یکی از مسائل شایع در دوران نوجوانی، بلوغ دیررس است.
 
چکیده: بلوغ طی چند سال صورت می گیرد، که سن شروع آن در افراد مختلف متفاوت است. در دختران معمولاً بین سنین ۱۰ تا ۱۴ سالگی و در پسران بین سنین ۹ تا ۱۵ سالگی اتفاق می افتد.البته ممکن است در برخی زودتر یا دیرتر از این سنین اتفاق بیفتد. با ما همراه باشید تا در مورد بلوغ دیررس در دختران بیشتر بدانید.

تعداد کلمات 650 / تخمین زمان مطالعه 3 دقیقه
 

بلوغ دیررس در دختران

بلوغ طی چند سال صورت می‌گیرد که سن شروع آن در افراد مختلف متفاوت است. در دختران معمولاً بین سنین ده تا چهارده‌سالگی و در پسران بین سنین نه تا پانزده‌سالگی اتفاق می‌افتد. البته ممکن است در برخی زودتر یا دیرتر از این سنین اتفاق بیفتد. این تفاوت در شروع سن بلوغ امری کاملاً طبیعی است.
گاهی اوقات، برخی افراد دوره بلوغ را بدون ایجاد هرگونه تغییر در بدن خود، سپری می‌کنند. این مسئله «بلوغ دیررس» نامیده می‌شود
 

علت بلوغ دیررس چیست؟

بلوغ دیررس دلایل متفاوتی ممکن است داشته باشد. معمولاً این مسئله در خانواده ارثی است. ممکن است والدین، عمو، خاله، خواهرها یا برادرهای فرد این به این مسئله دچار باشند. این مسئله تأخیر سرشتی (دیر شکوفا) نامیده می‌شود معمولاً نیاز به هیچ درمانی نیز ندارد. این نوجوانان باگذشت زمان به‌طور طبیعی رشد می‌کنند، اما این مسئله در آن‌ها دیرتر از همسالانشان اتفاق می‌افتد.
مشکلات پزشکی نیز ممکن است گاهی باعث تأخیر بلوغ شود. برخی افراد مبتلابه بیماری‌های مزمن مانند دیابت، فیبروز مثانه، مشکلات کلیه و حتی آسم ممکن است در سنین بالاتری به بلوغ برسند، چون این بیماری‌ها رشد بدن را. دشوارتر می‌سازند. درمان و کنترل صحیح این بیماری‌ها می‌تواند به جلوگیری از بلوغ دیررس کمک کند.

افرادی که دچار سوءتغذیه هستند نیز دیرتر از همسالان خود به بلوغ می‌رسند. برای مثال، نوجوانانی که دچار کم‌اشتهایی و بی‌اشتهایی عصبی هستند، معمولاً میزان زیادی وزن کم می‌کنند و بدنشان قادر نخواهد بود به میزان کافی رشد کند. دخترانی که بیش‌ازاندازه به فعالیت‌های ورزشی سرگرم هستند معمولاً دیرتر به بلوغ می‌رسند چون ورزش باعث از بین رفتن چربی بدن آن‌ها می‌شود و میزان معین از چربی برای رسیدن به بلوغ دختران لازم است.
بلوغ دیررس ممکن است به خاطر مشکلات غدد هیپوفیز نیز باشد. چون این غدد هورمون‌های مهمی برای رشد بدن تولید می‌کنند.
برخی افرادی که در سنین طبیعی به بلوغ نمی‌رسند، مشکلات مربوط به کروموزوم دارند که از (DNA) ساخته‌شده است که شامل برنامه سازندگی بدن است. مشکل کروموزوم‌ها ممکن است در رشد طبیعی بدن اختلال ایجاد کند.
سندرم ترنره نمونه‌ای از اختلال کروموزوم است. این مسئله زمانی اتفاق می‌افتد که دو کروموزوم X در زن‌ها غیرطبیعی بوده باوجود نداشته باشد. این مسئله در رشد دختران و همچنین در رشد تخمدان‌ها و تولید هورمون‌های جنسی تأثیر می‌گذارد. زنانی که این مشکل خود را مورد درمان قرار نداده باشند، قدی کوتاه‌تر از حد معمول دارند، نازا هستند و ممکن است به سایر مشکلات و اختلالات پزشکی نیز مبتلا باشند.
البته خوشبختانه پزشکان می‌توانند به این نوجوانان کمک کنند تا بلوغ شان طبیعی‌تر شود. پس اگر شما نیز جزء آن دسته نوجوانانی هستید که تصور می‌کنید رشدتان طبیعی نیست، می‌توانید از والدین تان بخواهید تا شمارا به پزشک نشان دهند.
 

برخورد با بلوغ دیررس

واقعاً برای نوجوان سخت است که بیند دوستان و همسالانش رشد کرده‌اند و اندامشان تغییر کرده است، اما هیچ تغییری در آن‌ها رخ نداده است. ممکن است تصور کنند هیچ‌وقت بزرگ نمی‌شوند و همیشه به همان حالت می‌مانند. حتی اگر والدینشان و پزشک به آن‌ها اطمینان دهد که آن‌ها نیز به‌طور طبیعی رشد خواهند کرد و به بلوغ می‌رسند، حتی اگر حرف‌های آن‌ها را باور هم داشته باشند، برایشان سخت است که منتظر بمانند تا بدنشان مانند سایر همسالانشان رشد کند.
اگر احساس افسردگی کنند در مدرسه و در برخورد با دوستانشان دچار مشکل می‌شوند، حتماً باید موضوع را با والدینشان، پزشک یا فرد مطمئن دیگری در میان بگذارند. این افراد می‌توانند به نوجوانان برای کنار آمدن با احساسات خود کمی کنند و راه‌حل‌هایی پیش روی آنان بگذارند.
 
منبع: کتاب «دایره المعارف جنسی خانم‌ها»
نویسنده: محمدرضا جعفری نیا

بیشتر بخوانید :
بلوغ زودرس و بلوغ دیر رس در دختران
بلوغ در دختران
سلامت دختران نوجوان
بلوغ با جسم و روان دختران چه می‌کند؟