ترس های کودکان و تدابیر ما (بخش سوم)
ترس از تاریکی شب، تنبیه معلم، تنهایی از جمله ترس هایی است که کودکان در طول دوران تاریکی آن ها را تجربه کرده و بخشی از زندگی آنها می شود. سئوال است که چه راهکارهایی را برای مقابله با ترس های غیر طبیعی کودکان باید به کار گرفت. با ما همراه باشید تا در این مورد بیشتر بدانید.
راه های درمان ترس های کودک، مهارتی است که خانواده ها آن را به کار بگیرند.
[راه های درمان ترس های کودک]
با آگاهی از علت ترس های کودکان می توان در تعدیل یا از بین بردن آن ها اقدام کرد. از آن جا که ترس ها دلایل گوناگونی دارند، راه های مقابله با آن ها نیز، متفاوت است. با این حال اصول کلی و مشترکی در این زمینه وجود دارد که به آنها اشاره می شود:
- به کودکان فرصت دهیم تا آزادانه و بدون روبه رو شدن با تمسخر و تهدید، ترس های خود را بیان کنند و درباره ی آنها توضیح دهند و خود نیز با آنان به گفت وگو بپردازیم. بازگو کردن ترس ها به شیوه ی آزادانه از شدت و فشار آن ها می کاهد، در پیدا کردن علت ها به ما کمک می کند و از سرکوب کردن و درون ریختن ترس ها جلوگیری می نماید.
بیان ترس ها همیشه به صورت مستقیم و شفاهی نیست. کودکان از راه هنر به ویژه نقاشی و نمایش بهتر می توانند ترس های خود را بیان کنند. کودکی که از حیوانات می ترسید، با کشیدن نقاشی حیوانات و بازی در نقش حیوانات در نمایش های کودکان، توانست پس از مدتی بر ترس خود غالب شود. بیان ترس ها به هر صورت، مانع از سرکوب شدن آن ها و در نتیجه رو آوردن آن ها به ناخودآگاه می شود و از بین بردن آن ها آسان تر می گردد.
- برای پیشگیری و رفع ترس های کودکان ابتدا باید با ترس های خود به مقابله برخیزیم. تا وقتی خود ما از ترس های گوناگون رنج می بریم، نمی توانیم در این راه به کودکانمان کمک مؤثری بکنیم. به خصوص کودکان بیش از همه از ما الگو می پذیرند.
- با ایجاد آرامش، محبت، خودداری از کشمکش و درگیری در حضور کودکان، امنیت خاطر آنان را حفظ کنیم و از ایجاد ترس و اضطراب در آن ها جلوگیری نماییم.
- از کاربرد شیوه های نامناسب تربیتی مانند تنبیه، تهدید، تحقیر، مقایسه، ملامت و تمسخر کودکان خودداری ورزیم و با برقراری ارتباط صمیمانه و مهرآمیز با آنان به حل مشکلاتشان یاری رسانیم.
- با تشویق کودکان به فعالیت های هنری، علمی و بازی های مناسب، تخیل آنان را در جهت خلاقیت و سازندگی هدایت کنیم تا به خیالپردازی های بیمارگونه و ترس های واهی نپردازند.
- برای از بین بردن ترس کودکان از شیوه هایی که برای آنان جالب تر است، استفاده کنیم. بازی، نمایش، قصه گویی از جمله فعالیت هایی است که می توان به کمک آن ها ترس های کودکان را کاهش داد.
هرگز کودکان را به شوخی یا جدی از چیزی نترسانیم به خصوص ترساندن آ نها از انسان های دیگر مانند پلیس، کولی، گدا و... آنها را نسبت به مردم بی اعتماد می کند و امنیت خاطر آنان را از بین می برد. ترساندن کودکان، ترس های آنان را شدیدتر می کند و ترس های تازه ای در آنان ایجاد می نماید.
- وقتی کودکان می ترسند، ترس آنان را جدی بگیریم و از تمسخر و تهدید آن ها و یا کاربرد کلماتی مانند ترسو، بزدل و... خودداری کنیم. با توجه به ترس های آن ها، از تثبیت و عمیق تر شدن آن ها پیشگیری کنیم، به ویژه از تهدیدهای عاطفی کودکان که با جملاتی مانند «دیگر تو را دوست ندارم» یا «دیگر بچه ی ما نیستی» و... جدا بپرهیزیم زیرا این جملات نه تنها ترس کودکان را از بین نمی برد بلکه ترس های دیگری که ناشی از تنهایی و رهاشدگی است، در آنان ایجاد می کند.
- هرگز کودکان را مجبور نکنیم کاری را که می ترسند، به زور و فشار انجام دهند و هیچ وقت آنان را به طور ناگهانی در برابر، عامل ترساننده قرار ندهیم. کودکی را که از آب می ترسد نباید به زور و ناگهانی به داخل آب انداخت و یا بچه ای را که از تاریکی می ترسد نباید مجبور کرد که به تنهایی در جای تاریک بماند.
یکی از روش های مناسب برای از بین بردن ترس کودکان، حساسیت زدایی منظم است به این صورت که عامل ترساننده را کم کم و به دفعات با موقعیت های خوشایندی مانند بازی، استراحت و آرامش همراه سازیم و این کار را مرحله به مرحله و به تدریج انجام دهیم تا کم کم از ترس کودک کاسته شود.
- در انتخاب کتاب های داستان، فیلم ها و برنامه های تلویزیونی کودکان دقت و نظارت کافی داشته باشیم و اجازه ندهیم کودکانمان هر برنامه ای را ببینند و یا هر کتابی را بخوانند. بسیاری از این برنامه ها، کتاب ها و فیلم ها نه تنها فایده ای برای کودکان ندارند بلکه بدآموزی ها و ترس های فراوانی را به آنان القا می کنند.
- پیشگیری و از بین بردن ترس کودکان نیاز به زمان مناسب و صبر و حوصله ی فراوان دارد و کاری نیست که بتوان آن را با شتاب و در مدت کوتاهی انجام داد. اما از آنجا که فشار روانی ناشی از ترس در آسیب رساندن به شخصیت و رشد کودکان نقش مهمی دارد، از بین بردن ترس های کودکان برای سلامت روانی آنان اهمیت زیادی دارد. محبت کافی به کودکان و ایجاد اعتماد متقابل بین خود و آنان اصل مهمی برای موفقیت در این راه است.
نویسنده: فاطمه قاسم زاده
منبع: کتاب «آری گفتن به نیازهای کودکان»
سبک زندگی مرتبط
تازه های سبک زندگی
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}