پرسش :

راه هاى مقابله با تهاجم فرهنگى چيست؟ چه نوع برنامه ريزى ها و زمينه سازى هايى لازم است؟


شرح پرسش :
پاسخ :
نه تهاجم فرهنگى يك امر بسيط است و نه مقابله ى با آن. مهاجمان فرهنگى با تكيه بر زمينه هاى موجود اقدام مى كنند، و براى مقابله با آن نيز، بايد به اصلاح زمينه ها پرداخت؛ و اصلاح زمينه ها كارى است اساسى و دراز مدت و در هم تنيده.[1] ما هيچ گاه نمى توانيم از هجوم دشمن ممانعت به عمل آوريم؛ دشمنى دشمن به همين هجوم هاست؛ لكن مى توانيم تدابيرى بينديشيم و اقداماتى انجام دهيم كه تأثير اين هجوم كم تر شود؛ البته اين تدابير و اقدامات به دست يك نفر و دو نفر انجام نمى شود؛ بلكه بايد تمام جامعه با همه ى امكانات و سوگيرى ها، به دنبال اين هدف باشند. بايد دولت به معناى عام، راديو تلويزيون، سينما، مطبوعات، دبيرستان ها و دانشگاه ها، و همه ى مراكز آموزشى، ادارات و نهادهاى دولتى، به اين مطلب توجه داشته باشند؛ و به طور خلاصه، برنامه و استراتژى فرهنگى داشته باشيم.
حضرت امام(رحمهم الله) مى فرمايند:
دشمن حدود سيصد- چهارصد سال كار كرده است تا فرهنگ اسلامى را از بين ببرد، فرهنگ مادى را جاى گزين كند؛ شما هم بايد برنامه ريزى دراز مدت كنيد؛ از اكنون براى دويست ـ سيصد سال آينده برنامه ريزى كنيد[2]؛
اولين قدم اساسى براى مقابله با تهاجم فرهنگى اين است كه فرهنگ دينى به زبان امروزى و متناسب با نيازهاى امروزى، هم براى افراد جامعه درونى شود و هم در قالب مقررات و قوانين و هنجارهاى اجتماعى، جزء ارزش هاى مسلط جامعه بشود؛ يعنى ظرف فرد و جامعه را خالى نگذاريم و اين خود بسيار مشكل است و قدم دوم اين است كه اگر گروهى اجتماعى يا فرهنگى، به مبارزه با مظروفِ ارائه شده برخاست، با آن به درستى مقابله كنيم؛ اما مادامى كه قدم اول را برنداشته ايم، قدم دوم مصداِ پيدا نمى كند و نوبت به آن نمى رسد.
پی نوشتها:
[1]. براى مطالعه بيش تر ر.ك: محمد كاويانى، ارزش داورى مفاهيم روان شناسى اجتماعى از ديدگاه قرآن،(فصل تبليغات و جنگ روانى)، ص 116.
[2]. ر. ك: امام خمينى، صحيفه نور،ج 2، ص 161 ـ 163؛ ج 5، ص 125 ـ 131 و ج 5، ص 155 ـ 157.
منبع: جوانان و تهاجم فرهنگى، محمد كاويانى، مركز مطالعات و پژوهش هاى فرهنگى حوزه علميه (1382).