محمدتقی اشراقی
ملیت : ایرانی
-
قرن : 14
منبع : گنجینه دانشمندان (جلد دوم)
(1368 -1313 ق)، عالم، مفسر، خطیب و شاعر. حجتالاسلام اشراقى در قم متولد شد. مقدمات و سطوح را نزد پدرش و سایر مدرسین مانند حاج شیخ ابوالقاسم كبیر فراگرفت و عمدهى تحصیلات خود را نزد آیتاللَّه حائرى به پایان برد و از برجستهترین شاگردان وى بود. او سرانجام به مقام اجتهاد نایل آمد و در فقه و اصول و حكمت و فلسفه و منطق و عرفان صاحبنظر گردید. در حیات آیتاللَّه حائرى به تدریس فقه و اصول و حكمت و كلام پرداخت. اشراقى طبع شاعرى نیز داشت. در تهران درگذشت و در قم در مسجد بالا سر دفن شد. از آثار وى: «تفسیر سورهى یوسف» و «تفسیر سورهى اعلى و ن والقلم». آثار دیگرى از او بجا مانده كه به چاپ نرسیده از جمله: «اربعین»؛ تقریرات فقه «مكاسب» آیتاللَّه حائرى؛ و تعلیقاتى بركتب فقهى و اصولى.[1]
میرزا شهابالدین بن العالم الجلیل و الخطیب الجمیل میرزا محمدتقى اشراقى یكى از افاضل حوزه و حفید مرحوم آیتالله ارباب مىباشد.
در سال 1302 شمسى در شهر مذهبى قم به دنیا آمده و اوان كودكى را در مهد تربیت والد ماجد خود گذرانیده و تحصیلات جدید را تا دریافت دیپلم موفق شده و به زبان فرانسه مسلط گردیده و ضمنا علوم قدیمه ادبیات و منطق را نزد والد خود خوانده و پس از آن در سال 1321 شمسى رسما در سلك روحانیت درآمده و در مدت سه سال سطوح فقه و اصول را نزد اساتید حوزه تمام نموده و درس خارج را نزد مرحوم آیتالله حاج سید محمد محقق یزدى شروع كرده و در سن بیست و پنج سالگى پدر را از دست داده و یكسال پس از آن با وصلت كردن با مرجع عالیقدر آیتالله العظمى... پدر روحانى بزرگى خداوند تعالى نصیبش فرموده كه از محضر درس و جلسات خصوصى وى بهرههاى وافرى برده و هم به درس مرحوم آیتالله العظمى بروجردى شركت نموده و مدت دوازده سال تمام از محضر آیتالله... (ابوالزوجه) خود خوشهچینى كرده و در ضمن در رشته معقول از اساتید فن استفاده نموده و در فن تفسیر از محضر درس پدر و زحمات فراوانى كه خود متحمل گشته مهارت تامى پیدا نموده و هم به تدریس فقه و اصول اشتغال دارد از تالیفات ارزنده مطبوع ایشان كتب زیر مىباشد:
1- پاسداران وحى كه در بحث امامت كتاب كم نظیریست كه با معیت آقاى محمد فاضل نوشته است.
2- چهرههاى درخشان بحث در آیه تطهیر 3- سخن حق در تفسیر در 20 مجلد كه دو مجلد آن به چاپ رسیده است اما كتب چاپ نشده ایشان 1- دانستنیهائى از اسلام 2- شرح بر عروةالوثقى كه كتاب طهارت آن تكمیل است و در نظر دارد دماء ثلاثه را كه كتاب مستدل نفیسى است علیحده چاپ نماید 3- فى الاحوط والاقوى كه فتاوى مراجع را بر حاشیه عروه مورد بحث قرار داده است.
میرزا محمدتقى اشراقى فرزند مرحوم آیتالله آقا میرزا محمد ارباب یكى از علماء و دانشمندان بنام حوزه علمیه قم بودهاند كه در سال 1313 ق در قم متولد شده و در مهد تربیت پدرى چون مرحوم علامه ارباب نشو و نما نموده و مقدمات و سطوح را از والد خود و سایر اساتید و آیات عظام قم مثل مرحوم حاج شیخ ابوالقاسم كبیر و دیگران آموخته تا در سلك شاگردان مبرز مرحوم آیتالله حایرى درآمده و عمده تحصیلات را از آن بزرگوار تحصیل نموده و از برجستهترین شاگردان آن مرحوم به شمار مىرفته است
مرحوم علامه اشراقى داراى مقام اجتهاد و حقا در هر علم و فنى از فقه و اصول و حكمت و فلسفه و منطق و عرفان حایز آن مقام منیع بود و از زمان مرحوم آیتالله حایرى تدریس فقه و اصول و كلام و حكمت و تفسیر را با بیانى شیرین مىنمود و مخصوص در فن خطابه و ابتكارات منبرى و تحقیق در مطالب در عصر خود كمنظیر بود علم خود را به زیور حلم و وقار و تواضع و حسن اخلاق آراسته و در این فضائل گوى سبقت از بسیارى از اقران خود ربوده بود به قدرى مهارت و استادى در تطبیق مطالب داشت و حق مطلب را اداء كرده و داد سخن مىداد كه عقول مات و خردها حیران مىماند، در 25 ماه رمضان 1368 در تهران سكته قلبى نموده و جنازهاش با احترام فوقالعادهاى حمل به قم و در مسجد بالاسر نزدیكى قبر مرحوم آیتالله حایرى مدفون گردید.
تالیفات ایشان كه مطبوع شده تفسیر سوره یوسف و سوره ن والقلم و غیر مطبوع اربعین در حدوث و تقریرات فقه مكاسب مرحوم آیتالله حایرى و تعلیقاتى بر كتب فقیه و اصولیه و حكمت و فلسفه مىباشد مانند مرحوم والدش داراى طبع روان و ذوق فراوان بود.
تازه های مشاهیر
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}