با یک برنامه ریزی تحصیلی جدید می­ توانید به استقبال سال نو بروید.
 
چکیده : تعطیلات سال جدید بی­ شک یکی از جذاب ترین دوره ها برای دانش آموزان است، اما لزوم برنامه ریزی درست و مدیریت بهینه زمان، در این ایام امری ضروری به نظر می رسد تا دانش آموزان هم تعطیلات خوبی داشته باشند و هم از افت تحصیلی جلوگیری شود.

تعداد کلمات  1042 /  تخمین زمان مطالعه 5 دقیقه

مقدمه

تعطیلات نوروز یکی از بهترین زمان­ها برای دانش آموزان است که خستگی چندماهه درس و مدرسه را از تن به در کنند و با روحیه ای مضاعف دوباره به مدرسه برگردند. اما تعطیلات نوروز نباید فقط به گردش و تفریح بگذرد، بلکه باید با یک برنامه خوب و منظم مطالعاتی برخی از ساعت های ایام عید را به درس خواندن اختصاص داد. تعطیلات سال نو بی شک یکی از جذاب ترین دوره ها برای دانش آموزان است تا برای دید و بازدیدها، مسافرت، تفریح و خلاصه برای یک استراحت شیرین، برنامه ریزی کنند. در تعطیلات نوروز، دانش آموزان از درس هایشان کمی فاصله می گیرند و این امر باعث فراموشی برخی مباحث و نیز افت تحصیلی آن ها می شود؛ البته از سویی دیگر بعضی خانواده ها نیز افراط کرده و فرصت کافی برای بازی وتفریح به دانش آموز نمی دهند که این روش نیز نادرست است، چراکه دانش آموزان بعد از نوروز باید با روحیه ای شاد و پرانرژی به مدرسه برگردند. با توجه به مطالب بیان شده، لزوم برنامه ریزی درست و مدیریت بهینه زمان، امری ضروری به نظر می رسد تا هم تعطیلات خوبی داشته باشیم و هم از افت تحصیلی جلوگیری کنیم.

چند نکته برای برنامه ریزی تحصیلی دانش آموزان در تعطیلات عید

* لطفا کلاه خود را قاضی کنید

اگر شما برای آینده خود اهداف و برنامه­ریزی داشته باشید، تعطیلات نباید و نمی­تواند مانعی، هرچند مقطعی، برای رسیدن به اهدافتان تحصیلی ­تان باشد؛ پس به نحو احسن از این فرصت استفاده کنید. در غیر این صورت، اگر احساس تنبلی و بی­ حوصله­ گی می­کنید، لطفا کلاه خود را قاضی کنید؛ و اهداف خود را مجددا بازبینی کنید.

بیشتر بخوانید: عزت نفس با هدف گذاری خلق می شود نه با رویا

* دو روز استراحت مطلق

روز اول و سیزدهم عید را به استراحت و تفریح اختصاص دهید؛ اما از روز دوم تا دوازدهم تعطیلات عید نوروز، حتماً برنامه مطالعاتی داشته باشید و دفترچه ای تهیه و در آن زمان مطالعه روزانه خود را ثبت کنید؛ می توانید برای خود ساعت مطالعه مورد انتظار در نظر بگیرید و در صورت اجرای آن خود را تشویق (مثلاً تماشای برنامه دلخواه) و در صورت اجرا نکردن آن، خود را تنبیه کنید ( مثلاً محروم شدن از تماشای برنامه دلخواه). بهتر است یکی از اعضای خانواده را که با او ارتباط بهتری دارید به عنوان ناظر یا پشتیبان خود انتخاب کنید و در مواقع لزوم از وی راهنمایی بخواهید.
 

