ریشه‌‌ی خوراکی گیاه شلغم دارای خواص ضد التهابی است و به همین دلیل قادر به درمان انواع مشکلات تنفسی، به ویژه آسم است.
 

خواص شلغم برای سلامتی

1. سلامت دستگاه تنفسی را ارتقاء می‌دهد.
بهبود تنفس نیز یکی دیگر از خواص شلغم است. اگر مشکلی در سیستم تنفسی‌تان وجود داشته باشد (به عنوان مثال آسم)، مصرف شلغم برای شما یک ایده‌ی عالی خواهد بود. بسیاری از مطالعات نشان داده‌اند که شلغم برای افراد مبتلا به آسم بسیار سودمند است. در یک مطالعه مشخص شد بیماران مبتلا به آسم که به طور مرتب شلغم مصرف کرده بودند، کم‌تر از سایرین دچار خس‌خس و تنگی نفس می‌شدند. چنین تاثیری به این دلیل است که شلغم به میزان فراوانی ویتامین C دارد که به عنوان یک آنتی‌اکسیدان قدرتمند شناخته می‌شود. به علاوه، این ریشه‌‌ی خوراکی دارای خواص ضد التهابی است و به همین دلیل قادر به درمان انواع مشکلات تنفسی، به ویژه آسم است.
 
۲. از بروز آسیب به دیواره‌های رگ‌های خونی جلوگیری می‌کند.
چنان‌چه می‌دانید، این ریشه‌ی خوراکی حاوی مقدار بالایی از ویتامین C، E و بتا کاروتن است. این مواد مغذی آنتی‌اکسیدان‌هایی قدرتمند هستند که با رادیکال‌های آزاد مبارزه می‌کنند. در نتیجه، اکسیداسیون کلسترول بد به طور قابل‌توجهی کاهش می‌یابد و عروق خونی در بدن سالم خواهند ماند. به علاوه، این مواد مغذی همچنین مقدار یک ماده‌ی خطرناک خاص به نام هوموسیستئین را در بدن کاهش خواهند داد، ماده‌ای که می‌تواند به دیواره‌ی عروق خونی آسیب برساند. بنابراین، اگر می‌خواهید از بیماری‌های خطرناکی مانند بیماری عروق کرونر دور بمانید، استفاده از شلغم، ایده‌ی خوبی است.
 
۳. یکی دیگر از خواص شلغم این است که از فرایند سم‌زدایی در بدن پشتیبانی می‌کند.
انواع مختلف شلغم، فایده‌ی بسیار زیادی برای بیرون کردن مواد شیمیایی مضر از بدن شما دارد. چنین تاثیری به این دلیل است که این ریشه‌ی خوراکی یک ترکیب خاص به نام گلوکوزینولات دارد که به دو قسمت تقسیم می‌شود: گلوکوناستروتین و گلوکوتروپائولین. این ترکیب به تحریک و کنترل فرایند سم‌زدایی آنزیم‌های مختلف کمک می‌کند. علاوه بر این، آنتی‌اکسیدان‌های قدرتمند موجود در شلغم همچنین باعث تحریک مرحله‌ی اول و دوم سم‌زدایی می‌شوند. در نتیجه، بسیاری از مواد شیمیایی مضر از بدن شما خارج خواهند شد و بدنی سالم‌تر خواهید داشت.
 
۴. ترک‌ پاها را درمان می‌کند.
به نظر می‌رسد که اگر شما شلغم را به صورت خارجی استعمال کنید نیز برای بدن شما مفید خواهد بود. به این ترتیب که در صورت احساس درد یا بروز ترک روی پاها، می‌توانید شلغم را برای درمان در این ناحیه به کار ببرید. چنان‌چه قبلا نیز ذکر شد، شلغم دارای خواص ضد التهابی و همچنین خواص ضد پیری است بنابراین قادر است ترک پاها را درمان کند. شما می‌توانید مقداری شلغم را بجوشانید. سپس باید پای‌تان را به مدت حدود ۱۰ دقیقه در مخلوط شلغم و آب جوش خیس بگذارید. اگر این کار را به طور مرتب انجام دهید، به سادگی مشکل پاها را درمان می‌کنید و می‌توانید از پاهایی نرم و صاف برخوردار شوید.
 
