حسین فرهودی
ملیت : ایرانی
-
قرن : 14
منبع : شرح حال رجال سیاسی و نظامی معاصر ایران (جلد دوم)
(تو 1285 ش)، مورخ، مترجم و نویسنده. در تهران به دنیا آمد. پس از اتمام تحصیلات عالى در مدرسهى علوم سیاسى و دانشكدهى حقوق در 1314 ش وارد خدمت وزارت فرهنگ شد و چند سال بعد ریاست فرهنگ مازندران را به عهده گرفت. بعد از آن مشاغل مختلفى را عهدهدار شد، از جمله: ریاست دبیرستان، كفالت ادارهى اوقاف، ریاست دفتر وزارتى، ریاست دانشكدهى كشاورزى. در 1322 ش به نمایندگى ملجس انتخاب گردید. از آثار وى: «تاریخ قرن نوزدهم»، ترجمه؛ «دورهى تاریخ عمومى»؛ «راههاى پیشرفت اقتصادى»، ترجمه؛ «فروغ زندگى، پرورش افكار سالمندان و دانشآموزان».[1]
در 1285 تولد یافت. پس از انجام تحصیلات مقدماتى وارد مدرسهى عالى سیاسى شد و درجهى لیسانس گرفت. خدمات ادارى را از وزارت فرهنگ آغاز كرد. چندى رئیس دفتر وزارتخانه بود، بعد رئیس اداره تعلیمات سالمندان و رئیس تعلیمات عمومى شد. در تالیف كتب درسى هم مداخله داشت. در دورهى چهاردهم در 1322 از دزفول به نمایندگى مجلس انتخاب گردید. در دورهى پانزدهم توفیقى پیدا نكرد. چندى سمت مشاورى در وزارت فرهنگ داشت تا اینكه در 1326 هنگام نخستوزیرى ابراهیم حكیمى، به معاونت پارلمانى و ادارى نخستوزیر تعیین گردید. در انتخابات دورهى شانزدهم مجددا از دزفول انتخاب گردید و در تصمیمات خود در مجلس از دكتر مصدق پیروى مىكرد و در آراء خود نظر استصوابى او را مىگرفت. به همین دلیل مورد توجه او قرار گرفت و به دوران نخستوزیرىاش او را با سمت وزیرمختار رایزن اقتصادى ایران در ایتالیا نمود. فرهودى در این سمت با حكومت مصدق همراهى و همكارى داشت مقالاتى در تایید دكتر مصدق در مطبوعات خارج و داخل انتشار مىداد. در اواخر حكومت مصدق، با كسب مرخصى به تهران آمد. روزنامههاى باختر امروز و اطلاعات را اداره مىكرد. تمام مقالات تند روزنامهها به قلم او بود. پس از 28 مرداد از شغل خود به طور موهن و زنندهاى بركنار شد. به تهران آمد و به حال انزوا مىزیست. سرانجام سوراخ دعا را پیدا كرد. دولت از سر تقصیرات او گذشت و به وى شغلى دادند و به معاونت پارلمانى وزارت كشور منصوب شد. چند سالى در آنجا بود تا كنار رفت. چندى بیكار ماند تا اینكه در انتخابات انجمن شهر تهران با كمك حزب ایراننوین به عضویت انجمن برگزیده شد. در نخستین جلسه به اتفاقآراء رئیس انجمن شهر شد و بین وى و شهردار وقت تهران نزدیكى و دوستى زیادى ایجاد شد و به غالب كشورهاى درجه اول دنیا مسافرت كردند.
فرهودى از زمانى كه در اروپا اقامت داشت، در دانشگاه سورین ثبتنام نمود و دكتراى اقتصاد دریافت كرد. وى مردى دانشمند و محقق بود. از جوانى با مطبوعات همكار داشت. عباس مسعودى مدیر روزنامهى اطلاعات در روزهاى آخر زمامدارى دكتر مصدق، روزنامه را به فرهودى سپرده بود و خود در اروپا به سر مىبرد. فرهودى مقالات تندى علیه شاه و به نفع مصدق انتشار مىداد. بعد از 28 مرداد 1332، فرهاد دادستان فرماندار نظامى وقت، عباس مسعودى را براى اداى توضیحات به دفتر خود احضار كرد و علت انتشار آن مقالات را جویا شد. چون جواب قانعكنندهاى نتوانست دریافت كند، او را مورد ضرب و شتم قرار داد و اهانتها به او كرد.
از تالیفات ایشان تاریخ عمومى ایران را در سه جلد، ترجمهى تاریخ قرن نوزدهم در دو جلد، و ترجمهى كتاب راههاى پیشرفت اقتصادى را مىتوان نامبرد. وى مدتها در دانشسراى عالى جغرافیاى اقتصادى تدریس مىكرد. فرهودى داماد وحیدالملك شیبانى بود.
تازه های مشاهیر
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}