نصرت امین
ملیت : ایرانی
-
قرن : 14
منبع : مشاهیر زنان ایرانی و پارسی گوی
(1405 -1308 ق)، عالم و مجتهد. آمنهبیگم حاجیه نصرتخانم، فرزند حاج سید محمدعلى امینالتجار اصفهانى، در اصفهان متولد شد. دایىاش آیتاللَّه شریعت اصفهانى بود. از كودكى به تحصیل پرداخت و پس از فراگیرى مقدمات در محضر حاج آخوند زفرهاى، فقه و اصول و علوم معقول و منقول و حكمت و كلام را نزد آیتاللَّه آقاسید على مجتهد نجفآبادى و آقاسید ابوالقاسم دهكردى تكمیل كرد و به مرتبهى استنباط رسید. پس از امتحانات كتبى به دریافت اجازهى اجتهاد از آقامیرزا ابراهیم اصطهباناتى شیرازى و حاج شیخ محمدكاظم شیرازى و آیتاللَّه حائرى یزدى و آیتاللَّه نجفى مرعشى؛ و اجازهى روایت از آقاشیخ محمدرضا نجفى مسجدشاهى نائل آمد. تمام عمر را به تألیف و تدریس گذراند و مدرسهاى به نام مكتب فاطمه (س) تأسیس كرد كه در آن زنان و دختران ایرانى به تحصیل و كسب علوم و معارف اسلامى مىپرداختند. آیتاللَّه میرزاآقاى شیرازى در اجازهنامهاش به وى، او را با این اشعار توصیف كرده است.
فلَوُ كُنّ النّساء بِمثلِ هذى
لَفضّلت النّساءِ عَلى الرّجال
فلا التَأنیث لاسم الشمس عار
و لا التّذكیر فخر للهِلال
وى آثار خود را تحت نام «یك بانوى ایرانى» منتشر مىكرد از جمله آثارش: «الاربعین الهاشمیه»، «شرح چهل حدیث»؛ «اخلاق و راه سعادت بشر»، كه ترجمه و اقتباسى است از «طهارة الاعراق فى تصحیل الاخلاق» ابنمسكویه؛ «روش خوشبختى و توصیه به خواهران»؛ «سیر و سلوك»، در روش اولیاءِاللَّه؛ «مخزن العرفان» و «كنز العرفان»، در علوم قرآن؛ «تفسیر قرآن»، در پانزده جلد؛ «معاد یا آخرین سیر بشر»؛ «النفخات الرحمانیة فى الواردات القلبیة»، حاوى كشفیات و مشاهدات معارف؛ «مخزن اللئالى فى فضایل مولى الموالى».[1]
1308 ق- 1362 ش، حاجیه نصرت خانم از زنان دانشمند معاصر. پدرش حاج سید محمدعلى بن حسن حسینى مشهور به امینالتجار اصفهانى و مادرش دختر حاج سید مهدى جناب و دائىاش مرحوم شریعت اصفهانى بود. از اوان كودكى در اصفهان به تحصیل پرداخت و پس از آموزش مقدمات در محضر حاج آخوند زفرهاى، سالیانى دراز در فقه و اصول فرائد و فصول و كفایة و خارج صلات و طهارت، و در كلام دو جلد شوارق، و در فلسفه از ابتدا تا الهیات اسفار را در خدمت آقا میر سید على نجفآبادى آموخت و هر چند كه در این ضمن به عقد ازدواج پسر عم خویش حاج میرزا آقا معینالتجار درآمده بود و تعهد وظائف خانهدارى مىكرد، كمال سعى در تحصیل مبذول مىداشت.
