رسیدن به هدف،برنامه ریزی دقیق می خواهد.
 
چکیده : هدفی که با در نظر نگرفتن جزئیات و یا بدون فهرست‌بندی سازمان‌یافته صورت نگرفته باشد، مانند ساختن بنایی بدون طرح اوّلیه است. هر چه برنامه‌ی کاری‌تان مفصّل‌تر باشد، احتمال دارد در مدّت کوتاه‌تری به اهداف خود دست یابید.

تعداد کلمات 1116 / تخمین زمان مطالعه 6 دقیقه

 

تهیه فهرست اهداف

این «فهرست‌بندی سریع» را در هر مرحله‌یی از مراحل زندگی تمرین کنید. به سرعت سه تا از مهم‌ترین اهداف مالی، سلامتی، خانواده و حرفه‌ای خود را بنویسید. شما می‌توانید این تمرین را به سه عضو از اعضای خانواده یا از همکاران خود بدهید. به آنها سی ثانیه فرصت دهید تا سه تا از مهم‌ترین اهداف زندگی‌شان را بنویسید. سه مشکل یا نگرانی اصلی زندگی شما، همان گذشته شما هستند و یا بهتر بگوییم، جایی که از آن جا آمدید و یا به کجا می‌روید. سه هدف مهمّ شما نمایانگر آینده‌ی شما هستند و به جایی که می‌خواهید بروید، چه به صورت خودآگاه و چه به صورت ناخودآگاه. وقتی به‌طور مرتّب این سؤال‌ها را از خود می‌پرسید، از اینکه بهتر متوجّه می‌شوید چه کسی هستید و به کجا می‌روید و چه چیزی می‌خواهید، لذّت بیشتری می‌برید، عقاید و ترفندهای بیشتری برای رسیدن به اهدافتان به دست می‌آورید و مشکلاتتان را حل می‌کنید. چه اقدامات خاصی برای رسیدن به مهم‌ترین اهدافتان انجام می‌دهید. هدفی که با در نظر نگرفتن جزئیات و یا بدون فهرست‌بندی سازمان‌یافته صورت نگرفته باشد، مانند ساختن بنایی بدون طرح اوّلیه است. هر چه برنامه‌ی کاری‌تان مفصّل‌تر باشد، احتمال دارد در مدّت کوتاه‌تری به اهداف خود دست یابید.
 

هیچ محدودیتی را متصوّر نشوید

در این قسمت، با تمرین بسیار ساده امّا بسیار قدرتمندی آشنا می‌شوید تا اهدافتان را بشناسید و زندگی‌تان را به بهترین شکل سازماندهی کنید. یک کاغذ بردارید و تمام کارهایی که دوست دارید طیّ پنج سال آینده در زندگی کاری و شخصی خود انجام دهید، یادداشت نمایید. تصوّر کنید که هیچ محدودیتی از لحاظ زمان، پول، استعداد، منابع و افرادی که باید با آنها مرتبط باشید ندارید. وقتی اهدافتان را یادداشت کردید، تصوّر نمایید که هر چه که یادداشت نمودید، امکان‌پذیر است؛ چرا که اهداف کاملاً مشخّص و بی‌نقص می‌باشند. می‌توانید این تمرین را همانند یک جلسه رفع مشکل گروهی با همکاری افراد دیگر هم انجام دهید. در حوزه‌ی شغلی، می‌‌توانید هر چیزی که می‌خواهید در طول پنج سال آینده به دست آورید ـ مثل میزان فروش، رشد، سوددهی، مردم، محصولات و خدمات، فرآیندها و سهام بازار ـ بنویسید. شما می‌توانید به راحتی این تمرین را با همسرتان در خانه انجام دهید. با هم بنشینید و هر چه که دوست دارید، داشته باشید و هر کاری که در زندگی با هم انجام دهید، در طول این پنج سال و یا حتّا بیشتر بنویسید. در انجیل می‌خوانیم: «بگذار نور بتابد». هر چه زمان بیشتری صرف نوشتن کارهایی کنید که می‌خواهید انجام دهید، نور بیشتری بر زندگی‌تان خواهد تابید. برای کارهایی که می‌خواهید در طول ماه‌ها و سال‌های پیش‌رو انجام دهید، باید بسیار آگاه‌تر و مطّلع‌تر شوید. وقتی اهدافتان را می‌نویسید، به چیزهایی فکر کنید که معمولاً در گذشته می‌خواستید انجام دهید، امّا به خاطر محدودیت در زمان، پول، ازدواج و دیگر عوامل از آن دست کشیده‌اید. وقتی می‌نویسید، به ذهنتان اجازه دهید آزاد باشید. هیچ محدودیتی ایجاد نکنید، تا جایی که می‌توانید این اهداف را بدون نگرانی بنویسید و نگران نباشید که این هدف‌ها منطقی، قابل دسترسی و قابل قبول هستند.
 

