پرسش :

من يه دختر نجيب و پاكي هستم كه شرايط يه زندگي و تشكيل خانوده رو دارم چند ماهي ميشه با يه پسري آشنا شدم مي دونم كه پاكه و آدم خوبيه تو شهر ما نيست اما مي خوام بدونم ميشه باهاش ازدواج كنم يا نه؟ اون منو دوست داره نمي دونم چي كار كنم كه بياد خواستگاريم تنها كسي رو كه دوست دارم اونه آدم كاري هستش و پدر و مادرش مذهبي هستن نمي دونم چي كار كنم اون هم مثل من دوست داره رابطش پاك باشه نمي شه به من بگين اون مي ياد خواستگاريم يا نه؟ دوست دارم يه زندگي تشكيل بدم من دانشجو هستم آيا نمي شه بدونم اسم همسر آينده من چيه ميشه بدونم؟


شرح پرسش :
پاسخ :
برای پاسخ به این سوال بايد دو موضوع از هم تفکيک شوند. يكي مسأله انتخاب است و دوم مسأله خواستگاري.
در حوزه انتخاب بدون هيچ شك و ترديد زن ها يا دختران حق انتخاب دارند و معمولا در بيشتر موارد وقتي كسي به خواستگاري آنها مي آيد مي توانند در مورد آن فرد تحقيق دقيق انجام دهند و سپس بعد از تحقيقات لازم انتخاب كنند يعني جواب آري يا نه بگويند و انتخاب شرعا و قانونا حق طبيعي زنان در مورد همسر آينده شان مي باشد و از لحاظ عرفي نيز در حال حاضر در بيشتر مناطق كشور ما تقريبا همين طور عمل مي شود مگر در موارد بسيار نادري كه ممكن است خانواده از روي تعصبات، فردي را به دختر تحميل كند.

اما مسأله خواستگاري گرچه مقدمه يك انتخاب است ولي بيشتر شبيه به پيشنهاد است يعني آنچه در فرآيند خواستگاري رخ مي دهد اين است كه از طرف خانواده پسر يا از طرف خود پسر به خواستگاري دختر مي روند يعني در واقع پيشنهاد ازدواج با دختر را مطرح مي كنند و دختر حق دارد انتخاب كند و جواب مثبت دهد و همچنين حق دارد رد كند و جواب منفي بدهد.اما اینکه خواستگاری ازطرف دختر چه پیامدهایی دارد .باید عرض کنیم که این مساله بیشتر تابع آداب و رسوم است .
از اين رو در بعضي از كشورها مانند هندوستان در بعضي از مناطق آن مرسوم است كه خانواده دختر به خانواده پسر پيشنهاد ازدواج مي كند يعني خواستگاري بيشتر از ناحيه خانواده دختر انجام مي گيرد يا حداقل از طرف خانواده دختر پيشنهاد مي شود كه ما آمادگي داريم كه دخترمان را به ازدواج پسر شما درآوريم. ولی تحقیقات نشان می دهد که اگر خواستگاری از طرف پسر باشد بهتر است و عکس این قضیه حتی در جوامعی که عرف است که از طرف خانواده دختر اول پیشنهاد ازدواج داده شود اثرات نامطلوبی برای دختران دارد. براساس گفته يکي از جامعه شناسان چند سال پيش مشخص شد که آمار خودکشي در ميان دختران جوان هندي از ساير کشورها بيشتر است. گروهي از جامعه شناسان و روان شناسان از سوي سازمان يونسکو براي ريشه يابي اين موضوع به کشور هندوستان رفتند بعد از تحقيق مشخص شد که چون در جامعه هندوستان اين دختران هستند که به خواستگاري آقايان مي روند. بعداز شنيدن چند جواب رد از سوي آنها به افسردگي و شکست عاطفي مبتلا مي شوند بنابراين آنها که روحيه لطيف تر و حساس تري دارند دست به خودکشي مي زنند.
در کشورهايي مانند كشور ما که خواستگاري مستقيم زن از مرد مورد علاقه مطلوب نيست عوارض بيشتري دارد كه در نهايت از نظر رواني و شخصيتي و حيثيت اجتماعي و خانوادگي به ضرر زن تمام مي شود به ويژه اگر زن در اين رابطه پاسخ منفي دريافت كند زيرا زنان از نظر عاطفي و هيجاني در عين حال كه در سطح بالاتري از جنس مخالف هستند اما شكنندگي آنها نيز به همين ميزان از نظر عاطفي بيشتر از مردهاست بنابراين در اين گونه مسائل كه هم احتمال دريافت پاسخ منفي و هم پاسخ مثبت وجود دارد با يك درايت خاصي بايد عمل شود و در صورت لزوم اولا با افراد مورد اعتماد مشورت بگیرید ثانيا بعد از مشورت از واسطه استفاده شود آن هم واسطه اي كه از نظر تعهد، دلسوزي و رازداري مورد اعتماد باشد تا به صورت كاملا محرمانه كار را پيگيري كند و با مهارت و كياست خاصي، فرد مورد نظر را تشويق و ترغيب به ازدواج كند و بعد از اين كه آمادگي ازدواج در او ايجاد شد به او جهت دهي كند و هدايت كند او را به سمتي كه از اين دختر خانم خواستگاري نمايد با اين شيوه هم دختر از حق انتخاب خود به خوبي استفاده نموده است و هم با واسطه و به صورت غير مستقيم از فرد مورد نظر خواستگاري كرده و هم از آسيب هاي خواستگاري مستقيم در امان مانده است.و در نهایت اگر این تدابیر کارگر نشد غیر مستقیم نظر او را در مورد شما جویا شو د.