بر اثر این گونه استقامت و بذل سعى به مراقب علمى والائى رسید و از پى امتحان كتبى به دریافت اجازهى اجتهاد از آقا میرزا آقاى اصطهباناتى و حاج شیخ محمدكاظم شیرازى و آیتاللَّه نجفى مرعشى و همچنین اجازهى روایت از آقا شیخ محمدرضا مسجد شاهى نائل آمد. خانم امین عمر خود را یكسره به تالیف و تدریس گذراند. مدرسهاى به نام «مكتب فاطمه» تاسیس كرد كه زنان و دختران در آن به كسب علوم و معارف اسلامى مىپرداختند. آثار بسیارى تألیف كرد كه از آن جملهاند، الاربعین الهاشمیة (1328 ش) كه ترجمه و اقتباسى است از اخلاق ابنمسكویه؛ روش خوشبختى و اقتباسى است از اخلاق ابنمسكویه؛ روش خوشبختى و توصیه به خواهران (1371 ق)؛ سیر و سلوك در روش اولیاء (1323 ش)؛ مخزنالعرفان (1326 ش به بعد)؛ تفسیر كامل قرآن در 15 جلد؛ معاد یا آخرین سیر بشر (1326 ش)، النفحات الرحمانیة فى الواردات القلبیة (1369 ق) حاوى كشفیات و مشاهدات معارف؛ مخزناللئالى در فضل مولىالموالى. خانم امین آثار خود را تحت نام «یك بانوى ایرانى» منتشر مىكرد.[2]
مجتهد، فقیه، مدرس.
تولد: 1265، اصفهان.
درگذشت: 23 خرداد 1362، اصفهان.
حجتالاسلام سیده نصرت بیگم امین (معروف به بانوى ایران) فرزند سید محمدعلى امینالتجار اصفهانى، در چهار سالگى براى آموزش قرآن و فراگیرى خواندن و نوشتن راهى مكتب شد.
بانو امین همچنان به تحصیل ادامه مىداد تا اینكه در پانزده سالگى با پسر عموى خود حاج میرزا ملقب به معینالتجار كه از بازرگانان سرشناس و معتبر اصفهان بود ازدواج نمود و به خانهدارى و تربیت فرزندان مشغول شد. اما این امر مانع ادامه تحصیل و مطالعه و تحقیق وى در معارف اسلامى نشد و به تحصیل صرف، نحو، بلاغت، تفسیر، علم حدیث، فقه، اصول، فلسفه و عرفان پرداخت و با وجود مشكلاتى كه در فضارى حاكم بر آن ایام براى زنان در امر تحصیل وجود داشت، طلبگى و تحصیل خود را در سطوح عالیه نیز ادامه داد تا اینكه در چهل سالگى مرتبت و تسلط علمى ایشان مورد تأیید مراجع تقلید وقت قرار گرفت و به دریافت درجهى اجتهاد و روایت نایل شد. بانو امین از چهل سالگى تا پایان عمر به تألیف كتب، تدریس، پاسخگویى به پرسشهاى دینى و ارشاد دختران و زنان پرداخت.
آثار ایشان عبارتند از: اربعین الهاشمیه (به زبان عربى، 1356 ق.)؛ جامع الشتات (زبان عربى) معاد یا آخرین سیر بشر (تهران، 1326، تبریز چاپ دوم، 1334)؛ نفحات الرحمانیة فى الواردات القلبیة (به زبان عربى، اصفهان، 1369)؛ اخلاق (ترجمه كتاب ابن مسكویه)؛ مخزن العرفان (تفسیر قرآن در پانزده جلد)؛ روش خوشبختى و توصیه به خواهران ایمانى (تهران، 1331، این كتاب در تبریز و اصفهان نیز به چاپ رسیده است)؛ مخزن اللئالى در مناقب مولى الموالى امیرالمؤمنین على (ع)؛ سیر و سلوك؛ در روش اولیاء و طریق سیر سعداء (اصفهان 1323).
حجتالاسلام امین در سال 1344 با سرمایه خود مكتبى به نام «فاطمه سلامالله علیها» و نیز دبیرستانى دخترانه تأسیس كرد تا فضایى براى ادامه تحصیل بانوان فراهم آید. ایشان همچنین در كانون تبلیغات و تعلیمات دینى بانوان اصفهان به تدریس معارف و تفسیر قرآن مىپرداخت.
مزار بانو امین در اصفهان قرار دارد.
فعالیت ها : : مشاهیر / عالمان و دانشمندان / عرفان مشاهیر / عالمان و دانشمندان / اخلاق و عرفان نظری مشاهیر / عالمان و دانشمندان / حدیث شناسي و رجال مشاهیر / عالمان و دانشمندان / کلام، ادیان، مذاهب مشاهیر / عالمان و دانشمندان / قرآن مشاهیر / عالمان و دانشمندان / فقه-اصول فقه مشاهیر / عالمان و دانشمندان / فلسفه - منطق
تازه های مشاهیر
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}