۵. از سلامت تخمدان‌ها پشتیبانی می‌کند.
حفظ سلامت تخمدان برای زنان بسیار مهم است. چرا که تخمدان مستعد رشد سلول‌های سرطانی است، که در مراحل بعدی سرطان تخمدان بروز می‌کند. اگر دوست دارید از سرطان تخمدان دور بمانید، بهتر است از شلغم استفاده کنید، زیرا این ریشه‌ی خوراکی برای جلوگیری از رشد سلول‌های سرطانی بسیار مفید است. به گفته‌ی محققان، ۱۰۰ گرم برگ شلغم حاوی ۱۲ میلی‌گرم کائمفرول است. کائمفرول فلاونوئیدی است که از رشد سلول‌های سرطانی در تخمدان جلوگیری می‌کند. اگر چه مطالعات بیش‌تری در این رابطه لازم است اما محققان بر این باور هستند که کائمفرول سبب می‌شود که درمان سرطان تخمدان موثرتر باشد.
 
۶. دارای خواص ضد میکروبی است.
از جمله خواص شلغم این است که خواص ضد میکروبی دارد. بنابراین، می‌تواند از شما در مقابل بسیاری از بیماری‌های کشنده مانند سرطان پروستات محافظت کند. این مورد از خواص شلغم حاصل از ترکیب گلوکوزینولات موجود در آن است که خواص ضد میکروبی، ضد قارچی و همچنین ضد انگلی دارد. بنابراین، با وجود این همه خواص شلغم که در این‌جا اشاره کردیم، شکی نیست که باید این ریشه‌ی خوراکی را در فهرست رژیم غذایی خود قرار دهید.
 

نکاتی در رابطه با خرید شلغم

تا بدین جای مقاله با خواص و فواید شلغم آشنا شدید؛ شرط می‌بندیم که دوست دارید بلافاصله آن را مصرف کنید. اگر چه می‌توانید به راحتی شلغم را در بازار پیدا کنید، اما باید بدانید که چگونه بهترین نوع آن را خریداری کنید تا بتوانید به بهترین نحو ممکن از این ریشه‌ی خوراکی فایده ببرید. در ادامه چند نکته در مورد چگونگی خرید شلغم خوب در بازار می‌بینید:

– اگر متوجه شدید که ریشه‌های شلغم به برگ‌های آن متصل هستند، بهتر است آن‌هایی را انتخاب کنید که برگ‌شان به رنگ سبز تیره است و ظاهری درست مانند برگ‌های اسفناج دارد.

– اگر متوجه شدید که روی برگ‌های شلغم کمی رنگ زرد وجود دارد، ابدا آن را خریداری نکنید. رنگ زرد بر روی برگ‌های شلغم نشانه‌ی واضحی است که آن‌ها کهنه و انباری هستند و ممکن است اصلا تازه نباشند.

– به شدت توصیه می‌شود شلغم‌هایی را بخرید که سایز ریشه‌شان متوسط است. برگ‌های ریشه‌ی شلغمی که سایز بزرگی دارد ممکن است طعم تلخ‌تری هم داشته باشند. در عین حال، شلغمی که دارای اندازه‌ی متوسط ​​در قسمت ریشه است، معمولا برگ‌های بهتری هم دارد.
 

نکات برای نگهداری و ذخیره کردن شلغم

پس از آن‌که شلغم را خریداری کردید، باید آن‌ها را به درستی ذخیره کنید تا مزایایی که برای سلامتی‌تان دارند را به نحو احسن دریافت کنید. برای این منظور می‌توانید نکاتی را که در ادامه‌ می‌بینید، مد نظر قرار دهید:

– در صورتی که شلغمی را خریداری کردید که دارای برگ است، باید برگ‌ها را از ریشه جدا کنید.

