شبکه های اجتماعی را بهتر بشناسید(بخش دوم)
چکیده: در شماره گذشته، به بررسی تعریف شبکه های اجتماعی و علل موفقیت آن ها پرداختیم. در این نوشتار قصد داریم به بیان آسیب های دینی و فرهنگی ناشی از استفاده غلط آن ها بپردازیم.
چکیده: در شماره گذشته، به بررسی تعریف شبکه های اجتماعی و علل موفقیت آن ها پرداختیم. در این نوشتار قصد داریم به بیان آسیب های دینی و فرهنگی ناشی از استفاده غلط آن ها بپردازیم.
تعداد کلمات: 1135کلمه / تخمین زمان مطالعه: 6 دقیقه
تعداد کلمات: 1135کلمه / تخمین زمان مطالعه: 6 دقیقه
حسین ابراهیمی تهرانی
آسیبهای شبکههای اجتماعی
الف) آسیبهای دینی
فعالیت صدها کانال و گروه در زمینه هایی که در زیر ذکر می شود و عدم وجود کمترین نظارت (در مورد برخی شبکه های اجتماعی) سبب به وجود آمدن فضایی نا امن و مسموم برای اعتقادات و اخلاقیات آحاد جامعه بالخصوص نسل جوان و نوجوان شده است:- فعالیت کانال ها و گروه های تبلیغ ادیان مختلف، فرقه های انحرافی و عرفان های کاذب.
- فعالیت کانالها و گروههای غیراخلاقی.
- فعالیت کانال ها و گروه های شبهه پراکنی اعتقادی و دینی.
- فعالیت کانال ها و گروه هایی با انگیزه سوء استفاده از اعتقادات مردم و درآمدزایی برای خود.
- عدم نظارت بر پست های غیر اخلاقی و غیر ارزشی برخی کاربران.
- عدم نظارت بر رعایت هنجارهای دینی توسط کاربران.
- دروغ پراکنی در مورد علماء، بزرگان و شخصیت های مذهبی.
- به تمسخر گرفتن برخی احکام دینی و اخلاقی و تقدس زدایی از آنها.
- ترویج و عادی سازی بی بندوباری و ارتباط با نامحرم.
- تخریب ارزش های دینی مانند احترام والدین، صله ارحام، صدقه و ... .
ب) فرهنگی
امپریالیسم[2] فرهنگی: نوعی نفوذ اجتماعی است که به وسیله آن، یک کشور تصورها، ارزش ها، هنجارها، رفتارها و سبک زندگی خود را به کشورهای دیگر تحمیل می کند. لذا، نحوه کارکرد این رسانه ها به نوعی طبق سیاست های از پیش تعیین شده است که آثار و نشانه های آن را با نگاهی به جامعه ایرانی مشاهده میکنیم که از آن جمله: تغییر سبک حجاب، هنجار شکنی های بی حجابی، درخواست حجاب اختیاری، پوشیدن شلوارهای پاره، نگه داری سگ و گربه و ... ارزشهای کاذبی هستند که در سبک زندگی غربی به عنوان یک هنجار شناخته میشوند و در حال گسترش به زندگی مردم ما میباشد.امروزه تهدید نرم، یعنی دگرگونی و تغییر در هویت فرهنگی و ارزش های پذیرفته شده یک نظام سیاسی، بسیار اهمیت یافته است. زیرا در کنار تغییر هویت ملی و فرهنگی، کشور مهاجم بدون منازعه و تهاجم؛ ارزشها و هویتهای مورد نظر خود را بر یک ملت تحمیل میکند. در تهدید سخت، هدف تخریب و حذف فیزیکی حریف و تصرف و اشغال سرزمین است که با عکس العمل کشور مقابل همراه خواهد شد. در حالی که در تهدید نرم، هدف تأثیرگذاردن بر انتخابها، تصمیم گیری ها و الگوهای رفتاری و سلب هویتها و ارزشهای فرهنگی است؛ و به دلیل غیر عینی بودن، عکسالعمل سریع و روشنی ندارد. امروزه گسترش فناوری ارتباطات و به دنبال آن توسعه شبکه های اجتماعی مجازی به صورت مهمترین ابزار تهدیدات نرم بر علیه افراد، گروهها و کشورهای هدف درآمدهاند.تخریب فرهنگ شفاهی: درگذشته، افراد با دورهمیهای خانوادگی و برقراری ارتباطات شفاهی، احساس «بودن» و حضور در جمع میکردند که برای آنها بسیار خوشایند بود. بدین ترتیب هر فرد نشان می داد به کدام جمع خانوادگی تعلق دارد و چگونه در مسائل، مشکلات، شادیها و غمهای آنها سهیم است.فرهنگ شفاهی؛ اندیشه، هوش، هنر و عواطف یک ملت است و از گذشتة مردم مایه میگیرد و خصلت جمعی دارد. در فرهنگ شفاهی، هوش و ذکاوت را با استعداد بهخاطرآوردن اصطلاحاتی کوتاه، چند بُعدی و مفید مرتبط میدانند. با ظهور رسانه هایی مانند شبکه های اجتماعی، تمایز آشکار بین اشکال گوناگون ارتباطات (یعنی ارتباطات شفاهی، نوشتاری، چاپی و الکترونیک) تاحدودی از بین میرود و تمامی این اشکال ارتباطات با همدیگر ترکیب می شوند. این رسانة ارتباطی نوین، گفتار شفاهی را بلافاصله به پیام تبدیل و آن را منتشر کرده و بهصورت الکترونیک به تعداد نامحدوی از کاربران میفرستد.
