از طریق مدیریت زمان، می‌توانید زمان طلایی برای رسیدن به اهدافتان را خلق کنید.
 
چکیده: مدیریت خانواده به عنوان یکی از ارکان اساسی جهت رشد و پیشرفت خانواده به سوی کمال به شمار می­رود. در بخش اول این مقاله به ویژگی­ ها و توانایی­ های لازم زنان جهت مدیریت در خانواده اشاره کردیم. در بخش دوم به معرفی مهارت های اصولی مدیریت زن در خانواده پرداختیم. در این قسمت به بررسی مهارت مهم مدیریت زمان می پردازیم.

تعداد کلمات 1256 / تخمین  زمان مطالعه 6 دقیقه

مقدمه

مدیریت  خانه و خانواده مقوله ای بسیار مهم و جدی است؛ اما با وجود این اهمیت، هنوز در بیشتر کشورها از جمله کشور ما به صورت علمی این مقوله مورد بررسی قرار نگرفته و اجزای آن مشخص و شناخته نشده است. در سلسله مقالات مهارت­های مدیریتی زنان، به مطالعه مهارت­های اصولی یک مدیر در خانه شامل داشتن برنامه، مهارت هماهنگی، نظارت، ایجاد پویایی، قانون گذاری و سازماندهی در خانواده پرداختیم. در این بخش به معرفی مهارت مدیریت زمان در خانواده اشاره می­ کنیم.

ادامه مهارت‌های اصولی یک مدیر در مدیریت خانه

7. مهارت مدیریت زمان

اگر همه با 60 دقیقه در ساعت، 24 ساعت در روز و 7 روز در هفته روبه‌رو هستند، چگونه است که بعضی کاملاً توانایی تنظیم اوقات خویش را دارند و گروه دیگر همیشه از کمبود وقت شکایت می‌کنند. گروه اول با انجام تمامی وظایف خود حتی وقتی را هم برای استراحت و تفریح خانوادگی اختصاص می‌دهند. احتمالاً افراد برای مبارزه با کمبود وقت به یکی از روش‌های زیر پناه می‌آورند: کمتر می‌خوابند، زمان کمتری را به تفریح اختصاص می‌دهند، سرپا غذا می‌خورند و یا سریع رانندگی می‌کنند. هیچ کدام از این راه‌های اتخاذ شده پاسخ صحیحی در مقابل عدم توانایی در تنظیم زمان نیست و بهتر است به جای پناه آوردن به این روش‌های معیوب به تهیه فهرستی از چگونگی گذراندن اوقات خود بپردازند. زمان نیز همانند پول وقتی که به صورت مطلوب از آن استفاده نکنید، برای همیشه از دست رفته خواهد بود. دانستن اینکه زمان شما چگونه صرف می‌شود، بهترین راه تصمیم‌گیری در مورد تغییر روش است. برای مدت یک هفته جدول زمانی تهیه کنید و تمام فعالیت‌های خود و نحوه گذراندن آن را به صورت روزانه یادداشت کنید. وقت‌های تلف شده خود را با مراجعه به جدول تهیه شده پیدا کنید. اینها فعالیت‌هایی هستند که زمان زیادتری را جهت انجام به خود اختصاص داده اما کمترین فایده را دارند. مثالی از این وقت تلف شده؛ صرف وقتی به مدت یک ساعت برای پیدا کردن یک اسباب‌بازی 200 تومانی است.
وقت صرف شده نوع فعالیت زمان
1:25 اطو کشیدن 8:15 الی 9:30
1:45 تهیه غذا 9:30 الی 11:15
45 دقیقه تلفن به دوستان 11:15 الی 12
 

مهارت تشخیص اولویت‌ها

جدولی از اولویت‌های خود تشکیل دهید. یک فهرست دو قسمت دارد؛ یک بخش شامل ذهنیت‌ها و بخش دیگر چگونگی عملکرد و هیچ کدام بدون دیگری معنا نخواهند داشت. سعی کنید از یک کار به کار دیگر نپردازید. قبل از شروع هر کاری به خود بگویید: «آیا انجام این کار در زمان حاضر ضرورت دارد یا می‌توان آن را به تعویق انداخت»


1. مهم‌ترین نیازهای موجود:

الف) موارد مربوط به مسائل بهداشتی و سلامتی.
ب) تعمیر وسایل ضروری.
ج) پرداخت هزینه‌ها.
د) موارد شغلی.


2. مشارکت در مسائل رفاهی مهم خانواده:

الف) اختصاص زمانی خاص برای خانواده.
ب) آموزش کودکان.
ج) بالا بردن عملکرد شغلی.
 

