پرسش :

چرا زن پس از فوت يا طلاق شوهر عده نگه دارد اما شوهر بلا فاصله ازدواج مي كند؟


شرح پرسش :
پاسخ :
يكي از فلسفه‏هاي عدّه نگه داشتن زن، جلوگيري از مخلوط شدن نطفه‏ها در رحم زن است و براي اين كه اگر فرزندي متولد شد، به طور يقين مشخص باشد كه مربوط به چه كسي است و در نتيجه محارم اين فرزند معلوم باشد و وقتي اين بچه بزرگ شد بداند با چه كساني نمي‏تواند ازدواج كند و نيز مسأله ارث بردن او روشن شود. علاوه بر اينها ممكن است علل ديگري هم داشته باشد كه بر ما روشن نيست؛ چون نوعا فلسفه واقعي احكام براي ما بيان نشده است و اگر ما براساس عقل فهميديم و قبول كرديم كه خداوند حكيم است و كارهايي كه انجام مي‏دهد و احكامي كه براي بندگانش مشخص مي‏كند، همه از روي حكمت و بر مبناي عقل سليم است، نبايد در آنها چون و چرا كنيم. علاوه بر اين خيلي زياد بوده‏اند و هستند زناني كه از قرص‏هاي ضد بارداري و يا وسايل امروزي براي پيش‏گيري از انعقاد نطفه
استفاده كرده‏اند؛ ولي در عين حال باردار شده‏اند.
يكي ديگر از دلايل عده نگه‏داشتن زن اين بوده كه اگر زن بعد از مرگ شوهر فورا ازدواج كند اين مطلب با محبت و دوستي و حفظ احترام شوهر سابق و تعيين به خالي بودن رحم از نطفه همسر پيشين سازگار نيست و به علاوه موجب جريحه‏دار ساختن عواطف بستگان متوفي است.
رعايت حريم زندگاني و زناشويي حتي بعد از مرگ همسر موضوعي است فطري و لذا هميشه در قبايل مختلف آداب و رسوم گوناگوني بر اين منظور بوده است. گرچه گاهي در اين رسوم آن چنان افراط مي‏كردند كه عملاً زنان را در بن‏بست و اسارت قرار مي‏دادند.
آيه فوق بر تمام خرافات و جنايات خط بطلان كشيده و به زنان بيوه اجازه مي‏دهد بعد از نگه‏داري عده و حفظ حريم زوجيت گذشته، اقدام به ازدواج كنند، (مكارم شيرازي، ناصر، تفسير نمونه، ج 2، ص 193، دارالكتاب الاسلاميه، چاپ اول 1375).
البته هيچ يك از اين ادله سرّ تعداد دقيق اين ايام كه چرا 4 ماه و ده روز باشد و نه يكي دو روز كمتر يا بيشتر، بيان نمي‏كند جز آن كه بايد با توجه به حكمت و علم و قدرت مطلق الهي، تعبدا پذيرفت كه به همين شكل، دستورات كامل‏ترين دستورات است.
eporsesh.com