اگر ۱۰ درصد به کسانی اضافه شود که دست‌های شان را می‌شویند، شیوع بیماری‌ها تا ۲۴ درصد کاهش پیدا می‌کند.
 

شستن دست ها برای پیشگیری از کرونا  

آیا رعایت بهداشت مانع از شیوع بیماری‌هایی مانند کرونا می‌شود؟
 دانستن روش صحیح دست ها و رعایت بهداشت سهم بزرگی در جلوگیری از شیوع بیماری‌هایی مانند کرونا دارد. در بخش‌های قبلی مقاله از پژوهش محققان دربارهٔ شستن دست‌ها و بهداشت در دانشگاه ام.آی.تی (MIT) گفتیم. این محققان در روند پژوهش خود از داده‌هایی دربارهٔ پروازهای جهانی استفاده کردند. همان‌طور که گفته شد، بنا به تحقیقات، فقط ۲۰ درصد از افراد حاضر در یک فرودگاه، دست‌هایشان را می‌شویند.

این داده‌ها و پژوهش‌ها با بررسی مدت پروازها، فواصلی که در پرواز طی می‌شود، میزان ارتباطات میان افراد در فرودگاه و هواپیما و مدت‌زمان تخمینی حضور مسافران در فرودگاه بررسی و مطالعه شده‌اند.

با درنظرگرفتن این موارد و بررسی شیوهٔ برقراری ارتباط افراد با دیگران و محیط اطراف‌شان، محققان الگوهای نشر عوامل بیماری‌زا را طراحی کردند؛ یعنی باتوجه‌به شکل تماس افراد باهم و با محیط اطراف، پژوهشگران تلاش کردند الگو و مدلی برای انتقال مواد بیماری‌زا و شیوع آن طرح کنند. پس به سراغ ۱۲۰ فرودگاهی رفتند که نقش‌هایی بنیادی در شیوع عوامل بیماری‌زا دارند؛ البته فرودگاه‌های منتخب لزوما مواردی نبودند که بیشترین تردد را دارند.
 
فرودگاه‌های پرخطر در شیوع بیماری‌ها کدام‌اند؟
فرودگاه‌های توکیو در ژاپن و هونولولو در هاوایی از فرودگاه‌هایی هستند که نقش مهمی در انتقال و شیوع بیماری‌ها دارند؛ علت این است که پروازهای مستقیم متعددی به بزرگ‌ترین فرودگاه‌های دنیا دارند؛ ضمن اینکه کشورهای مختلف نیم‌‌کرهٔ شرقی و غربی دنیا را به هم وصل می‌کنند. همهٔ این عوامل و شرایط باعث می‌شود فرودگاه‌های نام‌برده عاملی برای توزیع ویروس‌ها و میکرب‌ها در دنیا باشند.

حال، اگر همهٔ افراد روش صحیح شستن دست ها را بدانند و به‌طور مرتب، نظافت را رعایت کنند، دیگر عوامل بیماری‌زا در دنیا به‌سادگی شیوع پیدا نمی‌کنند. اگر به‌جای ۲۰ درصد از افراد حاضر در فرودگاه که دست‌های شان را می‌شویند، ۶۰ درصد دست‌هایشان را بشویند، بنا به تحقیقات، میزان شیوع بیماری‌ها و عفونت‌ها در حدود ۷۰ درصد کاهش پیدا می‌کند.

حتی اگر ۱۰ درصد به کسانی اضافه شود که دست‌هایشان را می‌شویند، شیوع بیماری‌ها تا ۲۴ درصد کاهش پیدا می‌کند. پس همان‌طور که می‌بینید، آگاهی از روش صحیح شستن دست ها می‌تواند سلامتی همهٔ مردم دنیا را تا حد زیادی تضمین کند.
 
رعایت نظافت دست‌ها و بهداشت در مکان‌های مختلف چگونه است؟
 هرقدر که میزان اطلاع‌رسانی‌ها درباره اهمیت نظافت و شستن دست‌ها بیشتر شود، امکان ارتقای وضعیت سلامت در میان افراد دنیا هم بیشتر می‌شود. مثلا مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها به‌مناسبت ۱۵ اکتبر، روز جهانی شستن دست‌ها، کمپین «زندگی با دست‌های شسته بهتر است» را راه‌اندازی کرده است. کمپین شست‌وشوی دست‌ها با هدف تشویق بزرگ‌سالان راه‌اندازی شده است و از آنها می‌خواهد که با شستن دست‌ها هم بیماری‌ها را از خود دور کنند و هم الگویی مناسب برای فرزندان‌شان در رعایت بهداشت باشند.