– پس از آن، بهتر است که شلغم‌ها را در یک کیسه‌ی پلاستیکی بسته‌بندی کنید و هوای داخل کیسه را تا جایی که ممکن است خارج کنید. بعد باید آن‌ها را در سردترین بخش یخچال خود قرار دهید. یادتان باشد که نباید شلغم را بیش از ۴ روز در یخچال نگهداری کنید. آن‌ها را بلافاصله مصرف کنید و از مزایای آن‌ها در بیش‌ترین حد ممکن بهره‌مند شوید.

– بهتر است که برگ شلغم را در اسرع وقت مصرف کنید، زیرا آن‌ها به سرعت می‌توانند مواد مغذی خود را از دست بدهند. همچنین توصیه نمی‌شود که آن‌ها را پیش از مصرف به مدت طولانی بپزید.
 

عوارض جانبی شلغم و نکات احتیاطی

اگر چه حالا دیگر می‌دانید که شلغم می‌تواند مزایای زیادی برای سلامتی شما داشته باشد، اما ممکن است یک سری عوارض جانبی را نیز در برخی آدم‌ها که دچار اختلالات خاصی هستند، ایجاد کند. بنابراین، اگر در حال حاضر به این فکر هستید که مجاز به مصرف شلغم هستید یا خیر، ادامه‌ی مطلب را بخوانید تا با برخی از عوارض جانبی و اقدامات احتیاطی در رابطه با شلغم آشنا شوید:
– بیماران مبتلا به سنگ کیسه‌ی صفرا یا افراد دارای مشکلات کلیوی نباید شلغم مصرف کنند به این دلیل که شلغم یکی از مواد غذایی است که به مقدار زیادی اگزالات دارد. اگزالات در مایعات بدن جمع شده و سپس کریستالی می‌شود. این پدیده به افراد مبتلا به مشکلات کلیوی آسیب خواهد رساند.

– بیماران مبتلا به مشکلات تیروئید نیز نباید شلغم مصرف کنند به این دلیل است که شلغم حاوی ماده‌ی خاصی به نام گویتروژن دارد. گفته می‌شود که این ماده می‌تواند در عملکرد غده‌ی تیروئید تداخل ایجاد کند. در نتیجه، مصرف شلغم به افراد مبتلا به مشکلات تیروئید آسیب می‌رساند.

– در اغلب موارد، به افرادی که دائم دچار نفخ هستند، مصرف شلغم توصیه نمی‌شود به این دلیل است که این ریشه‌ی خوراکی دارای مقدار زیادی از ترکیبات گوگردی است. چنان‌چه احتمالا می‌دانید، مقدار بالای ترکیبات گوگردی باعث بروز مشکلات گوارشی و نفخ در برخی از افراد می‌شود.
 

ارزش غذایی و خواص شلغم:

این گیاه دارای ارزش تغذیه‌ای بالایی است. این گیاه حاوی ویتامین‌های K، A، C، E، B۱، B۳، B۵، B۶، B۲ و فولات و همین‌طور مواد معدنی مانند منگنز، فیبر، پتاسیم، منیزیم، آهن، کلسیم و مس است. همچنین میزان فراوانی فسفر، اسیدهای چرب امگا ۳ و پروتئین در شلغم وجود دارد.
 