اهدافتان را براساس اولویت ساماندهی کنید

وقتی لیستی از اهداف را برای آینده قابل پیشبینی نوشتید، لیست را مرور کنید و آن را براساس اولویت‌ها تنظیم نمایید. مقابل هر یک از اهداف، حروف «الف»، «ب» و «ج» بگذارید. هدف «الف» هدفی‌ست که اهمّیت خاصی برای شما دارد. این همان هدفی‌ست که شما واقعاً باید به آن برسید و اگر برای شما قابل دست یافتن باشد، بسیار احساس خوشبختی می‌کنید. هدف «ب» هدفی‌ست که دوست دارید آن را به دست آورید و از آن لذّت ببرید. آن هم برای شما اهمّیت دارد، ولی به اهمّیت هدف اوّل نیست. هدف «ج»، هدفی‌ست که رسیدن به آن خوب است، امّا مثل هدف «الف» و«ب» با اهمّیت نیست. تنها وقتی اهدافتان را می‌نویسید و آنها را با هم مقایسه می‌کنید، وضوح کامل در خصوص اهمّیت و اولویت‌بندی اهداف را به درستی درک می‌کنید.
 

مهم‌ترین اهداف را مشخّص کنید

تمام اهداف دسته‌ی اوّل را به یک بخش منتقل کنید. این اهداف را مرور نمایید و به صورت الف 1ـ الف 2ـ الف 3ـ طبقه‌بندی کنید. از فهرست الف مهم‌ترین هدف را برگزینید، هدفی که بیشترین تأثیر مثبت را بر زندگی شما می‌گذارد. از خودتان بپرسید: «اگر قرار باشد به همه هدف‌های این فهرست برسم، کدامیک از آنها بیشترین حسّ شادی و خوشبختی را برایم به ارمغان می‌آورد؟ «این هدف را الف ـ 1 بنامید. فهرست الف را بررسی کرده و از خود بپرسید: «تا جایی که اهداف الف به ترتیب اولویت دسته‌بندی شوند. در نهایت، هدف الف ـ 1، یعنی مهم‌ترین هدف خود را انتخاب کرده و در بالای یک صفحه‌ی جدا بنویسید، این هدف تنها هدف مشخّص و قطعی شما برای آینده‌ی قابل پیشبینی‌تان می‌باشد.
 

طرح عملیاتی با جزئیات کامل تهیّه کنید

مرحله‌ی بعدی شامل تهیّه فهرستی از تمام کارهایی‌ست که برای رسیدن به هدف الف ـ 1 یا همان مهم‌ترین هدف باید انجام دهید. در نهایت به ده یا بیست مورد کاملاً متفاوت می‌رسید که برای دستیابی به هدفتان باید انجام دهید. وقتی همه چیز را به صورت یک نوشته و مکتوب در می‌آورید و بعد تمام فعّالیت‌ها را به صورت «الف»، «ب»، «ج» اولویت‌بندی می‌نمایید، از خود بپرسید: «اگر فقط یکی از این فعّالیت‌ها را بتوانم انجام دهم، کدام یک از آنها در رسیدن به هدفم به من کمک می‌کنند؟» بعد مجدّد به اهدافتان بازگردید و فعّالیت‌ها را الف ـ 1، الف ـ 2، الف ـ 6، نام‌گذاری نمایید تا فهرستتان به یک طرح عملیاتی دقیق تبدیل شود. می‌توانید چنین کاری را با هر یک از اهداف الف انجام دهید.
 هدف‌ها را به زمان حال بنویسید و هر یک را در بالای صفحه و بعد خود را موظّف نمایید ده یا بیست فعّالیت خاص خاص را برای آنها در نظر آورید. این فهرست را براساس اولویت مرتّب کنید و باز هم از نامگذاری الف، ب، ج استفاده نمایید. این تمرین را می‌توانید در مدّت یک یا دو ساعت و شاید در بعدازظهر روز تعطیل انجام دهید. امّا به محض تمام شدن و تکمیل فهرست، شما مجموعه‌یی از اهداف دقیق با وضوح کامل در اختیار دارید که هر کدام براساس مهم‌ترین اولویت‌ها مرتّب شده‌اند.
 با پیروی از این مجموعه اهداف و اقدامات لازم، به سه درصد از افراد برتر جامعه خواهید پیوست. به آینده خود کنترل خواهید داشت. فرمان زندگی را محکم به دست می‌گیرید و به سمت دیگری خواهید چرخاند. با انجام چنین تمرینی، آنچه در نتیجه‌ی این تمرین رخ می‌دهد، مطمئناً شما را متعجّب خواهد کرد، پس امتحان کنید و نتیجه را ببینید.
 
منبع : برگرفته از کتاب راندمان بالا در زمان کم:نوشته برایان تریسی

بیشتر بخوانید :
مدیریت مبتنی بر هدف
تکنیک های هدف گذاری برای زندگی
اصول اساسی برای تعیین هدف در زندگی
استواری در هدف