وقتی گلخانه زندگی شما در فضای سالم، با محبت و نشاط‌‌ آور رشد کند، شاهد شکوفایی غنچه‌های (فرزندان) معنوی و عطرآگین خواهید بود.
 

مقدمه 

خانواده، مهمترین جایگاه برای رشد دادن به شخصیت فرزندان است. فرزندان، ویژگی های عاطفی و رفتاری خود را از پدر و مادر ارث می‌برند. اما نفوذ والدین در انتقال عاطفه و رفتار خلاصه نمی‌شود بلکه افکار و عقاید، آداب و رسوم و آرزوهای والدین هم بر روی فرزندان تاثیر دارد. اگر دوست دارید که فرزندی داشته باشید که از وجود آن بهره مند شوید و جامعه هم از وجود فرزندی سالم و صالح برخوردار باشد، باید در انتخاب خودتان برای گزینش همسر، دقت کافی را داشته باشید. اگر در انتخاب تان موفق بوده باشید، تربیت فرزند کار سختی برای شما نخواهد بود. 

تاکید قرآن در انتخاب همسر: عَسَىٰ رَبُّهُ إِنْ طَلَّقَکُنَّ أَنْ یُبْدِلَهُ أَزْوَاجًا خَیْرًا مِنْکُنَّ مُسْلِمَاتٍ مُؤْمِنَاتٍ قَانِتَاتٍ تَائِبَاتٍ عَابِدَاتٍ سَائِحَاتٍ ثَیِّبَاتٍ وَأَبْکَارًا. امید است که اگر پیغمبر شما را طلاق داد خدا زنانی بهتر از شما به جایتان با او همسر کند که همه با مقام تسلیم و ایمان و خضوع اطاعت کنند و اهل توبه و عبادت باشند و رهسپار (طریق معرفت)، چه بکر چه غیر بکر. [1]  دقت داشته باشید که خداوند در بیان ویژگى‌ها، سخنى از شکل، قبیله، سرمایه و شهرت نیاورده، ولى ایمان و عبادت را مطرح کرده است. 

این آیه یک تلنگری است برای جوانانی که تازه می‌خواهند ازدواج کنند، این افراد باید بدانند که ازدواج، امری است بسیار مهم و سرنوشت ساز و کامیابی یا شکست در آن، در زندگی آینده شما و فرزندان شما بسیار تاثیر دارد . آنهایی که دوست دارند  در آینده فرزندانی با نشاط، شاداب، سرزنده و در عین حال، وارسته به اخلاق و خُلق نیکو باشند. یک شرطی وجود دارد برای داشتن زندگی به همراه رفاه و آسایش و داشتن فرزندان نیکو صفت و آن شرط، انتخاب همسر نیکو است. 
 

ویژگی های یک همسر خوب 


1. همسری که انتخاب می‌کنید دیندار باشد
یکی از با اهمیت ترین اصولی که برای انتخاب همسرتان باید آن را مد نظر قرار دهید، دیندار بودن اوست. چون این افراد در زندگی خود تلاش می‌کنند تا فضای آرامی را برای همسرشان فراهم سازند و در تربیت فرزندان تلاش خود را دارند تا حدود الهی را رعایت کنند. و در خانواده ای که آرامش موج بزند این موج های مثبت در تربیت فرزندان تاثیر فوق‌العاده ای دارد. پیامبر اکرم (صلی الله علیه و آله و سلم) صریحاً مسلمانان را به ازدواج با همسران دیندار سفارش نموده است و می فرمایند: بر تو باد که همسر دیندار بگیری. ‌[2] 

نکته: هدف ما ازدواج کردن این است تا به آرامش برسیم و در کنار خودمان همسری داشته باشیم که مطیع خداوند باشد و فرزندانی داشته باشیم که نور عین ما باشند. پیامبر خدا می‌فرمایند آور شما یک همسر با ایمان و متدین را انتخاب کنید، مابقی را خداوند تامین می‌کند. پس اگر دوست دارید که فرزندان صالح و سالم و زندگی آرامی داشته باشید، سعی کنید تا همسر دینداری انتخاب کنید. پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله) می فرمایند: «من تزوجها لدینها جمع الله له ذلک » کسی که به خاطر دین و ایمان زنی، با او ازدواج کند، خداوند همه دنیایش را برای او فراهم می سازد. [3]

