ملیت :  ایرانی   -  قرن : 14

خلاصه زندگی نامه

حجت‌ الاسلام محمدرضا آشتیانی، در سال 1319 خورشیدی برابر با 1349 ه.ق در خانواده‌ای متدین در آشتیان به دنیا آمد. وی تحصیلاتش را از مکتب‌خانه آغاز کرد و پس از آموختن قرآن و ادبیات فارسی به دبستان رفت. موقعیت خانواده او به گونه‌ای بود که باید به کمک پدر می‌رفت. از این‌ رو، همچون پدر پیشه کشاورزی را پیش گرفت و چند سال را بدین منوال گذراند، تا اینکه بر حسب اتفاق یکی از وعاظ مشهور به نام منتظری گلپایگانی به آشتیان آمد و با مشاهده استعداد او، از پدرش درخواست کرد که فرزند خود را به تحصیل علوم دینی بگمارد. این امر مورد موافقت پدر او واقع شد. از این ‌رو، حجت‌الاسلام آشتیانی در 20 سالگی دروس مقدمات را در حوزه علمیه آشتیان آغاز کرد.

وی شرح لمعه را نزد‌ آیت ‌الله شیخ علی پناه اشتهاردی و حسین شب‌زنده‌دار و نیز قوانین را نزد آیت ‌الله محمدتقی ستوده فرا گرفت. آن گاه سطوح عالیه، را از محضر حضرات آیات: حسین نوری همدانی، ناصر مکارم شیرازی، سید محمدباقر سلطانی طباطبایی و محمد فاضل لنکرانی آموخت.

با پایان یافتن دوره سطح به درس خارج فقه و اصول آیت ‌الله ناصر مکارم شیرازی رفت و یک دوره اصول را در حدود 6 سال و درس فقه را حدود 15 سال نزد ایشان فرا گرفت. حجت ‌الاسلام آشتیانی هم‌زمان در درس خارج امام خمینی و آیت ‌الله شیخ مرتضی حائری شرکت می‌کرد. وی تفسیر را نیز از محضر آ‌یت ‌الله ناصر مکارم شیرازی آموخت.

حجت ‌الاسلام آشتیانی تاکنون فعالیت‌های علمی و فرهنگی بسیاری از خود بر جای نهاده است. از فعالیت‌های مهم ایشان شرکت در تدوین تفسیر نمونه است. تدوین و نگارش تفسیر نمونه از سال 1351 به پیشنهاد آیت ‌الله ناصر مکارم شیرازی آغاز شد. ایشان بر این باور بود که خلأ وجود تفسیر فارسی که همگان بتوانند از آن استفاده کنند، محسوس است. از این ‌رو، حجت‌ الاسلام آشتیانی به همراه گروهی از فضلا، نگارش این اثر عظیم را آغاز کردند که با عنایت پروردگار در سال 1367 به پایان رسید و در 27 جلد در اختیار پژوهشگران و طلاب قرار گرفت.

از فعالیت‌های دیگر ایشان، شرکت در تدوین تفسیر موضوعی قرآن به نام «پیام قرآن» و نیز شرکت در نگارش تفسیر نهج‌البلاغه است که هر دو اثر هم‌اکنون منتشر شده و در اختیار عموم مردم قرار گرفته است.

حجت‌الاسلام آشتیانی هم‌اکنون از اعضای جامعه مدرسین حوزه علمیه قم است و در اسفند 1382 به نمایندگی مردم قم در مجلس شورای اسلامی انتخاب شده است.
 

شناسه اطلاعاتی

- نام پدر: عباس
- شهر محل سکونت: قم
- درجه علمی: اجتهاد
- مذهب: شیعه
- ملیت: ایرانی
- تخصص: تفسیر، علوم قرآن، نهج البلاغه
 

تحصیلات

مقدمات
- شرح لمعه: شیخ علی‌پناه اشتهاردی، حسین شب‌زنده‌دار
- قوانین الاصول: محمدتقی ستوده
 
سطح
- رسائل: حسین نوری همدانی، ناصر مکارم شیرازی
- کفایه: سید محمدباقر سلطانی طباطبایی، محمد فاضل لنکرانی
 
خارج فقه و اصول
- ناصر مکارم شیرازی
- شیخ مرتضی حائری یزدی
- امام خمینی
 
تفسیر
- ناصر مکارم شیرازی)
 

اساتید

- امام خمینی
- آیت ‌الله شیخ مرتضی حائری یزدی
- آیت‌ الله ناصر مکارم شیرازی
- آیت ‌الله حسین نوری همدانی
- آیت‌ الله محمدتقی ستوده
- آیت ‌الله سید محمدباقر سلطانی طباطبایی
- آیت ‌الله محمد فاضل لنکرانی
- آیت ‌الله شیخ علی‌پناه اشتهاردی
- آیت ‌الله حسین شب‌زنده‌دار

سمت ها و فعالیت ها

سمت ها
- عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم
- مدرس حوزه علمیه قم)

فعالیت ها
- تبلیغ و سخنرانی، 1325 ـ 1358 خورشیدی، آق بولاغ خلخال، اردبیل، مراغه، ارومیه، گرمی، هشتپر تالش، تبریز
- استنساخ جامع الروات اردبیلی به دستور آیت‌ الله العظمی سید حسین بروجردی
- حضور فعال در شکل‌گیری جامعه مدرسین حوزه علمیه قم
- دستگیری به دست نیروهای امنیتی رژیم پهلوی)
 

نگاشته ها، آثار و دیدگاه ها

- تدوین تفسیر نمونه با همکاری گروهی از فضلا و طلاب
- تدوین تفسیر موضوعی قرآن به نام پیام قرآن
- نگارش تفسیر نهج‌البلاغه

منبع: مرکز پژوهش های اسلامی صدا و سیما