پرسش :

آيا به نظر شما اختلاط پسر و دختر در دانشگاه صحيح است ؟ و راهكارهاي اصلاح آن چيست ؟


شرح پرسش :
پاسخ :
به نظر ما در وضعيت كنوني و با توجه به واقعيات موجود در بسياري از دانشگاهها مبني بر عدم رعايت ارزشها و شئونات اسلامي و برخي مشكلات و ناهنجاري‏هاي ناشي از آن كه به هيچ وجه شايسته و زيبنده جو مقدس و محيط علمي دانشگاه نمي‏باشد، اختلاط پسر ودختر در دانشگاهها مضرات و آفتهايي را به دنبال دارد.. والا صرف وجود دو جنس در كلاس حرام نيست به شرط آنكه دقيقا هنجارهاي شرعي رعايت گردد.
اما بررسي كامل اين آفات يا فوايد اختلاط نيازمند تحقيقات گسترده جامعه شناختي و نظر سنجي‏هاي آماري و... مي‏باشد كه از حوصله يك نامه خارج است لذا ما به اختصار به تعدادي از مهمترين آن‏ها مي‏پردازيم:
الف) بررسي آفات و معايب: قبل از پرداختن به اين بخش ذكر اين نكته لازم است كه معايبي كه در ذيل مي‏آيد مبتني بر پيش فرضهايي مي‏باشد از قبيل عدم تثبيت كامل اين ارزش‏هاي اسلامي، و عدم نظارت و كنترل و هدايت صحيح از سوي مسؤلان دانشگاه و...
مهم‏ترين آثار اختلاط عبارتند از:
1- بوجود آمدن برخي انحرافات جنسي، اخلاقي و اجتماعي در اثر عدم رعايت شئونات اسلامي از قبيل حجاب كامل و...
2- افت تحصيلي در اثر مشغول شدن روح، فكر و قوه خيال دانشجو به... و عدم توجه كافي به مطالب استاد يا مطالب كتاب در زمان مطالعه و...
3- اضطراب و نگراني ناشي از انگيزش شهواني و دشواري ارضاي صحيح و مشروع.
ب) بررسي فوايد: اين بخش نيز مبتني بر يك پيش فرض مي‏باشد و آن اين كه در صورتي كه معايب فوق در اختلاط دانشجويان پسر و دختر وجود نداشته باشد يا در حدي كه قابل توجه نباشد والا ديگر اين فوايد در مقابل مشكلات فوققابل اعتنا نبوده و مسأله مهمتر چشم پوشي از اين فوايد و حل مشكلات و آفتهاي ناشي از آن مي‏باشد. در هر صورت مهمترين فوايدي كه قابل تصور مي‏باشد عبارتند از:
1- فوايد اقتصادي از قبيل: صرفه جويي در هزينه‏ها و بودجه‏ها، وقت استاد، فضاهاي آموزشي و امكانات دانشگاه و...
2- تمرين تقوا، عفت و پاكدامني و قرار گرفتن در معركه كار زار و جهاد جدي با نفس اماره. ج) بررسي وظايف راهكارهاي مقابله با مشكلات ناشي از اختلاط پسر و دختر در دانشگاه: به طور مختصر مي‏توان وظايف و راه كارهاي مقابله با اينناهنجاريها را به دو دسته تقسيم كرد:
1- وظايف و راه كارهاي فردي: دانشجو بايد در درجه نخست ارزش‏ها و معارف و احكام اسلامي را به صورت دقيق شناخته و در خود نهادينه سازد رهبر معظم انقلاب در اين خصوصي مي‏فرمايند: (آن چه براي دانشجوها در دانشگاهها مهم است رشد ايمان مذهبي و انديشهاسلامي در ذهن‏ها و دل‏هاي آنان است و مسأله رشد و روحيه تعبد در آنان تعبد با استدلال عقلي و گرايش به مسائل عقلائي با اعتقاد به علم و فعاليت‏هاي علمي و دانشگاهي و دانشجويي هيچ منافاتي ندارد و حقيقتا براي نظام جمهوري اسلامي و ملت ايران مايه افتخار است كه درايام‏البيض ماه رجب در مسجد دانشگاه تهران دانشجوها اعتكاف بكنند اين خيلي چيز مهمي است) رسالت دانشجوي مسلمان رهنمودهاي مقام معظم رهبري در ديدار با تشكل‏هاي دانشجويي و در درجه دوم پاي‏بندي در عمل به ارزش‏ها و احكام الهي و ساير وظايف عبادي و از ديگر اموردي كه مي‏تواند در اين زمينه مؤثر باشد پيوند دانشجويان با مراكز مذهبي بالاخص علماء ديني مي‏باشد.
2- وظايف و راه كارهاي اجتماعي: اگر دانشجويان دغدغه صيانت از خود را داشته باشند نمي‏توانند نسبت به محيط و اطرافيان خود بي تفاوت باشند زيرا نقش محيط غير قابل انكار مي‏باشد لذا دانشجويان بايد نسبت به تهذيب محيط خود اهميت داده و سعي در ترويج و گسترش ارزشهاي الهي در محيط دانشگاه خصوصا در جامعه عموما داشته باشند و به فريضه امر به معروف و نهي از منكر به زيباترين و مناسب‏ترين روشها عمل نمايند و با اجراي برنامه‏هاي فرهنگي و تفريحي مفيد و سالم و سازنده از طريق مراكز موجود در دانشگاهها و جذب ساير دانشجويان اخلاق و رفتار مطابق با ارزشهاي اسلامي در برخورد با جنس مخالف و رعايت حدود و موازين شرعي و.. فلسفه احكام اسلامي آفات و مشكلات فردي و اجتماعي رعايت نكردن موازين شرعي و... را به صورت گسترده نهادينه سازند و خداي ناكرده اگر بعضي موارد يافتشد كه دست به برخي اقدامات ناشايست مي‏زنند از طرق راه كارهاي قانوني مراجعه به مسؤلين دانشگاه و تهيه طومار و... اقدام نمايند.
eporsesh.com