2. با محبت و مهربان باشد
وقتی همسری را انتخاب کرده اید که مهربان و خوش خُلق باشید او با این رفتار خودش در قلب ها جای می‌گیرد و یک شاه کلیدی دارد برای راهیابی به قلب همسر و فرزندان. هیچ چیزی به قدر مهربانی در تربیت فرزند کارایی ندارد. درهای بسته و چهره های گرفته با این ابزار، گشوده و باز می شوند. و یک الگوی خوبی برای فرزندان می‌شود تا آنها هم مهربان باشند. وقتی گلخانه زندگی شما در فضای سالم، با محبت و نشاط‌‌ آور رشد کند، شاهد شکوفایی غنچه‌های (فرزندان) معنوی و عطرآگین خواهید بود.

3. دوست دار و عاشق همسرش باشد
همسر شما عاشقانه شما را دوست دارد و این دوست داشتن ها را ابراز می‌کند و شما را مورد مهر و محبت و احترام خود قرار می‌دهد، فرزندان شما هم این مدل رفتاری را از شما یاد می‌گیرند و در روابط با دیگران و نسبت به شما بکار می‌برند. انتخاب شما باید با دقت و تحقیق و تفحص باشد تا یک انتخاب خوبی داشته باشید و از وجود همسری که عاشق و دوستدار شما باشد برخوردار باشید. وجود همسری که عاشق شما باشد و دوست داشتن های خود را با رفتارهای خوب ابراز کند آن زندگی در مقابل تمام سختی ها و مشکلات ایمن خواهد بود. 

روایت: روزی مردی به محضر پیامبر آمد و گفت:ای رسول خدا، همسری دارم که چون به خانه می روم به پیشبازم می‌آید و وقتی بیرون میروم بدرقه ام می‌نماید و اگر مرا غصه دار ببیند می‌گوید غصه مخور که اگر غم روزی می خوری، خداوند آن را به عهده گرفته و اگر برای آخرت غم می خوری، خداوند بر فکر و غم تو بیفزاید. پیامبر(صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند : او را بشارت بهشت ده و به وی بگو که تو یکی از عاملان خداوندی و در هر روز پاداش 70 شهید برای تو خواهد بود. [4] 

4. خوش کلام باشد
همسری که انتخاب می‌کنید باید عفت کلام داشته باشد. یکی از خصوصیاتی که می‌تواند در تربیت فرزند بسیار موثر باشد، خوش صحبت بودن و عفت کلام داشتن همسر است. گفتار و بیان، یکی از عواملی است که نقش مهمی در روابط اجتماعی دارد اگر فرزند شما این رفتار و خوش کلامی را در خانواده آموزش ببیند، در روابط اجتماعی خودش فردی موثر خواهد بود. 

5. عقل و هوش او را بسنجید
اداره کردن امور زندگی و تربیت کردن فرزند و تداوم زندگی و پیمودن راه راست و حل مشکلات زندگی کار ساده ای نیست: زن و شوهر برای تحقق آنها و همچنین تربیت فرزندانی شایسته، باید به نیروی عقل و فهم مجهز باشند. حضرت علی ـ علیه السّلام ـ فرمودند: «با انسان احمق و نفهم ازدواج نکنید زیرا معاشرت با او بلائی عظیم است و فرزندانش نیز ضایع خواهند شد.»[5]

پی نوشت :
[1] قرآن کریم، سوره مبارکه تحریم، آیه 5.
[2] اصول کافی، جلد 5، صفحه 332.
[3] وسائل الشیعه، جلد 20، باب 14، صفحه 51 .
[4] مکارم الأخلاق، جلد 1، صفحه 382.
[5] حر عاملی، وسائل الشیعه، تصحیح ربانی شیرازی، تهران: انتشارات اسلامیه، 1384، جلد 14 ، صفحه 56.