ارزش غذایی ۱۰۰ گرم ریشه‌ی خام و تازه‌ی شلغم
 ارزش غذایی درصد - میزان توصیه‌ شده‌ی روزانه :
انرژی۲۸ کیلو کالری۱.۵%
کربوهیدرات۶.۴۳ گرم۵%
پروتئین۰.۹۰ گرم۱.۵%
چربی کل۰.۱۰ گرم
کلسترول۰ میلی‌گرم۰%
فیبر غذایی۱.۸ گرم۵%
 
ویتامین‌ها :
فولات۱۵ میکروگرم۴%
نیاسین۰.۴۰۰ میلی‌گرم۲.۵%
اسید پانتوتنیک۰.۲۰۰ میلی‌گرم۴%
پیریدوکسین۰.۰۹۰ میلی‌گرم۷%
ریبوفلاوین۰.۰۳۰ میلی‌گرم۲.۵%
تیامین۰.۰۴۰ میلی‌گرم۴%
ویتامین A۰ واحد بین‌المللی۰%
ویتامین C۲۱ میلی‌گرم۳۵%
ویتامین E۰.۳ میلی‌گرم
ویتامین K۰.۱ میکروگرم
 
الکترولیت‌ها :
سدیم۳۹ میلی‌گرم۲.۵%
پتاسیم۲۳۳ میلی‌گرم۵%
 
مواد معدنی :
کلسیوم۳۰ میلی‌گرم۳%
مس۰.۰۸۵ میلی‌گرم۹%
آهن۰.۳۰ میلی‌گرم۴%
منیزیوم۱۱ میلی‌گرم۲.۵%
منگنز۰.۱۳۴ میلی‌گرم۶%
روی۰.۲۷ میلی‌گرم۲%
 
مواد مغذی گیاهی :
بتاکاروتن۰ میکروگرم–
آلفاکاروتن۰ میکروگرم–
لوتئین-زآگزانتین۰ میکروگرم–
 
میزان کالری:
شلغم به رغم طعم قوی خود، کالری کمی دارد. یک فنجان شلغم خام فقط ۳۶ کالری دارد که می‌تواند ۲.۵٪ از مصرف روزانه‌ی کالری شما را تشکیل بدهد اگر یک رژیم غذایی ۱۵۰۰ کالری را دنبال می‌کنید یا ۱.۸ درصد از کالری مصرفی روزانه‌تان را تشکیل می‌دهد اگر یک رژیم غذایی ۲۰۰۰ کالری را دنبال می‌کنید. یک فنجان شلغم پخته شده تنها ۳۰ کالری و ۴ گرم قند به بدن شما می‌رساند.
 
فیبر :
فیبر می‌تواند به شما کمک کند که احساس سیری داشته باشید و از این رو برای محدود کردن میزان کالری مصرفی‌تان مفید است. یک فنجان شلغم حدود ۵ گرم فیبر دارد. شلغم پخته در حدود ۴ گرم فیبر غذایی به بدن‌تان می‌رساند که این میزان ۱۶ درصد از نیاز روزانه‌تان است. مقدار نیاز توصیه شده‌ی روزانه‌ی هر فرد به فیبر ۲۵ گرم و ۳۸ گرم به ترتیب برای مردان و زنان است.
 
کربوهیدرات‌ها، پروتئین‌ها و چربی:
شلغم حاوی مقادیر فراوانی کربوهیدرات است. یک فنجان شلغم خام در حدود ۸.۵ گرم کربوهیدرات دارد. این مقدار شامل حدود ۵ گرم قند و ۱.۲ گرم نشاسته است. قند و نشاسته، انرژی مورد نیاز را برای فعالیت‌های روزانه به بدن می‌رسانند. شلغم پروتئین و چربی کمی دارد به این صورت که هر یک فنجان شلغم حدود ۱ گرم پروتئین و ۰.۱ گرم چربی به بدن‌تان می‌رساند.
 
