پرسش :

چگونه مي توان دوستان خوبي پيدا كرد؟


شرح پرسش :
پاسخ :
علل ضعف شما در دوست يابي و ارتباط با ديگران زود رنجي و احتمالا الگوهاي رفتاري بوده است اين خصوصيت ريشه در دوران كودكي و رفتارهاي خانواده دارد كه البته تجزيه و تحليل آن با روشهاي علمي كاري سودمند است ولي آنچه كه از تحليل گذشته سودمندتر است شناخت آينده و اخذ تصميم صحيح براي وصول به اهداف است آدمي فقط ساخته محيط خانواده و اطرافيان نيست، بلكه اراده انساني از عوامل بسيار مهمي است كه مي‏تواند همهگذشته‏ها را تحت تاثير قرار دهد و شرايط را دگرگون سازد. مهم اراده كردن و خواستن است به نظر ما مشكل شما باور نداشتن خود است و از همين جهت در برخوردها احساس ضعف كرده و همواره همان پيش ساخته ها، خود را نشان مي‏دهند. شما هيچ مشكلي جز باور كردن خود نداريد. چرا خود را كمتر از ديگران مي‏بينيد؟ شما بحمداللّه‏ با اين استعداد كه داريد مي‏توانيد به گونه‏اي باشيد كه ديگران براي دوستي با شما مسابقه بدهند. بنابراين توصيه ما اين استكه خود را باور كنيد و به خود اعتماد داشته باشيد و با توكل بر خداوند براي ايده‏هاي خود تلاش كنيد.
منگر آنكه تو حقيري يا ضعيف بنگـر اندر همت خود اي شريف
مـرغ را پــر مي‏بـرد تا آشـيـان پر مردم همت است اين را بدان
شما براي رسيدن به اين هدف مقطعي (يعني دوست يابي ) تنها به يك باور نياز داريد، اين هدف كه سهل است شما به اهدافي بزرگ و بزرگتر بيانديش و براي رسيدن به آن بكوش كه خواستن توانستن است.
توصيه‏ها:
1- ارتباط خود را با خداوند محكم كنيد و با نماز و حتي بجاي آوردن نوافل و دعا پايگاه روحي خود را مستحكم‏تر سازيد.
2- در مجالس و محافل عمومي شركت كنيد و از اين بابت هيچ نگراني به خود راه ندهيد.
3- شب‏ها به هنگام آرامش در بستر اين جملات را با خود زمزمه كنيد من قادر هستم بر زود رنجي خود غلبه نمايم و آن را در هم بشكنم. من اين دشمن را از سر راه خود بر خواهم داشت و آن را نابود خواهم كرد. خداوند به من كمك خواهد كرد تا دوستاني خوب و صميمي پيدا كنم. البته ذكر يك نكته نيز در پايان ضروري است و آن اينكه دوستيها همواره به سود انسان تمام نمي‏شود گرچه دوست خوب، بسيار خوب است ولي دوست بد نيز بسيار بد است. اميدآن داريم كه با درايت و خردمندي و هنري كه در شما سراغ داريم در روزهاي آينده شاهد ارتباط گرم و صميمي شما با دوستان خوبتان باشيم.
براي بالا بردن ظرفيت خود به امور زير توجه داشته باشيد:
الف) در انتقاد دروني از خود زياده روي نكنيد.
ب ) افكار منفي خود را كنترل نموده و به خود باز خورد بدهيد.
ج ) همواره در مسائل موضع انفعالي نگيريد و همه تقصيرها را به گردن خود نيندازيد.
د ) مقداري به جسارت ورزي و جرأت آموزي اجتماعي بپردازيد. براي اين كار ورزش ها و رقابت هاي جمعي مفيد است. براي موفقيت در دوستي‏ها نيز لازم است:
- پيش از هر چيز هدف از دوستيابي را مشخص كنيد.
- دوستان را متناسب با ملاك هاي صحيح و محاسبه شده برگزينيد.
- با دوستان به گونه‏اي رفتار كنيد كه دوست داريد با شما عمل كنند.
- در دوستي‏هاي خود با ديگران حدود معيني را رعايت نموده و از افراط و تفريط بپرهيزيد. مثلا در روابط دوستانه به شوخي‏هاي زننده يا چنان‏كه در روايت است به بيان همه اسرار خويش نپردازيد. زيرا چه بسا همان دوستان روزي دشمن شما گردند و در رابطه با دشمنان نيز حدودي را بايد مراعات نمود زيرا چه بسا زماني زمينه دوستي با آنان فراهم گردد.
- علل رنجش دوستان از خود را بررسي و در رفع آنها بكوشيد.