لازم به ذكر است همانطور كه خود شما هم مي دانيد مسئله ازدواج يكي از مهمترين حوادث زندگي هر انساني است زيرا نقش زيادي در همه جنبه هاي زندگي دارد ازدواج باعث حفظ ايمان فرد مي شود و علاوه بر تأمين نيازهاي جنسي و عاطفي يك نحوه آرامش براي انسان به ارمغان مي آورد بنابراين بايد براي انتخاب همسر مسير صحيحي را طي كرد تا مبادا موجب پشيماني و بدنبال آن پريشاني انسان شود. به نظر ما به كارگيري راهكارهاي زير براي انتخاب همسر ضروري است. و احتمال خطا را كاهش مي دهد. 1. از عاشق شدن بايد اجتناب كرد زيرا عشق و علاقه زياد بويژه اگر پشتوانه آن غريزه جنسي باشد باعث مي شود كه قدرت انتخاب از انسان سلب شود. البته علاقه به جنس مخالف بويژه اگر شخصيت او متناسب با معيارهاي مورد پسند فرد باشد امري طبيعي است اما اين علاقه نبايد تبديل به عشق و دلبستگي شود. 2. از هر گونه تماس اعم از حضوري ، تلفني، نامه نگاري و ... با فردي كه مورد پسند شما است اجتناب كنيد چون بر شدت علاقه مي افزايد و مشكل آفرين مي شود. 3. از آنجايي كه هر فردي محصول يك خانواده است: در انتخاب همسر نيز بايد توجه كرد كه خانواده اين فرد مورد نظر را به دقت شناسايي كنيد و بدون اطلاع از وضعيت خانواده او هيچ اقدامي انجام ندهيد. 4. اگر صلاح مي دانيد موضوع را با خانواده خود مطرح كنيد و با آنها مشورت نماييد. 5. باز هم يادآوري مي كنيم از فردي كه كاملا به رازداري او و امين بودن او و همچنين با تجربه بودن او آگاه هستيد مسئله را در ميان بگذاريد و به صورت غير مستقيم نظر فرد مورد نظر را جويا شويد چه بسا او نيز از رفتار شما خرسند باشد و تشويق فرد ثالثي (همان فرد امين و مورد اطمينان) به خواستگاري از شما ترغيب شود و او به خواستگاري شما بيايد. البته اين مسئله بايد كاملا غير مستقيم باشد كه هرگز او متوجه نشود كه شما آن فرد را فرستاده ايد تا او را تشويق به ازدواج با شما كند. 6. اگر از طريق فرد واسطه موفق شديد كه فرد مورد نظر را به خواستگاري خود ترغيب كنيد بايد گام دوم كه تحقيق از وضعيت خانوادگي اوست و همچنين سلامت جسماني و رواني او ، را شروع كنيد اگر خانواده او از هر جهت با خانواده شما همخواني داشت و ساير شرايط را نيز دارا بود آنگاه گامهاي بعدي را برداريد و همه اين مراحل بايد با نظارت خانواده و بزرگترها و افراد مورد اعتماد انجام گيرد. 7. از مطرح كردن موضوع با افرادي كه احتمال دارد آن را براي ديگري نقل كنند خودداري كنيد. 8. به خداوند توكل كنيد و از او بخواهيد اگر اين فرد كفو شماست و از هر جهت براي همسري شما مناسب است دل او را متوجه شما كند. 9. در صورت موفق نشدن به انجام مراحل فوق سعي كنيد از هر گونه تماس با او خودداري كنيد و با بي توجهي به او نگاه نكردن و فكر نكردن به او او را فراموش كنيد. و براي هميشه از ذهن خود پاك كنيد. و مطمئن باشيد همسر مناسب و متناسب با وضعيت شما به سراغتان خواهد آمد.
porseman.org