ویتامین‌ها:
شلغم سرشار از ویتامین‌های مختلف است. یک فنجان شلغم له شده حدود ۲۷ میلی‌گرم ویتامین C به بدن‌تان می‌رساند. این ویتامین یک آنتی‌اکسیدان است که ترمیم بافت را تسهیل می‌کند و ایمنی را بهبود می‌دهد. میزان نیاز روزانه‌ی توصیه شده به این ویتامین برای بزرگسالان ۷۵ و ۹۰ میلی‌گرم به ترتیب برای زنان و مردان است.این گیاه همچنین غنی از ویتامین‌های گروه B مانند ریبوفلاوین، تیامین، نیاسین، فولات و اسید پانتوتنیک است. یک فنجان شلغم حدود ۰.۲ میلی‌گرم ویتامین B۶ برای شما فراهم می‌کند.

مقدار مجاز روزانه‌ی این ویتامین ۱.۳ میلی‌گرم است. ویتامین‌های گروه B مهم هستند زیرا سوخت و ساز چربی، کربوهیدرات و پروتئین را تسهیل می‌کنند و عملکرد سیستم عصبی و سلامت پوست، مو، چشم و کبد را بهبود می‌دهند. برگ‌های شلغم، ویتامین نسبتا بیش‌تری دارند، و ویتامین A و K را به مقدار بیش‌تر از ارزش روزانه به بدن می‌رسانند. آنها همچنین منبع خوبی از ویتامین C و A هستند. یک فنجان برگ این گیاه شامل ۳۳ میلی‌گرم ویتامین C و ۶۳۷۳ واحد بین‌المللی (IU) ویتامین A است که حدود ۶۴ درصد از نیاز روزانه را فراهم می‌کند. این مقدار برگ همچنین ۳۱۸ واحد بین‌المللی ویتامین K ارائه می‌دهد که در حدود ۳ برابر نیاز روزانه‌ی بزرگسالان است.
 
۱۰۰ گرم ریشه‌ی شلغم - ۱۰۰ گرم برگ شلغم
کالری۲۸۳۲
ویتامین ث ۲۱ میلی‌گرم - ۶۰ میلی‌گرم
ویتامین آ ۰ میلی‌گرم - ۱۱۵۸۷ واحد بین‌المللی
ویتامین کا ۰.۱ میکروگرم - ۲۵۱ میکروگرم
کلسیم۳۰ میلی‌گرم - ۱۹۰ میلی‌گرم
آهن۰.۳ میلی‌گرم - ۱.۱۰ میلی‌گرم
منگنز۰.۱۳۴ میلی‌گرم - ۰.۴۶۶ میلی‌گرم
بتاکاروتن۰ میکروگرم - ۶۹۵۲ میکروگرم
 
مواد معدنی:
شلغم همچنین دارای مواد معدنی مختلفی است. یک فنجان شلغم له شده حدود ۷۶ میلی‌گرم کلسیم دارد که این مقدار معادل ۸ درصد از ارزش روزانه‌ی توصیه شده را فراهم می‌کند. این مقدار همچنین ۴۰۷ میلی‌گرم پتاسیم دارد که برای حفظ تعادل فشار خون و مایعات، حیاتی است. مقدار پتاسیم مجاز روزانه ۴۷۰۰ میلی‌گرم است. این گیاه همچنین حاوی مقادیر کمی از آهن، منیزیم، فسفر، سدیم، روی، منگنز و سلنیوم است. از این رو، شلغم می‌تواند یک افزودنی سالم و خوشمزه برای رژیم غذایی شما باشد. و از آن‌جایی که کالری کمی دارد، می‌توانیم آن را به عنوان یک جایگزین مناسب برای سیب‌زمینی در بسیاری از غذاها استفاده کنیم.

بنابراین بکوشید کم‌کم راه‌هایی برای گنجاندن این گیاه در بشقاب‌تان پیدا کنید، و از خواص آن استفاده کنید. به منظور داشتن عمر طولانی‌تر و زندگی با کیفیت‌تر، انواع مواد غذایی سالم را به برنامه‌ی غذایی‌تان اضافه کنید. سالم بمانید، شاد بمانید!

منبع: تحریریه سایت کسب و کار بازده – سارا فیضی