اگر کودکی ۳ بار یا کمتر در روز به دستشویی برود، بچه‌ای است که بیش از حد ادرارش را نگه ‌می‌دارد.
 
شاید بارها کودکانی را دیده باشید که ساعتها ادرار خود را نگه داشته و حاضر نیستند دستشویی بروند. این کودکان خردسال معمولا تا بزرگسالی نیز این رفتار را ادامه خواهند داد. این مساله ممکن است به دستگاه ادراری کودک لطمه وارد کند.
تعداد کلمات 795 / تخمین زمان مطالعه 4 دقیقه 
 

نگه ندارید

کودکان و بزرگسالان بایستی بلافاصله پس از احساس ادرار در مثانه به تخلیه آن بپردازند زیرا  نگه داشتن  ادرار در مثانه باعث میشود حساسیت این عضو کم شود و بمرور زمان شخص پر شدن مثانه  را متوجه نشود.
با کم شدن  حساسیت مثانه  ادرار ساعت ها در آن باقی  میماند باعث بوجود آمدن  عفونت های ادراری در کودکان می گردد. وقتی ادرار بموقع دفع گردد ، جریان ادرار به بیرون باعث دفع میکروب های خروجی از دستگاه گوارش با مدفوع، که برروی سطح بدن هستند،و بطور کامل دفع نشده اند میشود چنانچه  ادرار برای مدت طولای دفع نشود ، میکروب ها مدت زمانِ بیشتری برای حمله به مثانه و ایجاد عفونت دارند.
 

بیماری‏های قلبی

عفونت ادراری در دختران بیشتر از پسران رخ میدهد و علت آن آناتومی خاص مجرای ادراری در دختران است. نگه داشتن ادرار، بتدریج بر بافت کلیه و مثانه کودکان آسیب میزند و در بزرگسالی موجب مشکلاتی مانند دفع پروتئین در ادرار از بدن شخص می شود و حتی اختلال در عملکرد کلیه ها ممکن است بیماری های قلبی را هم به دنبال داشته باشد.
 

شناخت عوامل

عمده ترین دلیل نگه داشتن ادرار در کودکان میتواند وجود اضطراب در کودک باشد. بنابراین اولین کاری که والدین در این زمینه بایستی انجام دهند شناخت عوامل بوجود آورنده اضطراب میباشد.
عوامل بوجود آورنده اضطراب در کودکان بشرح زیر است :
-   بدلیل مشکلات خانوادگی : مشکلات خانوادگی و دعوا و جر و بحث والدین میتواند باعث بروز چنین رفتارهایی در کودک گردد .
-    تغییرات محیط زندگی کودک : جابجایی مدرسه ، جابجایی منزل، تغییر مهدکودک و... میتواند باعث ایجاد استرس گردد و واکنش درونی کودک نگه داشتن ادرار یا شب ادراری میباشد .
-    خشونت خانوادگی: کتک زدن ، تحقیر کردن و تنبیه کردن های پی در پی کودک باعث بوجود آمدن ترس و اضطراب در کودکان میگردد.
-    وجود فشار و استرس بر سر مساله از پوشک گرفتن و توالت رفتن کودک: فشار آوردن به کودکان درباره دستشویی رفتن باعث بوجود آمدن استرس در کودک میگردد و تمامی این مسایل باعث خودداری کردن از ادرار و مدفوع کردن در کودکان میگردد .
-    وجود ترسهای وسواس گونه در کودکان: کودکانی که توسط والدین خود در زمینه تمیزی و پاکی مرتب مورد فشار بوده اند دچار ترس در این زمینه میشوند و ادرار خود را نگه میدارند.
 

غیر مستقیم وارد شوید

اگر به طور مستقیم به کودک بگوییم که به دستشویی برود نتیجه عکس می‌گیریم بنابراین باید به طور غیرمستقیم و با تشویق کودک را ترغیب کنیم. اگر مادری تقابل و کشمکش خود را برای دستشویی رفتن کودک کم کند و با کوک کردن ساعت ذهن کودک را برای دستشویی رفتن آماده کند هم آرامش بیشتری به کودک می‌دهد و هم نیاز به دستشویی رفتن را در کودک تقویت می‌کند.
امتناع ملایم کودک برای استفاده از دستشویی بدان معنی نیست که شما باید روند آموزش را متوقف کنید. همیشه با جملات آرام ولی محکم به فرزندتان بگویید که وقت دستشویی رفتن است یا از زنگ ساعت به عنوان یادآوری کننده استفاده کنید.
از روش های زیر میتوانید استفاده کنید:
  • آرامش خود را حفظ کنید و از رفتار تهاجمی با کودک بپرهیزند. از این اتفاق عصبانی یا نا امید نشوید. برای اینکه کودک به طور مستقل به دستشویی برود باید احساس کند دستاوردها برای خود او هستند و نه برای خوشحال کردن والدین.
  • توجه کنید که درخواست شما از کودک برای استفاده از لگن چه حالتی دارد. گاهی والدین با یادآوری بیش از اندازه و طرز صحبت کردن کودک را تحت فشار می گذارند. می توانید برای یادآوری از ساعت استفاده کنید یا یادآوری کردن را برای مدتی متوقف کنید.
  • دلایل همکاری نکردن کودک را بررسی کنید. یک برنامه شلوغ، تغییر در روش کار یا اضطراب در خانواده ممکن است انرژی لازم را برای ایجاد علاقه در رفتن به دستشویی از بین ببرد.
  •  استفاده از مشاوره و کاردرمانی میتواند کمک کننده باشد.
  • ترسهای و اضطرابهای کودک را شناسایی و برای رفع  آنها اقدام کنید.
  • رفتارهای وسواس گونه خود را در این زمینه کنار بگذارید .
  •  از روشهای صحیح برای از پوشک گرفتن کودکان استفاده کنید .
  • در سنین خردسالی از بردن وسایلی که کودک دوست دارد به توالت استفاده کنید .
  • یکی از راه ها برای کم شدن اضطراب خردسالان زمان آموزش دستشویی رفتن، استفاده از بازی یا جایزه دادن و تشویق کودک  در صورت یادگیری صحیح اوست.

منبع:

 دانشنامه فرزند
کودک آنلاین
خبرگزاری فارس

بیشتر بخوانید :
20 نکته درباره دستشویی رفتن کودکان
آموزش توالت رفتن به کودک
آموزش رفتن به دستشویی