در برخورد با مشكلات در درجه اول انسان بايد به گونه‏اي از نظر روحي خود را تقويت كند كه آماده استقبال از هر دشواري باشد و از ناملايمات زندگي همچون كامرواييهايش استقبال نموده و آنها را عامل بدبختي و رنج و اندوه به حساب نياورد، برخورد انفعالي و حسرت‏بار در برخورد با مشكلات زندگي انسان را به سرعت از پاي در مي‏آورد و دنيا را چون سياهچالي سرد و تاريك مي‏نماياند، چنين روشي انسان را از همه‏جا وهمه چيز مأيوس ساخته و همه روزنه‏هاي اميد را به روي او مي‏بندد و از جنبش و تحرك در مسير بهسازي وضع خويش باز مي‏دارد. برعكس برخورد فعال در برابر مشكلات، اراده انسان را نيرومند و پولادين مي‏سازد، به انسان نشاط و قوت فكري و جسمي مي‏بخشد و در پناه آن مي‏تواند بر امواج سهمناك مشكلات شنا كند و طوفان‏هاي مرگبار را با قدرت هرچه تمام‏تر درنوردد تا به ساحل نجات و پيروزي باريابد. بنابر اين هر اندازه مشكلات شما افزون باشد مطمئن باشيد كه با ارادهو روحيه قوي به راحتي مي‏توانيد بر آنها فايق آييد و بر همه ناملايمات لبخند زنيد. يكي از دستورات بسيار عالي و سازنده اسلام اين است كه در مسايل زندگي خود هماره به زيردست و تهيدست‏تر از خود و كساني كه در رنج و فشار بيشتري هستند بنگريد، اين مسأله از نظر رواني بسياري از فشارهاي ناشي از برخورد با مشكلات را كاهش مي‏دهد و راه تحمل آنها را هموار مي‏سازد، نعمتهايي را كه خداوند بزرگ به انسان ارزاني داشته و ديگري از آنها محروماست را به خاطر مي‏آورد و انسان را شكرگزار نعمتهاي حق تعالي و راضي به مشيت او مي‏سازد. برعكس اگر انسان همواره به كساني نظر افكند كه در نظر وي زندگي بهتري دارند، رنج و ناراحتي‏اش افزون مي‏شود و در خود احساس كمبود مي‏كند، در نتيجه زندگي برايش سرد و تاريك شده و همه را خوشبخت و خود را تيره بخت مي‏بيند، در حالي كه چه بسا پشت پرده ظاهري خوشبختي ديگران هزارگونه تيره‏بختي نهفته و آن سوي نگران بختي ظاهر خويشسفيد بختي و سعادت مكنون و مبطون است. مطمئن باشيد بسياري هستند كه در وضعيتي بسيار اسفناك‏تر از شما زندگي مي‏كنند و چنان با مشكلات دست و پنجه نرم مي‏كنند كه گويي قهرمان بزرگ مصاف با دشوارترين صحنه‏هاي زندگي‏اند و در عين حال همواره در پيشگاه خداوند پيشاني شكر به خاك مي‏سايند، چنانكه گويي خداوند سراسر زندگي آنان را غرق در نعمت و خوشبختي نموده است.
نكته ديگري كه بايد بدان توجه داشت اين است كه اساسا سعادت و خوشبختي غير از خوشيهاي گذران چند روزه دنيا و رسيدن به آرزوها و آمال دنيايي است، بسياري در اين جهان كامروا و كامياب زيستند اما چون چشم از جهان فرو بستند و به سراي جاودان پا نهادند همه تيره بختيهايي كه هرگز انديشه آن را نمي‏كردند به سويشان روي آورد و چون فرشته مرگ صاعقه‏وار بر سرشان فرود آمد به خوبي دريافتند كه اين چند صباح هيچ بود و پوچ وزندگي حقيقي همان سراي جاويد آخرت است چنان كه قرآن فرموده: «و لدارالاخره لهي الحيوان» و در آن تنها مايه سعادت اعمال و كردار نيك و خداپسندانه است كه دستشان از آن تهي است. آنگاه با حسرت و اندوه فراوان بايد همه چيز را رها كنند و تا ابد در هلاك و خسران و نگون بختي بسوزند و بسازند، در مقابل كساني در اين چند روزه دنيا براي رضاي خدا مشكلات را تحمل مي‏كنند و چون چشم به سوي جهان ابديت مي‏گشايند با بشارت‏هاي ملايك آسمان روبرو مي‏شوند و در برابر چند روزي تحمل دشواريها پاداشي جاودان و سرمدي مي‏بينند، چنانكه اميرالمؤمنين(ع) فرمودند: «صبروا اياما قصيره اعقبتهم راحه طويله» . بنابر اين اگر شما براي رضاي خداوند اين مشكلات را تحمل نموده و دربرابر آنها صبر و پايداري مي‏ورزيد، نه تنها نبايد نگران باشيد، بلكه بايد به شما تبريك گفت كه از آزمايش بزرگ الهي سرافراز بيرون آمده و در برابر هر ناخوشي، خداوند نعمتي به شماخواهد داد كه آرزو مي‏كنيد اي كاش مشكلات بيشتري را تحمل مي‏كردم و اي كاش شكر و بردباري افزونتري مي‏ورزيدم تا پاداش بيشتري نيز دريافت مي‏داشتم.
eporsesh.com