لازم است والدین توجه خاصی به تغذیه کودکان در ماه مبارک رمضان داشته باشند.
 

پیش گفتار

همه ما می ­دانیم یکی از اصول مهم روزه داری در ماه مبارک رمضان ، اصول تغذیه صحیح به ویژه در کودکان می­ باشد در این ماه باید از خوردن یک سری غذاها به شدت اجتناب کردن و برعکس بعضی مواد را باید به مقدار خیلی زیاد مصر کنیم به این معنا که اگر رعایت نشود سبب به مخاطره انداختن سلامت کودکان می­ شود.
 
پس با توجه به متن بالا والدین باید توجه خاصی به تغذیه کودکان در این ماه عزیز داشته باشند به طوری که تمام مواد مغذی و مفید مورد نیاز بدن آنان به خوبی تامین شود.
 

اصول تغذیه مناسب در روزه داری کودکان

در این ماه باید حتما سایر اوقات سال کودکان سه وعده غذایی: سحری، افطاری و شام را داشته باشند و نباید هیچ کدام از وعده های غذایی حذف شود زیرا آنان در سن رشد هستند و بدن آنان باید از تمام پنج گروه اصلی تغذیه بهره ­مند شود، که شامل: (1-نان، سیب زمینی و غلات 2-گوشت، ماهی، تخم مرغ و حبوبات 3-شیر و لبنیات 4-میوه 5-سبزیجات) می ­باشد.
 
والدین سعی کنند غذاهایی که داری فیبر(حاوی الیاف طبیعی گیاه) به کودکان خود دهند که این غذاها شامل: میوه ها، سبزی ها، حبوبات و غلات می­باشد زیرا این گونه غذاها مغذی هستند، فیبر مورد نیاز روزانه بدن را تامین می ­کنند، به آرامی هضم شده و به تدریج جذب می­شوند که این موضوع سبب شده که کودک را برای مدتی طولانی سیر نگه دارد، همچنین داراب ویتامین هایc و ویتامین های گروه B و عناصر معدنی(آهن) و مفید برای بدن است پس مصرف آنان برای کودکان امری مهم به شمار می ­آید.
 
کودکان باید در هنگام سحر و افطار از خوردن تنقلات به شدن پرهیز کنند زیرا این خوراکی ها به شدت دیر هضم هستند و فقط سبب پر شده معده کودکان و در نتیجه بی اشتهایی آنان برای خوردن وعده های غذایی مهم می ­شود.[1]
 
کودکان بهتر است در هنگام افطار با خوردن شیر گرم، خرما یا آب ولرم روزه خود را باز کنند و از خوردن غذاهای سرد و نوشابه گاز دار، آب سرد به شدت پرهیز کنید، زیرا این امر سبب کمک به دستگاه تنفس می­ شود، موجب سر حالی و سر زندگی کودک شده است.
 
کودک در هنگام افطار به یک منبع انرژی به صورت گلوکز دارد که سریعا انرژی لازم را در اختیار بافت ها و سلول های عصبی و مغز قرار دهد، امروزه از نظر علمی به اثبات رسیده که «خرما» بهترین غذایی است که می ­توان فرد روزه دار روزه خود را با آن بگشاید، همینطور در قرآن کریم و حدیثی از پیامبر اکرم (صلی علیه و آله و سلم) در مورد این ماده غذایی مقدس سخن گفته شده است.
 
از پیامبر اکرم (صلی علیه و آله و سلم) نقل شده است: هر گاه کسی از شما روزه بود با خرما روزه را بگشاید و اگر خرما نیافت با آب افطار کند چرا که آب پاک کننده است.
 
به طوری کلی می­توانیم بگوییم غذاهایی که حضرت محمد (صلی علیه و اله و سلم ) در ماه مبارک رمضان به خوردن آن توصیه می­کند شامل: شیر، خرما، گوشت، نان و جو و در قرآن کریم به میوه هایی همچون زیتون، خرما و انجیر اشاره شده است.
 
غذاهای سرخ شده باید به مقدار کمی مصرف شوند و به جای آن از سبزیجات و سیب زمینی های پخته یا آبپز یا اگر کودکان به غذاهای سرخ کردنی علاقه دارند از روغن های  گیاهی برای کودکان استفاده شود، زیرا سبب تشنگی بیش از حد در کودکان می­شود.
 
برای رفع تشنگی در کودکان والدین از پختن باید از غذاهای پر نمک و شور خود داری همچین به کودکان خود مقادیر فراوانی لیمو ترش، ماست، سبزیجات، کاهو و... دهند.[2]
 
به طور کلی باید به تمام والدین سفارش کنیم که مصرف غذاهای حاوی کربوهیدرات های پیچیده در هنگام سحر برای کودکان و آب کافی در فاصله افطار تا سحر دو اصل اساسی در روزه داری می ­باشند.
 

 اهمیت خوردن افطاری و سحری در کودکان

سحری از دو وعده افطار و شام برای کودکان مهمتر است، به طوری که کمبود بیش از حد انرژی در کودکانی که سحری نمی­خورند  سبب کاهش کارایی روزانه در آنان، کاهش قدرت یادگیری، بی حوصلگی و خستگی می­شود پس با توجه به مطلبی که گفته شد حذف وعده سحری در کودکان سلامت آن ها را به خطر می­اندازد.
 
پیامبر اکرم( صلی علیه و آله و سلم) می­فرماید: خداوند تبارک و تعالی و فرشتگان بر استغفار کنندگان و سحری خوران در سحرگاهان درود می­فرستد، پس بایسته است هر یک از شما سحری بخورد هر چند به جرعه ای آب باشد.[3]
 
خوردن افطاری مفید، سبک و پر کالری در کودکان سبب افزایش انرژی درون آنان شده و خوردن غذاهایی که برای بدن مفید نمی­باشد و سبب مشکلاتی در دستگاه گوارش که ساعت های زیادی خالی بوده است ایجاد می­ کند.

پی نوشت:
[1] . محمد مهدی اصفهانی، بهداشت و تغذیه روزه داری، انتشارات موسسه فرهنگی جهان رایانه1386، ص59.
[2] . مجله سلامت مهمانی خدا، بخش کودک ص 13.
[3] . مقنعه، ص316.