بنا به پژوهشی که در بخش‌های قبل مقاله از آن صحبت کردیم، اگر فرودگاه‌هایی که نقش مهمی در شیوع بیماری‌ها دارند ( مهم‌ترین آنها در حدود ۱۰ مورد هستند) با فرهنگ‌سازی باعث شوند که مسافران‌شان دست‌های خود را بیشتر بشویند، امکان دارد که انتقال عوامل بیماری‌زا در دنیا تا ۳۷ درصد کاهش پیدا کند. پیشنهاد دانشمندان و پزشکان این است که اضافه‌کردن تعداد دست‌شویی‌ها (منظور دقیقا همان سینک شستن دست‌هاست نه توالت) می‌تواند افراد را به شستن بیشتر دست‌ها تشویق کند. حتی بهتر است که این دست‌شویی‌ها را در نقاطی خارج از سرویس‌های بهداشتی و در معرض دید مسافران قرار داد.

یکی دیگر از راه‌هایی که می‌توان به‌کمک آن، شیوع بیماری‌ها را کاهش داد، ضدعفونی‌کردن مکرر سطوحی است که مسافران و افراد مختلف با آنها مدام در تماس‌اند. این تحقیق از موضوع بسیار مهمی در دنیا صحبت می‌کند: شیوع بیماری‌ها در دنیا و مبدأ پخش عوامل بیماری‌زا. اگر سیاست‌گذاران بهداشتی در کشورهای مختلف دنیا به این پژوهش دقت داشته باشند، استراتژی‌های بهتری برای سلامت عمومی، طراحی و اجرا خواهند کرد.
 
پیشگیری از آنفلونزا و کرونا در مدارس و محل کار چگونه است؟
 دستمال‌کاغذی می‌تواند یکی از راه‌های نجات‌تان در اداره و محل کار باشد؛ مثلا به‌‌کمک آن، دستگیره در را بگیرید و در را باز کنید، شیر آب را ببندید و باز کنید و… . بهتر است دستمال‌هایی که در مکان‌های عمومی قرار داده می‌شوند، از طریق دیسپنسرها در اختیار عموم گذاشته شوند. اگر نمی‌دانید دیسپنسر چیست، به تصویر بالا نگاه کنید. منظور همان جعبه‌ها یا دستگاه‌هایی است که می‌توانید از آنها دستمال را بیرون بکشید. برخی پزشکان معتقدند که حتی لمس دکمه‌های آسانسور با دست هم می‌تواند به انتقال ویروس‌ها به بدن منجر شود. به‌طورکلی، با رعایت بهداشت در مکان‌های عمومی و شناخت کثیف‌ترین نقاط در بیمارستان یا مکان‌های دیگر به حفظ سلامتی‌تان کمک کنید.

خوشبختانه بسیاری از مکان‌های عمومی در این روزها دارای شیرهای آب اتوماتیک‌اند و سنسور دارند. پس تماس دست‌ها با آنها بسیار کم خواهد شد. در هر حال، اگر تلاش کنید در مکان‌های عمومی کمترین میزان تماس با دستگیرهٔ در و مواردی مانند آن را داشته باشید، امکان انتقال ویروس‌ها به بدن‌تان کمتر خواهد شد.

در مدارس هم رعایت بهداشت بسیار ضروری است؛ مثلا کودکان باید بعد از استفاده از سرویس‌بهداشتی، دست‌های خود را تمیز بشویند. وجود ژل‌های ضدعفونی در هر کلاس هم می‌تواند مانع از پخش ویروس‌ها شود؛ مثلا زمانی‌که کودکی سرفه یا عطسه می‌کند، با استفاده از ژل‌های ضدعفونی‌کننده باید دست‌هایش را پاک کند. شاید خروج از کلاس برای شست‌وشوی مداوم دست‌ها دشوار باشد، اما اگر ژل‌های ضدعفونی بزرگ در کلاس‌های درس قرار بگیرد، رعایت بهداشت هم ساده‌تر خواهد بود.

به‌طورکلی، باید تلاش کنید که وسایل‌تان را تمیز نگه دارید و دست‌ها را مدام بشویید. مثلا دقت کنید که بعضی از وسایل پرکاربرد در منزل از دست‌شویی هم کثیف‌ترند؛ پس نیاز به ضدعفونی‌کردن آنها وجود دارد. با شناسایی وسایل پرکاربرد کثیف‌تر از دست‌شویی و تمیزکردن آنها، از بابت وجود ویروس‌ها و میکرب‌ها خیال تان راحت خواهد شد.
 
در آخر
از بیماری‌ها نترسید و خون‌سردی خود را حفظ کنید. با رعایت نکات بهداشتی ساده مانند یادگرفتن روش صحیح شستن دست ها به‌سادگی می‌توانید از پس بسیاری از ویروس‌ها برآیید.
 
منبع: سایت چطور