شنا سلامت را بهبود بخشیده و موجب تناسب تمام بدن مى شود و قدرت، استقامت و انعطاف آن را تقویت مى کند.

چکیده : تأثیر مثبت فراوانى که چند مرتبه شنا در طول یا عرض استخر بر سلامت ما مى گذارد، باورکردنى نیست ، همچنین تأثیر مثبت ورزش بر سلامت روحى و جسمى ما غیر قابل انکار است. در این میان بهترین حالت زمانى است که شما برنامه ورزشى خاصى که متناسب با شیوه زندگى ، علایق و شرایط جسمی تان باشد برگزینید زیرا ورزش کارى است که باید از آن لذت ببرید.

تعداد کلمات 1223 / تخمین زمان مطالعه 6 دقیقه


پیش گفتار

شنا به عنوان یک ورزش، با بدن بسیار ملایم تر برخورد مى کند و آسیب هاى ناشى از آن در حداقل هستند. وزن بدن در آب به یک دهم وزن واقعى تقلیل یافته و خاصیت شناورى در آب، از شدت ضربه هاى وارد شده بر مفاصل مى کاهد. کم شدن وزن در آب به افرادى که بدن آماده اى ندارند کمک مى کند تا راحت تر حرکت کنند. به این ترتیب، شنا به خصوص براى افراد مبتلا به آرتروز ، مشکلات پشت و کمر، مشکلات ناشى از اضافه وزن، باردارى و در کل افرادى که نمى توانند به ورزشهاى خشک بپردازند بهترین انتخاب خواهد بود. على رغم سبکى بدن در آب، شنا ورزشى سنگین به شمار مى رود و تمام عضلات اصلى بدن را به حرکت وا مى دارد.

شنا علاوه بر استفاده از گروه هاى متعدد ماهیچه ها ، موجب انعطاف پذیرى و حفظ نرمى مفاصل به خصوص در ناحیه لگن، گردن، شانه و دست و پا مى شود
شناى کرال سینه، قورباغه و کرال پشت تقریباً از تمام عضلات اصلى بدن (شکم، عضلات دوسر و سه سر، سرین، عضلات پشت ران و چهارسر) استفاده مى کند.

شنا علاوه بر استفاده از گروه هاى متعدد ماهیچه ها ، موجب انعطاف پذیرى و حفظ نرمى مفاصل به خصوص در ناحیه لگن، گردن، شانه و دست و پا مى شود. شنا در دسته ورزش هاى ایروبیک، هوازى قرار دارد زیرا چند دور شنا بیش از 3 دقیقه زمان مى برد و مقدار مصرف اکسیژن عضلات بسیار زیاد است. از مزایاى دیگر شنا مى توان به کاهش فشار خون اشاره کرد که به نوبه خود موجب کاهش خطر سکته قلبى مى شود. این ورزش توان قلب را بالا برده و میزان خون پمپ شده به بدن را افزایش مى دهد و همچنین با افزایش جریان خون در ریه، موجب سوخت کالرى بیشتر مى شود.

بنابر گزارش کارشناسان ورزش هاى آبى داراى مزایاى جسمى، اجتماعى و روحى متعددى هستند که تعدادى از آنها به قرار زیر است:
بهبود یافتن قدرت و انعطاف پذیرى بدن، استقامت و تعادل عضلانى بهتر (به همین دلیل بسیارى از ورزشکاران حرفه اى در رشته هاى دیگر نیز به تمرینات آبى هم مى پردازند) قلب قدرتمند، تناسب اندام، بهبود جریان خون، توان بخشى درمانى براى عضلات مستهلک و آسیب دیده ، بهبود از تصادفات و آسیب هاى بدنى، کنترل وزن، از بین رفتن اضطراب و تنش هاى روحى و افزایش انرژى است.
این تصور غلط وجود دارد که چون بدن در طى شنا کردن متحمل فشار زیادى نمى شود پس نمى توان آن را ورزش خوبى دانست، در صورتى که هر چند بدن در آب سبک مى شود اما براى هر حرکت باید بر مقاومت آب غلبه کرده وانرژى زیادى مصرف کنیم، به این ترتیب حتى راه رفتن در آب از پیاده روى در خشکى کالرى بیشترى مى سوزاند.


شنا روی سلامتی ما چه اثری دارد؟

قلب 
افزایش برون‌ده قلب و جلوگیری از تجمع چربی در دیواره رگ‌های قلب و کاهش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی- عروقی.

تأثیر روی روان 
کمک به کاهش استرس و اضطراب و بهبود حال افراد مبتلا به بعضی از اختلال‌های روانی.

کمر- شکم 
به شکل ویژه، شنا باعث سوختن چربی‌های ناحیه کمر- شکم خواهد شد. به ازای هر یک ساعت شنا، 500 کیلوکالری انرژی می‌سوزانید.

اسکلت استخوانی 
تحریک اسکلت استخوانی برای ساخت استخوان و تقویت بافت استخوانی.

ریه‌ها 
افزایش حجم تنفسی ریه‌ها.

غضروف‌ها 
تحرک ناشی از شنا مانع از خشک شدن غضروف‌ها و جلوگیری از ابتلا به اختلال‌های حرکتی می‌شود.

سر 
بازسازی سلول‌های مغز و جایگزین شدن سلول‌های جدید با آسیب‌دیده.

