ایمان نقش مهمی در پیشگیری از طلاق ایفا می‌کند، اما طلاق در میان زن و شوهری که هر دو افرادی مذهبی و دیندار هستند به مراتب کمتر از افراد غیر مذهبی است.
 
چکیده : ازدواج و نهاد خانواده در تمام زمان‌ها امری ارزشمند و مقدس بوده، بطوری که در همه ای دوران ها مورد حمایت قرار می‌گرفت و بسیار ساده برگزار می‌شد در حالی که طلاق و جدایی زوجین، بسیار سختگیرانه بود. اولویت بر حفظ کانون خانواده بود اما در این دوران و با گسترش یافتن علم و صنعت و دنیای مدرنیته در حالی که باید زندگی ها قوام پیدا می‌کرد، ولی متاسفانه زندگی ها به انحطاط و انحلال کشیده شده و طلاق از متداول‌ترین مسائل خانواده های امروزی شده که با آن دست و پنجه نرم می‌کنند.

تعداد کلمات 1313 / تخمین زمان مطالعه 7 دقیقه

سجاد رستمی چورتی

مقدمه

ازدواج و نهاد خانواده در تمام زمان‌ها امری ارزشمند و مقدس بوده، بطوری که در همه ای دوران ها مورد حمایت قرار می‌گرفت و بسیار ساده برگزار می‌شد در حالی که طلاق و جدایی زوجین، بسیار سختگیرانه بود. اولویت بر حفظ کانون خانواده بود اما در این دوران و با گسترش یافتن علم و صنعت و دنیای مدرنیته در حالی که باید زندگی ها قوام پیدا می‌کرد، ولی متاسفانه زندگی ها به انحطاط و انحلال کشیده شده و طلاق از متداول‌ترین مسائل خانواده های امروزی شده که با آن دست و پنجه نرم می‌کنند، مشکلی است که دامان بسیاری را گرفته. 
 

طلاق در لغت و اصطلاح

واژه ای طلاق در لغت؛ به معنای (رهایی، آزاد کردن، ترک کردن، وا گذاشتن، مفارقت و جدایی است) [1] 
تعریف اصطلاحی؛ عبارت است از(انحلال عقد نکاح دائم) 
از نظر شرعی عبارت است از زایل نمودن قید و پیوند نکاح با صیغه ای مخصوص طلاق. 
 

نظر اسلام در مورد طلاق

یکی از حلال های که در ضمن حلال بودن اما منفور و مبغوض خداوند است بحث طلاق است. [2] 
اسلام  به دلیل طبیعت زن و مرد، راه طلاق را بطور مطلق نبسته و در جای که امکان زندگی دیگر مقدور نباشد، طلاق راه رهایی و نجات زوجین است. 
اسلام، طلاق را به خودی خود مبغوض می‌شمارد و در بعضی از موارد بخاطر مصالحی، طلاق را جایز می‌داند،اما اسلام برای اهمیت بنای خانواده توصیه های فراوانی به بردباری و گذشت همسران نسبت به یکدیگر و تحمل نارسایی های اقتصادی و دیگر مشکلات زناشویی دارد. اسلام در حد امکان می‌کوشد تا از فروپاشی بنای مقدس خانواده جلوگیری کند و طلاق را باعث لرزانده شدن عرش الهی می‌داند. [3]
 

گسترش طلاق در غرب

در کشورهای غربی  که تمام زندگی را در عیاشی و خوشگذرانی معنا کردن و پایبندی برای آنها معنا ندارد، آمار طلاق در کشورهای آنها روز به روز افزایش پیدا می‌کند و دنبال (تنوع جنسی) هستند، جالب است بدانیم که در کشوری مثل بریتانیا یک سوم از ازدواج ها منجر به طلاق می‌شود و بعد از طلاق هم دوباره ازدواج می‌کنند، هدف شان از این کار، تنوع جنسی است. 
 

آمار طلاق

طبق آماری که سال 2018 اعلام شده 10 کشور، پرچمدار آمار طلاق در میان دیگر کشورها هستند و همه ای این کشور ها هم جزو کشورهای صنعتی و اروپای هستند. [4] 
مثلا در بلژیک آمار طلاق به 71% رسیده و مهمترین دلیل آنها عدم وجود تفاهم و کم بودن صبر زوجین برای تحمل همدیگر است. 
مثال دیگر؛ کشور لوکزامبورگ که یکی از کشورهای سرمایه دار اروپاست، آمار طلاق در آن 66% است. 
 

طلاق در ایران

طلاق در ایران هم دامان بسیاری را گرفته و آنها را بی نصیب نگذاشته، به گونه ای که در تهران و منطقه ای سرمایه داران، آمار طلاق از هر 3 ازدواج، 1 منجر به طلاق می‌شود. 
(در شهرستان آبیک هم از هر 3 ازدواج 1 منجر به طلاق می شود) [5] 
سوال؛ چرا با گسترش علم و تکنولوژی و زیاد شدن وسایل رفاهی و آسایشی، چرا آمار طلاق رو به افزایش است؟ و چرا در گذشته، طلاق کم بود؟  (جواب رو از درون خودتون جست و جو کنید) 
 