امروزه بهدلیل نبود اهداف مشترک بین اعضای خانواده و انتقالنیافتن مسائل فرهنگی از نسل قبل به نسل بعدی، گفتگو بین اعضای خانواده کمرنگ شده است؛ زیرا گفتگو بین اعضای خانواده، تجربه و فرهنگ را به فرزندان انتقال میدهد و افزایش فضای عاطفی بین آنها را سبب میشود.
تغییر سبک زندگی: با هجوم و تبلیغ گسترده فرهنگ بیگانه توسط این رسانه ها، سبک زندگی ایرانی اسلامی دچار آسیب جدی شده است برخی از مهمترین مؤلفه های این آسیب به قرار زیر است:
- شیوه تغذیه: تغییر ذائقه و روی آوردن به غذاهایی نامناسبی مانند پیتزا، همبرگر، ساندویچ و فست فودها به جای استفاده از غذاهای مفید و سنتی مانند آبگوشت، آش ، هلیم و ... .
- خودآرایی: تغییر بینش نسبت به خودآرایی و سبک آرایش که به مدل های رعب آور غربی نزدیک شده است.
- پوشش: نوع پوشش در زنان و مردان اکنون نه از سبک ایرانی و نه از سبک اسلامی تبعیت میکند و به پوششی بدن نما و تنگ و گاها پاره و کوتاه که هیچ تائید عقلایی را برای آن جز تبعیت از مدل های بیگانه نمیتوان درنظر گرفت.
- معماری: نحوه معماری ساختمان ها و فضاسازی داخلی و دکوراسیون آنها که گاه واقعاً با ذائقه و طبع مردم ایران سازگار نیست.
- گویش: استفاده از کلمات و جملات زبان های بیگانه به جای آن که سبب خجالت و نشان دهنده خودباختگی فرد باشد، متأسفانه نشان دهنده روشن فکری و متجدد بودن او تلقی و سبب افتخار وی میباشد.
- سنتها: کمرنگ شدن سنت های ایرانی اسلامی مانند نوروز، شب یلدا و اعیاد اسلامی و پر رنگ جلوه دادن مناسبت هایی مانند کریسمس و ولنتاین.
- مصرفگرایی: ترویج روحیه تجمل گرایی، چشم و هم چشمی و تبلیغ لذت بخش بودن خرید و نادیده گرفتن فرهنگ قناعت و دوری از اسراف.
- بینش: تغییر نگرش فرد نسبت به وطن و هموطنان خویش و طرفداری از فرهنگ بیگانه و استفاده از برندهای خارجی و افتخار به آن.
- مدگرایی: وجود کانال های مختلف برای تبلیغ سبک زندگی غربی و نمایش جاذبه های این سبک زندگی و از طرفی نیز وجود تبلیغات فراوان برای فروش کالاهایی با زرق و برق فراوان و در معرض دید بودن مدام این تبلیغات، سبب سوق دادن جامعه به سوی مدگرایی خواهد شد. معرفی کالاهای لوکس و مزایای استفاده از آن ها و مسابقه برتری جویی و پیشی گرفتن از دیگران در مدرن تر جلوه دادن زندگی خود، سبب روی آوردن به تجملات و دوری هرچه بیشتر از سبک زندگی ایرانی اسلامی شده است. طبق پژوهشی در ایران، این فرضیه تائید گردید که استفاده از استفاده از شبکه های اجتماعی مجازی موجب مدگرایی میشوند[3].
پی نوشت
[1] دو فصلنامه مشارکت و توسعه اجتماعی، دوره1، شماره2، بهار و تابستان 1395، ص17.
[2] امپریالیسم به نظامی گفته می شود که به دلیل مقاصد اقتصادی یا سیاسی می خواهد از مرزهای ملی و قومی خود تجاوز کند و سرزمین ها و ملت ها و اقوام دیگر را زیر سلطه خود درآورد.
[3] دو فصلنامه مشارکت و توسعه اجتماعی، دوره1، شماره2، بهار و تابستان 1395، ص17.
سبک زندگی مرتبط
تازه های سبک زندگی
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}