بد زبانی موجب عداوت، کینه و دشمنی می شود و دارای عواقب شدیدی همچون تنفر و انزجار دیگران از شما می‌شود.
 

مقدمه 

یکی از جایگاهایی که انسان بیشترین ارتباط را دارد خانواده است که از بدو تولد تا پایان عمر با آنها ارتباط دارد. اما پس از خانواده، ارتباط با مردم است که بیشترین تاثیر را روی شخصیت ما دارد. ارتباط گرفتن مهم است اما آن چیزی که مهمتر است، نحوه برخورد دیگران با ما و برخورد ما با آنهاست. 

گاهی، دیگران سعی می‌کنند ما را تحمل کنند و این ارتباط زیاد دوام ندارد و دیگران را به زودی از اطراف ما پراکنده می‌کند. اما رفتارها و خصوصیت های هستند که با انجام دادن آنها، شما فرد محبوب و دوست داشتنی خواهید شد و یک ارتباط سازنده ای با دیگران بوجود می‌آورید. فردی از رسول خدا پرسید؛ ای رسول خدا مرا علمی بیاموز تا با آن مردم مرا دوست بدارند. پیامبر اسلام(صلی الله علیه و آله و سلم) فرمودند؛ هرگاه خواستی محبوب شوی به آنان نیکی و احسان کن و از آنچه در دست و دارایی آنان می بینی چشم بپوشان و هیچ نگاهی به ثروت و قدرت آنان نداشته باش. [1] این نوع نگاه و اعتقاد، یکی از توانایی های مورد نیاز زندگی در جامعه اسلامی است تا بوسیله آنها بتوانید دیگران را جذب کنید و خودتان محبوب قلبها شوید. 

توجه: باید نیکو رفتار کنید، خوب عمل کنید، به گونه ای شایسته باشید تا افکار دیگران به سمت شما جذب شوند. پس برای جذب کردن دیگران مانند دریا باشید، شفاف و بدون آلایش، نه اینکه مانند مرداب، بد بو و ترسناک. 
 

دو گونه تفکر درباره ارتباط با دیگران داریم

- یک دسته از افراد هستند که تمام دنیا و آرزوی آنها در لذت های زودگذر دنیا خلاصه شده است. و برای آنها اهمیت ندارد که افراد صالح و سالم، آنها را دوست داشته باشند. بخاطر اینکه اندیشه و تفکر سالم ندارند. 

- اما دسته دومی هم هستند که تلاش و کوشش آنها برای خدمت به خلق است و می‌خواهند محبوب دیگران باشند اما نه با پول و ثروت، بلکه با رفتارهای شایسته و نیکو می‌خواهند قلب دیگران را تسخیر کنند. 

توجه: ما نمی‌توانیم خودمان را بی نیاز از ارتباط گرفتن با دیگران بدانیم، اما می‌توانیم در انتخاب خودمان دقت داشته باشیم تا با هر کسی همنشین نشویم. با آنها باشید، اما مثل آنها نباشید. 
 

رفتارهای که سبب محبوبیت و جذابیت شما می‌شود

1. ریز نشدن در زندگی دیگران
کنجکاوی بیش از حد در زندگی دیگران باعث می‌شود شما یک فرد فضولی شوید، از خطرات ناگوار و خسارت بار جست وجوگری و فضولی در زندگی خصوصی مردم، این است که شخص بی پروا و کنجکاو، دوستان و آشنایان خود را از دست می دهد و تنها می‌ماند ؛ زیرا هیچ دوستی نمی پسندد که دیگری در حریم خصوصی اش، تفتیش کند مخصوصا در مورد اعتقادات و باورهای آنها. امام صادق(علیه‌السلام) در این باره به مسلمانان هشدار می دهد و آنان را از قطع پیوندهای دوستانه بر حذر می دارد.  از دین و آیین مردم پرس وجو مکن که بی دوست می مانی.[2] 

توجه: برای اینکه محبوب دیگران باشید باید بدانید زندگی دیگران، اعتقادات و باورهای آنها ربطی به شما ندارد که بخواهید درباره آنها جستجو کنید. افراد عاقل در امور دیگران کمتر دخالت و جستجو می‌کنند. امام صادق (علیه‌السلام) فرمودند ؛کلی گویی و ریز نشدن در امور مردم، یک سوم عقل و درایت است. [3]
 
2. چهره خندان داشتن
انسان یک موجودی است اجتماعی و برای بقا، نیاز به ارتباط با دیگران دارد و اگر در این ارتباط از چهره اخمو و ترشرویی برخوردار باشد، اطراف او خالی خواهد شد و کسی به سمت آنها تمایل نخواهد داشت؛ چون عبوس بودن باعث می‌شود شما یک احساس غرور داشته باشید و از دیگران دوری کنید و همین باعث می شود دیگران یک حس تنفر، از شما را داشته باشند.

امام باقر (علیه السلام) فرمودند؛ روی برگردان از مردم و گرم نگرفتن با آنها باعث عداوت و دشمنی آنان می‌شود.[4] اما داشتن یک چهره خندان و اخلاق نیکو می‌تواند اطراف شما را شلوغ کند از آدم‌های که وجودشان سبب آرامش شما می‌شود. پس، چهره ترش نداشته باشید و از دیگران روی برنگردانید چون خودتان آسیب خواهید دید. 
 
3. مردم را دوست داشته باشید
اگر شما بهترین باشید، اما دیگران را دوست نداشته باشید باید بدانید که دیگران هم شما را دوست نخواهند داشت، چون دوست داشتن و نیاز به آن یک حس دو طرفه است. افراد دانا، به دیگران محبت می‌کنند و تلاش خودشان را می‌کنند تا به آنها بفهمانند که دوست شان دارند. امام باقر (علیه السلام) فرمودند؛ مردم را دوست داشته باش تا تو را دوست بدارند. [5]

توجه: بدون شک با روی گشاده، عطوفت و مهربانی، محبت و اظهار آن از صمیم قلب بدون هیچ چشم داشتی و فقط برای شخصیت آن شخص، باعث می‌شود دوستان بسیاری در زندگی نصیب شما شوند. این همه ثروت (دوستان خوب) را فقط با اخلاق نیکو می توانید بدست آورید. 
 
4. بد زبان نباشید
بد زبانی موجب عداوت، کینه و دشمنی می شود و دارای عواقب شدیدی همچون تنفر و انزجار دیگران از شما می‌شود. زندگی کوتاه تر از آن است که بخواهیم با زبان و رفتار خودمان سبب رنجش خاطر دیگران شویم. برای همین لازم است رفتار خودمان را کنترل کنیم. امام علی (علیه‌السلام) فرمودند: از هر کلام زشت و سخن ناروا پرهیز کن؛ زیرا با گفتن آن پَستان و رذلان به تو روی می‌آورند و کریمان از تو بیزاری جسته و می‌گریزند. [6]

پی نوشت :
[1] حسن‌بن‌محمد دیلمی، اعلام الدین فی صفات المومنین، قم: آل البیت (علیهم‌السلام) چاپ دوم 1373، صفحه 268
[2] بحارالانوار، ج 75، ص 253، ح 109
[3] اصول کافی، جلد 2، صفحه 643
[4] اصول کافی، جلد 2، صفحه 638
[5] همان قبلی، صفحه 642
[6] غرر الحکم، فصل 5، ح91