پرسش :

با توجه به مشكلات اقتصادي، تربيتي( تربيت خوب فرزند، سخت است)، زماني( وقت ما را گرفتن و مانع رسيدن به مطالعات و تفريحات شدن) اذيت بچه بزرگ كردن و اينكه با توجه به مشكلات فساد در جوامع امروزي آينده اش معلوم نيست چگونه باشد، آيا باز هم بايد بچه دار شد؟


شرح پرسش :
پاسخ :
در پاسخ به این پرسش به نکات ذیل توجه نمایید :
1- اگر پدر و مادران ما هم مانند ما راحت طلب و مسئولیت گریز بودند الان از ما و شما اثری نبود و اگر همه چنین تصوری از بچه دار شدن داشته باشند نسل بشر قطع می شد و نوع او منقرض می گشت .
2- همان طوری که ازدواج از ضروريات زندگي انسان به شمار مي آيد و نیازی فطری و واقعی است و هدف ها و نيازهاي زيادي را تأمين مي كند مسأله توليد و بقاي نسل انسان نيز از اهداف اساسي ازدواج است كه مورد توجه دين اسلام قرار دارد و داشتن فرزند نیز خواسته ای تکوینی و فطری است و مبارزه با آن و بی اعتنایی نسبت به آن در واقع مبارزه و بی اعتنایی با این نیاز فطری و تکوینی است .
3- تربيت انسان هاي ارزشمند از ثمرات بزرگ ازدواج است. وجود فرزندان باعث گرمي, پويايي و صفاي كانون خانوادگي و انگيزه اي براي دوام زندگي و احتمالا تخفيف درگيري هاي زن و شوهر است . از ديدگاه اسلام به طور كلي وجود فرزند صالح براي پدر و مادر يك عمل نيك محسوب مي شود كه در سعادت دنيا و آخرت آنان مؤثر خواهد بود رسول اكرم اسلام(ص) نيز مي فرمايند: تزويج كنيد تا صاحب فرزند شويد و بر شمار شما افزوده شود زيرا من در قيامت با امت هاي ديگر به وسيله كثرت شما مباهات مي كنم . در حقيقت زوج ها هستند كه رشته ي پيوند بين اعضاي يك نسل را از طريق فرزندان خود بوجود مي آورد.
4- يكي از مهم ترين اهداف ازدواج توليد نسل سالم و صالح است. فرزند صالح کسی است که مطيع پروردگار و عامل به دستورات او و خاکسار و فروتن در برابر والدين و خدمتگزار و خادم آنها باشد و رضايت و خشنودی آن دو را که جلب کننده رضا و خشنودی خداوند است به دست آورد. با اين بيان روشن شد که صالح بودن فرزند امری روشن و واضح است و صفات فرزند صالح نيز با توجه به ملاک هايی که در قرآن و روايات در مورد انسان صالح بيان شده امر مبهم و ناآشنايی نمی باشد و همه کم و بيش با آن آشنا می باشند و صالح بودن فرزند را تشخيص می دهند. آنچه در اين ميان دارای اهميت است آثار و برکاتی است که صالح بودن فرزند برای خودش و پدر و مادرش در دنيا و آخرت به دنبال دارد و به اين مطلب در روايات عنايت خاصی شده است .
در روايتی آمده است: روزی حضرت عيسی(ع) از کنار قبری می گذشت و صاحب آن را در حال عذاب ديد. سال آينده که از کنار همان قبر گذشت متوجه شد که عذاب از آن فرد برداشته شده است. علت اين امر را از خداوند پرسيد. خداوند به او چنين وحی کرد: ای روح الله، اين فرد فرزند کوچکی داشت که به سن رشد و بلوغ رسيد و جاده ی خرابی را تعمير و مرمت نمود و يتيمی را پناه داد، من هم به پاداش اين عمل خير فرزند؛ پدرش را آمرزيدم (و عذاب را از او بر داشتم). { ميزان الحکمه، جلد 10، ماده ی ولد، ح 2234
در حديث ديگری آمده است: ميراث خداوند از بنده ی مؤمنش فرزند صالحی است که برای او طلب مغفرت نمايد. (همان، ح 22339)
اميرالمؤمنين در روايتی می فرمايد: من از خداوند فرزندانی زيبا صورت و زيبا قامت درخواست نکردم بلکه اولادی مطيع خدا و اهل ترس از او طلب کردم تا وقتی که آنها را در حال اطاعت از خداوند ببينم چشمم روشن شود. (همان، ح 22340)؛ يعنی فرزند صالح مايه ی چشم روشنی والدينش می باشد.
در روايتی آمده: من سعاده الرجل الولد الصالح، داشتن فرزند صالح از سعادت انسان است. (همان، ح 22336)
در حديث ديگری چنين می خوانيم: الولد الصالح ريحانه من الله قسمها بين عباده، فرزند صالح گلی از جانب خداوند است که آن را بين بندگانش تقسيم کرده است. (همان، ح 22335)
در هر صورت, فرزند صالح فرزندي است که کارهاي او مورد رضايت خلق و خالق باشد و وظايف خود را بشناسد و عمل کند.
5- عالم دنیا آمیزه ای از سختی و آسانی و شیرینی و تلخی است . داشتن فرزند و تربیت آن نیز با وجود سختی ها و زحمت فراوان همراه با شیرینی و گوارایی خاصی است که برای کسانی که از این نعمت برخوردار نیستند قابل درک نیست . علاوه بر این تحمل سختی های فرزند دار شدن و تربیت او اجر الهی را در پی دارد و بی مزد و پاداش نمی باشد .
6- هدف اصلی از آفرینش انسان رسیدن او به قرب الهی و کمال و تعالی معنوی است و این امر در سایه تحمل سختی ها و شدائد حاصل می گردد و تحمل سختی و زحمت بچه داری و تربیت فرزند از اسباب و عوامل رشد و کمال معنوی است .
www.porseman.org