نقش دین و مذهب و جامعه مدرنیته

زمانی که جامعه در حال توسعه بود، بیشتر مردم همگام و هم نفس با او شدن و دنبال توسعه و مادی‌گرایی رفتن و در این بین دین بود که نقش خود را از دست داد و رنگ باخت، هر چه از نظر مادی پیشرفت کردند، از لحاظ معنوی ضعیف شدند. 
هدف شیطان هم همین است که مردم را فقط مشغول به فردیت و دنیا بکند یعنی هدف شخص این باشد که خودش پیشرفت کند بدون توجه به خانواده و همسرش. 
وقتی دین کمرنگ شو و اعتقادات ضعیف شد، پایبندی هم کمتر می‌شود. 
نکته؛ آنهای که دارای اعتقادات قوی تر هستند، سعی بر حفظ زندگی دارند و در مقابل رفتارهای نا ملایم  و تند همسر خود، صبر می‌کنند و یا شهوت رانی های  را که (دامان غربی ها را گرفته) کنترل می‌کند و خود را حفظ می‌کند از شر شیطان و از زندگی خودش لذت می‌برد. 
(به طور سنتی، مذهبی بودن به عنوان یک مانع طلاق در نظر گرفته شده. همه ای مذاهب، پیروان خود را در مورد ازدواج و طلاق راهنمایی می‌کنند، هیچ مذهبی، طلاق را ترویج نمی‌کند، مذهبی بودن کارکرد ازدواج را تسهیل می‌کند و خطر طلاق را کاهش می‌دهد.)[6]

چهار عوامل طلاق

1. فقدان باورهای مذهبی

ایمان نقش مهمی در پیشگیری از طلاق ایفا می‌کند، اما طلاق در میان زن و شوهری که هر دو افرادی مذهبی و دیندار هستند به مراتب کمتر از افراد غیر مذهبی است.
 بجای اینکه هزینه های مالی کنیم و پیش روانشناس بریم، بیاید دین خودمون رو درست کنیم تا نیازی به هیچ دکتر و روانشناسی نداشته باشیم. 
 

2 . خیانت در زندگی

فرهنگی که از کشورهای غربی وارد زندگی ما ایرانی ها شده و باعث از هم پاشیدن زندگی برخی ها شده، خیانت به همدیگر است. 
با ترویج کردن این فرهنگ از طریق فیلم ها و سریال ها، القاء کردن که علاوه بر همسرت باید دوست پسر یا دختر داشته باشید تا خوشبخت باشین.. از همین طریق، ارکان خانواده را سست می‌کنند و باعث فروپاشی خانواده می‌شوند. 
 

3 . مشکل اقتصادی

مشکل اقتصادی یکی از عمده ترین دلیل طلاق است که بسیاری از همسران وضعیت مالی شوهر خود را مد نظر قرار نمی‌دهند و خواسته های نابجای دارند و با برآورده نشون آن خواسته ها، جر و بحث می‌کنند و ادامه هم می‌دهند و همین امر سبب طلاق می‌شود. 
 

4 . نبخشیدن اشتباهات گذشته

همه ای افراد در زندگی خودشان اشتباهاتی دارند و حتی در زندگی مشترک هم، ممکن است این اشتباهات تکرار شود.البته منظور از اشتباهات (غیر از خیانت و بی وفایی است) بلکه در مورد اشتباهات و بحث های معمولی در زندگی مشترک است. 
نباید آن اشتباه را مدام به همسرمان گوشزد کنیم تا او احساس سرخوردگی کند و امید به ادامه ای با شما را نداشته باشد.
 

نکته آخر

بیایید این چند کلمه را در زندگی خودمان پیدا کنیم‌؛ 
با خدا باشیم و در مقابل اشتباهات همسرمان صبور باشیم و نگذاریم که مشکلات مالی سبب نابودی روح و زندگی مان شود، با بخشیدن همدیگر و تحمل سختی ها در واقع روح خودمان را از بند و اسارت نجات می‌دهیم. 
(تقدیم به ساحت مقدس امام زمان"عج") 
پاورقی
[1] آذرتاش، آذرنوش، فرهنگ معاصر عربی_فارسی،چاپ هفتم، تهران: نشر نی، 1385، صفحه 402
[2] حدیث از امام صادق؛ هیچ چیز حلالی مانند طلاق مبغوض و منفور پیشگاه الهی نیست، خداوند مردمان بسیار طلاق دهنده را دشمن می دارد. شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، جلد 22، صفحه 8
[3] حدیث از پیامبر؛ ازدواج کنید ولی طلاق ندهید زیرا عرش الهی از طلاق می لرزد. شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، جلد 22،صفحه 9
[4] پایگاه خبرگزاری فارس
[5] امام جمعه آبیک، به نقل از خبرگزاری حوزه، کد خبر 348106
[6] آلیسون کلارک، استوارت، طلاق علل و پیامد ها، مترجم؛ سعید صادقی و ‌[دیگران]، چاپ کوثر، چاپ پنجم، اصفهان: پیغام دانش 1389 ، صفحه 79

منبع 
آذرتاش، آذرنوش، فرهنگ معاصر عربی_فارسی،چاپ هفتم، تهران: نشر نی، 1385
آلیسون کلارک، استوارت، طلاق علل و پیامد ها، مترجم؛ سعید صادقی و ‌[دیگران]، چاپ کوثر، چاپ پنجم، اصفهان: پیغام دانش 1389
شیخ حر عاملی، وسائل الشیعه، جلد 22
پایگاه خبرگزاری فارس
امام جمعه آبیک، به نقل از خبرگزاری حوزه

بیشتر بخوانید :
آمارها در مورد علت طلاق چه می گوید؟
علل طلاق و پیامدهای آن در جامعه ایران​​​​​​​
عوامل رشد میزان طلاق در دهه های اخیر​​​​​​​
طلاق چگونه بوجود می‌آید؟