عضلات 
شنا باعث کشش و سفت شدن عضله‌های بازو، آرنج و شکل‌گیری مناسب عضله‌های دست می‌شود.

 عمر طولانی 
خطر مرگ ناگهانی در شناگران 50 درصد کمتر از افراد عادی است.

دیابت 
تحرک بدنی کامل، به‌دلیل شنا، باعث تنظیم ترشح هورمون انسولین و کنترل میزان قند خون خواهد شد.

فشار خون 
تحرک بدنی ناشی از شنا و فعالیت مناسب رگ‌های خونی مانع از تجمع چربی در دیواره رگ‌ها می‌شود. از سوی دیگر ورزش شنا انعطاف‌پذیری رگ‌ها را افزایش می‌دهد. بنابراین فشار خون تنظیم خواهد شد.

انعطاف‌پذیری 
شنا کردن باعث انعطاف‌پذیری ماهیچه‌های بخش‌های مختلف بدن در عین حفظ ساختار و زیبایی آنها می‌شود.
 

خطرهایی که در استخرهای عمومی کمین کرده‌اند 

در استخرهای عمومی، انتخابی برای ورود افراد صورت نمی‌گیرد. در بسیاری موارد نیز خود مردم نکته‌های ایمنی را رعایت نمی‌کنند و حتی در زمان ابتلا به بعضی بیماری‌های پنهان، پا به استخر می‌گذارند. از طرفی بعضی رفتارهای نادرست وغیربهداشتی در آب نیز می‌تواند برای دیگر شناگران، بیماری‌زا و آسیب‌رسان باشد. با این رفتارها آشنا شویم تا آنها را انجام ندهیم.
 

آمار شناگران 

به‌طور متوسط، 41 درصد از کودکان و نوجوانان (7تا 17سال) و 17.4درصد از افراد بالغ هر تابستان برنامه منظم شنا کردن دارند.
در مجموع، 58.4 درصد از مردم سراسر جهان در طول تابستان آب‌تنی را به‌عنوان ورزش و تفریح انتخاب می‌کنند.
19درصد ازکودکان در سراسر جهان به‌دلیل غرق شدن در استخر، جان‌شان را از دست می‌دهند.
شنا کردن باعث انعطاف‌پذیری ماهیچه‌های بدن در عین حفظ ساختار و زیبایی آنها می‌شود.


بیماری‌ها از کجا می‌آیند؟ 

ادرار موجود در آب و کرم‌های ضدآفتاب حاوی نیتروژن، باعث کاهش میزان کلر موجود در آب و اثرگذاری آن از نظر سلامتی می‌شود.
کلر موجود در آب باعث از بین رفتن آلاینده‌های داخل آب می‌شود، اما کاهش میزان کلر باعث باقی ماندن این اجرام آلاینده و ابتلا به برخی از بیماری‌ها در اثر بلع ناگهانی آب می‌شود.
بنابراین با افزایش آلاینده‌های موجود در آب، کلر استفاده شده در آب استخر برای رفع آلاینده‌ها کاهش می‌یابد و از آن طرف؛ خطر ابتلا به بیماری افزایش می‌یابد.
کلر موجود در آب استخر، بسیاری از آلاینده‌های آب را از بین می‌برد.البته درصورتی که مقدار کلر مورد استفاده مناسب بوده و میزان آلاینده‌ها نیز قابل کنترل باشند.
درصورت عدم‌استفاده از مقدار مناسب کلر در آب استخر، بسیاری از آلاینده‌ها به‌ویژه باکتری‌های بیماری‌زا در آب استخر باقی مانده و درنتیجه خطر ابتلا به بیماری وجود دارد.
انگلی به نام «سیپتوزپوریدیم» تا 10روز توان زنده ماندن داخل آب کلرزده استخر را دارد.
هر سال، تعداد زیادی کودک شناگر، در اثر ابتلا به بیماری‌های دستگاه گوارش ناشی از بلعیدن آب استخر، به بیماری‌های جدی گوارشی مبتلا می‌شوند. این کودکان به علایمی مانند دل‌پیچه، اسهال، تب و تهوع دچار می‌شوند.


چطور سلامت خود و دیگر شناگران را حفظ کنیم؟ 

اگرچه بلعیدن ناگهانی آب در استخر گاهی اجتناب‌ناپذیر است، اما سعی کنید تاحد ممکن این مسأله اتفاق نیفتد. یک جرعه ناخواسته می‌تواند باعث بیماری شود.
پیش از استفاده از استخر از سلامت و بهداشت آب آن مطمئن شوید.از مسئولان استخر درباره نظافت آن سؤال کنید. علاوه بر آن، خودتان هم شرایط را بررسی کنید.
 به بچه‌ها آموزش دهید که حتما پیش از ورود به استخر، دوش بگیرند، ادرار بکنند و سپس وارد استخر شوند.
اگر دچار اسهال یا دل‌پیچه هستید، استخر نروید.
اگر از کرم ضد‌آفتاب یا روغن‌های ویژه برنزه کردن پوست استفاده کرده‌اید، حتما پیش از ورود به استخر، بدن‌تان را با صابون بشویید.

منبع: همشهری/ برترینها / بیتوته

بیشتر بخوانید :
شنا ، سلامتی و شادمانی
15 فایده ورزش شنا
شنا، میان‌بُری برای شاد زیستن
پیشگیری از بیماری های ناشی از شنا