پرسش :

راه تحقّق آزادي ديني چيست؟


شرح پرسش :
پاسخ :
تحقّق آزادي ديني، در گرو شناخت صحيح پايه‎هاي معرفتي اسلام، درباره‎ي جهان، انسان و كمال نهايي اوست. اساس اسلام، پرستش خداوند و اجتناب از طاغوت است و بالاترين ارزش و كامل‎ترين وصف براي انسان، اين است كه بنده‎ي خالص خدا باشد و در پرتو بندگي خدا به همه‎ي كمالاتي كه براي انسان متصوّر است برسد.
دين مسير عبوديت خداوند را ترسيم مي‎كند و به همه‎ي شؤون زندگي انسان، صفت الهي بخشيده و راه كمال را به روي او مي‎گشايد. در اسلام، آزادي، مقدّمه‎ي حيات برتر انساني است. همه‎ي آزادي‎ها براي دست‎يابي به حيات مادّي و معنوي، شايسته‎ي اوست و حيات روح، برتر و مهم‎تر از حيات جسم است و آزادي معنوي و دروني نيز برتر از آزادي بيروني و سبب و منشأ آن است. آزاد شدن انسان بر اثر بندگي خداوند حاصل مي‎شود؛ اگر انسان فقط بنده‎ي خدا باشد، ديگر زمينه‎اي براي بندگي غير خدا نمي‎‎ماند و اين آزادي در بعد فردي و اجتماعي بروز و ظهور مي‎يابد.
بنابراين، اگر آزادي ديني در گرو عبوديّت خداست و عبوديّت خداوند ثمره‎ي دين‎داري است، راه حصول آزادي ديني در جامعه، تحقّق هر چه تمام‎تر و كامل‎‎تر دين اسلام و اجراي همه جانبه‎ي ‌احكام و قوانين آن است.
برطرف كردن موانع و ايجاد شرايط تحقق عيني اسلام، در واقع هموار كردن راه براي آزادي ديني است و خطرهايي كه دين را تهديد مي‎كند، آزادي ديني را نيز تهديد مي‎كند. تحقق آزادي ديني، هم به صورت فردي و هم در عرصه‎ي اجتماعي، نيازمند تلاش علمي و عملي است. عدم اطلاع كافي از مباني و آموزه‎هاي دين كه از طريق منابع اصيل آن حاصل مي‎شود؛ عامل مهمي است كه انسان را اسير انديشه‎هاي التقاطي مي‎نمايد. بايد اسلام را به خوبي شناخت و به تحكيم پايه‎هاي اعتقادات اساسي پرداخت و با افزايش و تعميق فكر و نگرش اسلامي و به دور از التقاط، به تمام مسائل، از جمله آزادي انديشيد.
مانع ديگر آزادي ديني، دنيا‏پرستي و اسارت در دست آرزوها و هوس‎هاست. با اين دلبستگي، هم شناخت حقيقت دشوار است و هم در صورت شناخت، پذيرش و بيان و عمل به آن به آساني ممكن نمي‎گردد. راه گسستن و رها شدن از اين بند، تزكيه و سعي در انجام هر چه بهتر تكاليف ديني و كسب اخلاق اسلامي است.
حكومت وظيفه دارد كه در تمامي عرصه‎هاي فرهنگي و اجتماعي، بستري سالم براي كسب انديشه‎ي صحيح و عمل صالح ايجاد نمايد. بخش‎ها و نهادهاي فرهنگي كشور بايد در جهت پاس‌داري از فرهنگ و ارزش‎هاي اسلامي، با حركتي عميق و فراگير، به مقابله با هجوم فرهنگي دشمن كه عمده‎ترين تهديد عليه دين و آزادي است بپردازند.
بزرگ‌ترين رسالت روحانيت در اين زمينه، تبيين مباني انديشه‎ي اسلامي و روشن كردن فضا براي تشخيص مرز بين اسلام و كفر است، تا انديشه‎هاي ناب اسلامي از افكار شرك‎آميز و التقاطي و نوآوري‎هاي غير ديني تمييز داده شوند.
در چنين شرايطي است كه شناخت صحيح و امكان عمل به آموزه‎هاي اخلاقي و حقوقي دين و كسب آزادي ديني محقق خواهد شد.
دين و آزادي، آیت الله محمد تقي مصباح يزدي، نشر مركز مطالعات و پژوهشهاي فرهنگي حوزه‌ علمیه (1381).