* خستگی بی خستگی

 برای اینکه دچار خستگی نشوید، برنامه مطالعاتی خود را به دو قسمت صبح و عصر تقسیم کنید. برای دانش آموزان دوره ابتدایی روزی یک تا دوساعت، برای دانش آموزان سال اول و دوم متوسطه روزی 3 تا 4 ساعت و برای دانش آموزان کنکوری روزی 7 الی 9 ساعت مطالعه پیشنهاد می شود که باتوجه به تفاوت های فردی و شرایط، می تواند متغیر باشد. دانش آموزانِ سال ششم که قصد شرکت در آزمون مدارس نمونه را دارند و همچنین دانش آموزان کنکوری می توانند از یک مشاور تحصیلی برای برنامه ریزی درست در ایام تعطیلات کمک بگیرند. فراموش نکنید دروسی مثل ریاضی و علوم را یک روز در میان در برنامه خود بگنجانید و دروسی مانند فارسی، دینی، عربی، زبان، جغرافیا و. .. هرروز در برنامه ریزی لحاظ شوند. اگر قصد مسافرت دارید، با خود پیک نوروزی یا کتاب کمک درسی یا تست به همراه داشته باشند تا در مواقع بیکاری مطالعه کنند.

بیشتر بخوانید: 10 خوردنی خارق العاده برای مبارزه با خستگی

 * اصل گزینش

در استفاده از برنامه های تلویزیونی نیز حتما اصل گزینش را رعایت کرده و فقط برنامه­ های خاصی را تماشا کنید تا از اتلاف وقت خود جلوگیری کنید. شما می­توانید برای ساعات استراحت خود در بین مطالعه، تماشای کوتاه برنامه­ های مفرح و شاد مورد علاقه خود را بگنجانید.
 

* ورزش را فراموش نکنید

در روزهایی که به صورت مطلق به استراحت اختصاص دادید می توانید از سفرهای کوتاه درون شهری یا برون شهری به همراه خانواده و یا دوستان استفاده کرد؛ همچنین در سایر روزها در کنار برنامه مطالعاتی خود، از انجام ورزش هایی مثل شنا، دوچرخه سواری، کوهنوردی و پیاده­وری در فضای باز غفلت نکنید.

بیشتر بخوانید: نقش بازی های ورزشی در زندگی کودکان(بخش اول)

* هله هوله نخورید

تعطیلات نوروز همیشه یادآور عیددیدنی­ ها و رفت وآمدهای خانوادگی است؛ هرچند که امروزه این رسم و رسومات کمرنگ تر شده است، اما هنوز در بعضی خانواده­ ها به قوت خود باقی است. حالا تصور کنید که شما بعد از خوردن نهار، تصمیم به دید و بازدید همراه خانواده بگیرید؛ به خوبی می­دانید که شیرینی ­های مختلف خانگی و صنعتی، شکلات­ های شیرین وتلخ، نوشیدنی­ های رنگارنگ، آجیل­های هفت رنگ و خلاصه همه چیز در انتظار شما است. حتی تصور این موضوع برای شما نیز خوشایند است، اما بهتر است بدانید که این نوع خوراکی ها باعث ایجاد یک حس سیری کاذب در شما شده بدون این که نیازهای تغذیه ای لازم را تأمین کنند. بنابراین خوردن میوه های فصل، آب میوه ­های طبیعی و انواع مغزها برای شما مفیدتر است؛ البته اگر اضافه وزن ندارید می­ توانید یکی دوبار در روز نیز از شیرینی­ های خانگی استفاده کنید.

بیشتر بخوانید:آشنایی با گروه های اصلی مواد غذایی (بخش دوم)

* خمیازه­ های طولانی

تغییر فصل و به دنبال آن تغییر نسبی آب و هوا، موجب کسالت و خواب آلودگی شما می­شود، بنابراین ممکن است هرگاه که کتاب را باز می­کنید خمیازه های پی درپی به سراغ شما بیاید و شما را برای خوابیدن وسوسه کند. این مساله تا حد زیادی  طبیعی است؛ البته در صورتی که هرگاه با این وسوسه روبه­رو شدید تسلیم آن نشوید. سعی کنید موقعیت مطالعه خود را تغییر دهید و نرمش ساده­ای انجام دهید تا به این صورت از کسالت و رخوت شما کم شود.

نویسنده: خانم حدیثه اسفندیار
 

بیشتر بخوانید:
مهارت برنامه ریزی برای درس خواندن
نکاتی کاربردی، برای انجام تکلیف دانش آموزان 
1+6 نکته برای برنامه ریزی تحصیلی دانش آموزان