3. مواردی که می‌توانند تا زمان مناسب‌تر به تعویق بیفتند (مخصوصاً مواردی که می‌توانند به افراد دیگر واگذار شوند) عبارت‌اند از:

1. کامل بودن را فراموش کنید. اگر دو ساعت لازم دارید تا کاری را به نهایت مطلوب انجام دهید و 30 دقیقه برای انجام درست آن کار کافی است؛ چرا باید زمان را تلف کنید. روش مناسب‌تر این است که پنج کار را به صورت مناسب در آن 2 ساعت انجام داد تا فقط یک پروژه را در همه آن زمان. البته باید به خاطر داشت که این مسئله فقط زمانی که در فشار زمانی هستیم و احساس می‌کنیم استرس، نفس ما را بریده کاربرد خواهد داشت.
2. یاد بگیرید که کارها را محول کنید. نگویید که اگر خودم کار را انجام بدهم بهتر است. زمانی که حجم کارها آن قدر زیاد است که توانایی کامل کردن همه آنها را ندارید شایسته است که فردی را به عنوان نایب خود انتخاب کنید. افراد خانواده را آموزش دهید که بتوانند در موقع لزوم کارهای شما را انجام دهند. و شما خود مدیریت آزاد داشته باشید. در محیط خانه همسر و فرزندان نمایندگان شما هستند که توانایی انجام بسیاری از کارها را دارند، اما معمولاً تمایل به شرکت در امور را ندارند.
3. راجع به پروژه‌های کاری زیاد حرف نزنید، بلکه کار را انجام دهید. بسیاری از کارها در صورت مصمم بودن شما و یک برنامه‌ریزی مناسب به راحتی قابل انجام است. بسیاری از اوقات ساعت‌ها در مورد انجام کارها با همسر و فرزندان و دوستان صحبت می‌کنیم، در حالی که در صورت اختصاص دادن همان زمان به فعالیت‌های مورد نظر، کارها به راحتی انجام می‌پذیرد. تکالیف را انجام داده و از ذهن خود کنار بگذارید.
4. تفاوت بین زمان تلف شده و زمان لذت برده شده را بدانید. لذت بردن از غروب آفتاب همراه با خانواده در محیطی آرام اتلاف وقت نیست، امّا صحبت بدون برنامه توسط تلفن با فردی که شما از آن لذتی نبرده و یا مشکلی را برای شما حل نمی‌کند یعنی اتلاف وقت. با داشتن برنامه‌ای از چگونگی گذراندن اوقات خویش حتماً در می‌یابید که بخش زیادی از آن تلف شده است، حتی اگر بتوانید 10% از زمان تلف شده را به زمانی لذت‌بخش تبدیل کنید قابل تشویق است.
5. از تداخل در امور در حال انجام جلوگیری کنید. شروع و پایان هر کار اگر همراه با وقفه‌های مکرر باشد سخت‌تر خواهد بود. از منشی تلفنی استفاده کرده و هر زمان مشغول انجام کاری هستید از آن استفاده کنید. در هنگام مشغولیت بیش از حد و به منظور اجتناب از ایجاد وقفه توسط کودکان برای آنها هم کاری هیجان‌انگیز در نظر بگیرید. از یک کار به کار دیگر رو آوردن یعنی همیشه با تعدادی کار ناتمام روبه‌رو بودن. سعی کنید احساس موفقیت را با پایان رساندن هر کار تجربه کنید.
6. برنامه‌ای برای هر روز خود تنظیم کنید؛ به گونه‌ای که هیچ برنامه دیگری نتواند آن را به عقب بیاندازد.
7. پایانی واقع‌بینانه برای کارهای خود در نظر بگیرید. انتظار نداشته باشید که کارها در زمان غیر واقع‌‌بینانه خاتمه یافته و از طرف دیگر وقت زیادی هم به هر پروژه اختصاص ندهید.
8. از شبکه اطلاعاتی برای صرفه‌جویی در زمان استفاده کنید. بسیاری از اطلاعات را می‌توان از طریق شبکه اطلاعاتی به دست آورد. البته باید به خاطر داشت که استفاده از این وسیله همان قدر که می‌تواند با هدف صرفه‌جویی در زمان باشد اگر نتوان خود را کنترل نمود و جذب آن شد موجب اتلاف وقت هم خواهد شد.
9. لیستی از خریدهای ضروری خود تهیه کنید. بهتر است به هنگام خرید لیستی از اقلام مورد نیاز تهیه کرده تا مجبور نباشید چندین بار رفت و آمد را انجام دهید.
10. مکان مشخصی را برای وسایل مورد نیاز در نظر بگیرید. صرف وقتی به مدت 20 دقیقه جهت پیدا کردن کلید ماشین، خانه و عینک اتلاف وقت است. سعی کنید مکان مشخصی برای وسایل مورد نیاز خود داشته باشید.
11. هر چند وقت یکبار وسایلی را که مورد نیاز نیستند به دور ریخته یا آنها را ببخشید تا در محیطی خلوت‌تر و آرام‌تر زندگی کنید.

تهیه و تنظیم : خانم حدیثه اسفندیار
 

بیشتر بخوانید:
مهارت های زندگی - مهارت مدیریت زمان
مدیریت زمان در خانواده
 مدیریت زمان مهمترین عامل موفقیت در زندگی(بخش اول)
مدیریت زمان، مهمترین عامل موفقیت در زندگی(بخش دوم)