مجدالعلی بوستان
ملیت : ایرانی
-
قرن : 14
منبع : گلزار مشاهیر
(1364 -1317 ش)، نویسنده و روزنامهنگار. در خراسان متولد شد و در مشهد نزد آخوند ملا احمد كدكنى و ادیب نیشابورى درس خواند و فرانسه را نزد میرزا حسین تهرانى حبیب فراگرفت. در تهران نیز از محضر آقامیرزا مهدى آشتیانى و ضیاءالدین درّى اصفهانى استفاده كرد. سپس به خدمات دولتى روى آورد و مدتى نیز تدریس كرد خدمات ادبى و اجتماعى وى با نگارش مقالات در روزنامهها و مجلات مهم مانند «مهر»، «منیر»، «سعادت بشر»، «بهار»، «چمن»، «فكر آزاد» و «خورشید» در خراسان شروع شد، كه به انتشار روزنامه «بوستان» در خراسان و عضویت در انجمن فرهنگستان ایران در تهران و همكارى در نشر مجلهى «ارمغان» انجامید. برخى از تألیفات وى عبارتاند از: «طریقهى ترجمه»؛ «رسالهى خرافات»؛ «پندنامه منظوم»؛ «تذكرهى منتهیان».[1]
محقق، روزنامهنگار.
تولد: 17 ذیقعده 1317 ق.
درگذشت: 2 اسفند 1364.
مجدالعلى بوستان، فرزند شیخ حسن، فارسى و مقدمات عربى را نزد آخوند ملا احمد كدكنى فراگرفت. در سال 1333 ق. (مطابق با 1293 و 1294) در مشهد نزد میرزا حسین تهران طبیب (ساكن سر قبر میر در محله نوغان) به آموختن زبان فرانسوى پرداخت. از سال 1303 كه به تهران آمد از درس آقا میرزا مهدى آشتیانى و شیخ ضیاءالدین درى اصفهانى استفاده نمود.
بوستان به كار معلمى در مدارس جدید خراسان اشتغال داشت. از سال 1306 در تشكیلات جدید عدلیه مشغول به كار شد و سرانجام در شهریور 1347 از كار بازنشسته شد. ابتدا مدعىالعموم شهرستان ملایر بود و در پایان مستشار دیوان عالى كشور.
وى مقالههایى را در موضوعات مختلف اجتماعى و ادبى براى روزنامههاى «مهر منیر»، «سعادت بشر»، «بهار»، «چمن»، «فكر آزاد» و «خورشید» كه در خراسان منتشر مىشد مىنوشت. وى سپس به انتشار روزنامهى «بوستان» در خراسان اقدام كرد. از سال 1307 به بعد در انجمن ادبى ایران و انجمن فرهنگستان ایران و انجمن ادبى حكیم نظامى حضور مىیافت. وى همچنین در تصحیح دیوان بابا طاهر عریان با اتفاق محمد حسین وحید دستگردى و عبرت مصاحبى نایینى و محمود عرفان همكارى داشت. تألیفات وى عبارت است از: رساله خرافات، دستور شرق (كتاب دستور فارسى كه براى مدارس ابتدایى خراسان نوشته شد و چندین بار به چاپ رسید)، پندنامه منظوم (نصحیت مادر به دختر، چاپ سنگى در تهران 1306)، تذكرهى منتهیان (جلد دوم طریقه ترجمه). آثارى نیز از وى به چاپ نرسید: اوهام خواس «غلطهاى مشهور»؛ ترجمه احوال بزرگان؛ شرح حال شیخ علاءالدوله سمنانى؛ سید حسن مشكانى طبسى (شرح حال)؛ یادداشتهاى قضایى و مقالات ادبى.
بوستان از زمانى كه به تهران آمد با وحید دستگردى مدیر مجله «ارمغان» آشنا شد. این آشنایى منتهى به همكارى بوستان در نشر مجلهى «ارمغان» شد. وى گاه نوشتههاى خود را با امضاهاى «پونه»، «بیابانى»، «عمیدجلال»، «بنده خدا» و «عبد خدا» منتشر مىساخت.
مجدالعلى بوستان به هنگام اقامت در خراسان از هواداران كلنل محمدتقىخان پسیان بود. وقتى كه براى مدت سه سال رییس دادگسترى سمنان بود به سبب تماس با تبعید شدگان زمان رضاشاه، تحت تعقیب قرار گرفت و براى مدتى به حالت بازداشت تحت نظر بود. در زمان نخست وزیرى دكتر مصدق به سبب وضع خاص و حساس شهر محلات به هنگام انتخابات، از سوى ایشان مأمور نظارت در انتخابات محلات شد كه چون طرفداران شهاب خسروانى وجود او را مخل دخالتهاى خود در صندوقها تشخیص دادند، به دادگسترى كه محل اقامت او نیز بود، حمله بردند و قصد جان او را كردند. ناچار بنا به توصیه فرمانده ژاندارمرى و شهربانى ضمن مراقبت ویژه او را از محلات بیرون آورده و راهى تهران كردند.
تازه های مشاهیر
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}