هیجانات بخش مهمی از زندگی انسان است. 
 

هیجان در زندگی

تصور کنید با کسی ازدواج کرده اید که درست 180 درجه با شما متفاوت است. شما عاشق سفر و ورزش هستید و او عاشق یک جا نشستن و تعمق و تفکر. شما مایلید روابط دوستانه گسترده ای داشته باشید اما همسرتان دوستان محدودی دارد و به زور با دیگران ارتباط برقرار می کند و... فکر می کنید چنین تفاوت هایی می تواند اجازه دهد شما خوشبخت باشید؟ پاسخ در بیشتر موارد منفی است. در واقع باید گفت یکی از فاکتورهای مهمی که در ازدواج زوج ها تاثیر می گذارد، سطح هیجان طلبی آنها است.

هیجان طلبی اغلب در دوران نوجوانی و جوانی به اوج خود می رسد و معمولا هر فردی با بالا رفتن سنش، محتاط تر می شود و ترجیح می دهد عاقلانه تر رفتار کند. در این بین افراد بسیاری هستند که هیجان جزو جدانشدنی زندگی شان است و بدون هیجان انگار زندگی برای شان معنایی ندارد و اگر مدتی بگذرد که در آن این افراد دست به کار خطرناک و پرهیجانی نزده باشند دچار افسردگی و کسالت می شوند؛ چنین افرادی تا پایان عمر از انجام فعالیت های پر هیجان لذت می برند و هیچگاه هم از تجربه های جدید خسته نمی شوند.

در روان شناسی هیجان ها معمولاً به احساس ها و واکنش های عاطفی اشاره دارد، هر هیجان از سه مۆلفه اساسی برخوردار است:

مۆلفه شناختی، افکار، باورها و انتظارهایی که نوع و شدت پاسخ هیجانی را تعیین می کنند. آن چه برای یک فرد فوق العاده لذت بخش است، ممکن است برای دیگری کسل کننده یا آزار دهنده باشد.

مۆلفه فیزیولوژیکی، شامل تغییرات جسمی در بدن است؛ برای مثال، هنگامی که بدن از نظر هیجانی به واسطه ترس یا خشم بر انگیخته می شود، ضربان قلب زیاد می شود، مردمک چشم گشاد می شود و میزان تنفس افزایش می یابد. بیشتر هیجان ها شامل یک انگیختگی کلی و غیر اختصاصی دستگاه عصبی است.

مۆلفه رفتاری، به حالت های مختلف ابراز هیجان ها اشاره می کند. حالت چهره ، اندام و حرکات و آهنگ صدا همراه با خشم، لذت، شادی، غم، ترس و... تغییر می کند.
 

شما چقدر طالب هیجان هستید؟

به مدت یک هفته، خاطرات هیجانى خود را بنویسید. دلیل هیجانات خود را بنویسید و فکر کنید، واقعاً چه چیزى به این احساسات دامن مى‌زند؟ کجا و کى اتفاق مى‌افتند؟ چه احساسى به شما دست مى‌دهد که ناراحت، عصبانى و خسته مى‌شوید؟ بعد چه واکنشى از خود نشان مى‌دهید؟
 

آیا شما هیجان طلب هستید؟

وقتى فشار عصبى در خود احساس مى‌کنید، چه مى‌کنید؟ فریاد مى‌کشید؟ شکلات مى‌خورید؟ عقب‌نشینى مى‌کنید؟ یا سردرد مى‌گیرید؟ چه چیز باعث مى‌شود، احساس فشار عصبى کنید؟ کار زیاد؟ کار کم؟ تقاضاهاى خانواده؟ نگرانى‌هاى مالی؟ کمبود وقت براى خود شما؟ یا روابط خاص دیگر؟

به مدت یک هفته، خاطرات هیجانى خود را بنویسید. دلیل هیجانات خود را بنویسید و فکر کنید، واقعاً چه چیزى به این احساسات دامن مى‌زند؟ کجا و کى اتفاق مى‌افتند؟ چه احساسى به شما دست مى‌دهد که ناراحت، عصبانى و خسته مى‌شوید؟ بعد چه واکنشى از خود نشان مى‌دهید؟

یک نگاه به زندگی تان بیندازید. دیگران شما را آرام می دانند یا پرهیاهو و پر انرژی؟ تا کنون یک کار پر هیجان و پر ریسک را تجربه کرده اید؟ شغلتان آرام است یا پراسترس؟ ممکن است برخی از ما از میزان هیجان طلبی خود اطلاعی نداشته باشیم، شاید هم تا حد زیادی هیجان طلب باشیم و از آن خبر نداشته باشیم.

پس اگر می خواهید بدانید که در مواجهه با فعالیت های هیجانی و پرریسک چقدر «آدرنالین» جلوی چشم تان را می گیرد و بی توجه به تبعات آن به سمت تجربه هیجان می روید یک تست ساده از خودتان بگیرید. در این آزمون 12 سوال طرح شده است که پاسخ به آن میزان هیجان طلبی شما را می سنجد؛ این آزمون مشخص می کند که شما تا چه اندازه طالب هیجان هستید و از موقعیت های پر خطر استقبال می کنید.

پاسخ ها: مخالفم، موافقم، کاملا موافقم
1. از خواندن مقالات مختلف درباره ابداعات و اکتشافات پزشکی لذت می برم.
2. وقتی به سفر می روم دوست دارم در فضای باز چادر بزنم.
3. از مشاغلی لذت می برم که به خاطر آن ها مجبور باشم دائم به مسافرت بروم.
4. در روزهای گرم دوست دارم در دریا یا استخر شیرجه بزنم.
5. غذاهای تند را دوست دارم.
6. دوست دارم در حرفه ای کار کنم که بتوانم به دیگران در حل مشکلاتشان کمک کنم.
7. از تماشای فیلم های ترسناک لذت می برم.
8. از بیرون رفتن در هوای سرد لذت می برم.
9. از بودن در جمع های یکنواخت دوستانه و خانوادگی خسته می شوم.
10. افرادی را دوست دارم که عصبانی، تندخو و حتی دمدمی مزاج هستند.
11. دوست دارم هیپنوتیزم شوم.
12.کارمندی و گرفتن حقوق ثابت ماهیانه را دوست ندارم.

هر قدر تعداد پاسخ های موافقم و کاملا موافقم شما بیشتر باشد نشان دهنده سطح بالاتر هیجان پذیری شما است.

منبع: سایت بیتوته