پرسش :

من چند دوست دارم كه فكر مي كنم آنها از نظر قلبي انسانهاي خوبي هستند ولي نماز نمي خوانند؟ شما مرا راهنمائي كنيد تا بتوانم آنها را به راه بياورم؟


شرح پرسش :
پاسخ :
الف) سعى كنيد افرادى كه صحبت آنها بر روىدوستانتان نافذ است، پيدا كنيد و از آنان بخواهيد كه با مهارت و شگردشايسته‏اى، با دوستانتان درباره نماز صحبت كنند. اين كار را مى‏توان از طريق جلسه ميهمانى يا در طول مسافرت به انجامرساند.

ب) با عمل خويش انگيزش خواندن نماز را درايشان ايجاد كنيد. سعى كنيد شما، مادر، برادر و ديگر اعضاى خانواده، نمازتانرا هنگام حضوردوستان در مدرسه ودر جمعهاي دوستانه برگزار كنيد و شور اشتياق خود به نماز و راز و نياز با خدا را هر چه بهتر به منصه ظهوربرسانيد.

ج) فلسفه نماز را در فرصت‏هاى مناسب بيان كنيد؛ مثلاً سؤال و جواب‏هايى كه قبلاً تهيه ديده‏ايد، بين شما ويكي از دوستا نتان و ياهر كس ديگرى مطرح و جواب داده شود. البته لازمه‏اش مطالعه و پيش بينى قبلى است. به عنوان نمونه در اينجا به چند جمله اشاره مى‏شود: فطرت انسان خواهان تشكر از ولى نعمت است. جبلّت القلوب على حبِّ من احسناليها؛ قلب‏ها بر اساس دوستى و محبت كسى كه به انسان احسان كند، آفريده شده است و از آنجا كه در اصل خداى سبحان خالق و هستى بخش ماست و از سويى همه نعمت‏ها و بركاتى كه در زندگى ما وجود دارد از آن اوست. بنابر اين لازماست به اقتضاى تكليف فطرى خودمان از قادر منّان تشكر كنيم. حال اين تشكر بايد به چه شكل و كيفيتى باشد؟انبياى الهى روشنگر اين حقيقت بوده‏اند و نبىّ مكرّم اسلام نيز به نوبه خويش نماز را با اين شكل و هيئت خاص به مامعرفى فرموده‏اند. بنابر اين همان گونه كه پروردگار مهربان هر شب و روز، ما را رهين الطاف و بركات خويش گردانيدهاست، ما بندگان نيز موظّفيم هر چند ساعت يك بار در برابر محبوب قلب و عزيز دلمان بايستيم و از او نهايتسپاسگزارى و تشكر را بنماييم. نماز تشكر است، تواضع است، تجديد عهد با خداست، ابراز نياز در برابر بى‏نياز مطلقاست. نماز زنده نگاه داشتن ياد خدا در دل است. نماز انسان را به خدا نزديك و با او مأنوس مى‏كند و اصولاً اگر نماز باتوجه و خشوع و حضور قلب ادا شود، به يقين در روح و جان ما اثر گذاشته و انسان را از زشتى‏ها و گناهان مصونيّتمى‏بخشد. داراى آثار و فلسفه‏هاى متعدد ديگرى نيز هست كه به آن اشاره مى‏كنيم:

1ـ نماز، تقدير و سپاس‏گذارى از خداوند است.

2ـ موجب آرامش انسان است.

3ـ موجب ياد خداست.

4ـ نماز زمينه پرهيز از گناه را در انسان فراهم مى‏كند.

5ـ تأكيدى بر نظافت و سلامتى است.

6ـ موجب انضباط و وقت‏شناسى است.

7ـ داراى آثار وحدت بخش

د) پيشنهاد ديگر اينكه تلاش كنيد به هر كيفيت و طريقى شده، ايشان را به نماز جمعه و جماعت ببريد كه با ديدن عبادتو نماز ديگران تحت تأثير قرار گيرد.

و) تلاش كنيد از نماز بزرگان و شخصيت‏ها در نزد ايشان صحبت كنيد؛ مثلاً حضرت على(ع) با همه شخصيت وگرفتارى‏هايى كه داشتند، چگونه و با چه اشتياقى به اقامه نماز مى‏پرداختند. همچنين گرايش رجال بزرگ سياسى،علمى و... به نماز را، به ايشان گوشزد كنيد.

ه) سفرهاى زيارتى ـ همان گونه كه اشاره كرده‏ايد ـ نظير سفر مشهد، سوريه و حج مى‏تواند در ايشان نقش مؤثرى داشته باشد. بنابر اين سعى كنيد ايشان را به اين گونه مسافرت‏ها تشويق نموده و انگيزش دهيد. در خاتمه توصيه ما به شمااين است كه با توضيحى كه راجع به ايشان خود داده‏ايد، مشخص است كه زمينه اصلاح و ارشاد در ايشان زياد است وبدون اينكه نااميد باشيد با حوصله و به تدريج به تلاش خود ادامه دهيد. ان‏شاءاللّه‏ نتيجه جالبى در اين زمينه خواهيدگرفت.

در ضمن مطالعه كتاب‏هاى ذيل در اين زمينه مفيد است:

1- راز نماز محسن قرائتى

2- پاداش‏هاى نمازگزاران

3- داستانها و حكايت‏هاى نماز (1)

4- يكصد و چهارده نكته درباره نماز

5- حكمت عبادات تا ليف آيةالله جوادي آملي

6- اسرار الصلوة ملكى تبريزى

7- راز نماز بى‏آزار شيرازى

8- از ژرفاى نماز سيد على خامنه‏اى

9-اين است نقش عبادات محمد باقر صدر

www.morsalat.com