عباس یمینی شریف
ملیت : ایرانی
-
قرن : 14
منبع : اثرآفرینان (جلد اول-ششم)
(1368 -1298 ش)، نویسنده، مترجم و شاعر. در تهران به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایى را در دبستان انتصاریه و شاهپور تجریش و دورهى متوسطه را در دارالفنون و دانشسراى مقدماتى به پایان رساند. وى در 1319 ش وارد دانشسراى عالى و سپس وارد دانشكدهى ادبیات شد و موفق به اخذ لیسانس گردید و آنگاه به استخدام وزارت فرهنگ درآمد. رشتهى مورد علاقهى یمینى شریف آموزش و پرورش كودكان و نوجوانان بود. در تیچرز (تربیت معلم) كالج كلمبیا علاوه بر رشته آموزش و پرورش به تحصیل در رشتهى ادبیات كودكان نیز پرداخت. شعرهایش در 1323 ش در اولین شمارهى مجلهى «بازى كودكان» كه بعدها سردبیرى آن مجله را به عهده گرفت، به چاپ رسید و در 1324 ش اشعارى از وى ابتدا در كتابهاى ابتدایى اراك و سپس در كتابهاى كلاسهاى اول و دوم و سوم كلیهى دبستانها چاپ شد. او در 1328 ش مدیریت مجلهى «دانشآموز» و از 1335 ش تا 1358 ش مدیریت مجلهى «كیهان بچهها» را به عهده داشت. در 1334 ش امتیاز مدرسهى روش نو را به كمك همسرش از وزارت فرهنگ دریافت كرد و بیش از بیست و پنج سال ادارهى آن را عهدهدار بود. در 1341 ش با همكارى عدهاى از دوستان مؤسسه فرهنگى و غیرانتفاعى شوراى كتاب كودك را تأسیس كرد، كه هدف از آن راهنمایى و مشاورت با نویسندگان و شاعران و تصویرگران و مترجمان علاقهمند به آثار كودكان و نوجوانان بود. از دیگر آثار وى: «دنیاگردى جمشید و مهشید»؛ «فرى به آسمان مىرود»؛ «قصههاى شیرین»؛ «دو كدخدا»؛ «داستان عروسك»؛ «بازى با الفبا»؛ «روى زمین و زیر زمین» گیاهشناسى براى كودكان، ترجمه؛ «بیژن و شیر»، ترجمه؛ «جزیرهى مرجان»، ترجمه؛ «آواز فرشتگان»، شعر؛ «قصههاى شیرین»، شعر؛ «گربههاى شیپور زن»، شعر؛ «دیوان» شعر.[1]
شاعر، داستانپرداز.
تولد: 1298 تهران.
درگذشت: 28 آذر 1368، تهران.
عباس یمینى شریف متخلص به «یمینى» در سالهاى 1317 و 1318 در دانشسراى مقدماتى تهران تحصیل كرد. در سال 1319 كه به دانشسراى عالى راه یافت علاقه به شعر گفتن و داستاننویسى براى كودكان در او بیشتر شد. در سال 1322 دو شعر تحت عنوان «ستاره» و «ماده غاز» از وى در شمارههاى چهارم و نهم مجله «سخن» به طبع رسید. در سال 1323 در اولین شماره مجلهى «بازى كودكان» شعرهایش به چاپ رسید و پس از مدتى نیز یمینى شریف به سردبیرى آن انتخاب شد. در سال 1324 برخى اشعارش وارد كتابهاى ابتدایى اراك و پس از آن وارد كتابهاى اول و دوم و سوم كلیهى دبستانها شد. عباس یمینى شریف در سال 1328 به مدیریت مجلات «دانشآموز» و «شیر وخورشید» كه دو نشریهى وزارت فرهنگ براى كودكان و نوجوانان بود، منصوب شد. در ششم دى 1335 اولین شمارهى مجلهى «كیهان بچهها» منشر شد. وى به عنوان مدیر این نشریه تا سال 1358 به انتشار آن ادامه داد. در «تهران مصور كوچولوها» تأسیس 1336 و ضمنا اشعار ایشان در چند مجلهى دیگر كه براى كودكان منتشر مىشد به چاپ مىرسید.
عباس یمینى شریف چه در دانشسراى مقدماتى تهران و چه در دانشسراى عالى دانشكدهى ادبیات و چه تیچرز كلمبیا رشتهى تحصیلاتش همیشه آموزش و پرورش كودكان و نوجوانان بود. در تیچرز كالج كلمبیا علاوه بر رشتهى آموزش و پرورش، به تحصیل در رشتهى ادبیات كودكان نیز پرداخت.
بعدها نیز به سردبیرى و مدیریت چهار مجله براى كودكان و نوجوانان رسید. در سال 1334 امتیاز مدرسهى «روش نو» را به كمك همسرش از وزارت ادارهى مدرسه را به عهده داشت. در سال 1336 باشگاه بچهها را تأسیس كرد. در سال 1341 با همكارى عدهاى از فرهنگیان باسابقه به تأسیس مؤسسهى فرهنگى و غیر انتفاعى شوراى كتاب كودك پرداخت و از سال تأسیس عضویت در هیئت مدیره و خزانهدارى شورا را تقبل كرد، در سال 1350 به همت وى جایزهى نقدى یمینى شریف تأسیس شد و از آن تاریخ به بعد هر ساله با بهترین اثر چاپ شده در حوزهى ادبیات كودكان تعلق گرفت. در سال 1357 با عدهاى دیگر به تأسیس انجمن پژوهشهاى آموزشى همت گماشت.
یمینى شریف در زمینهى ادبیات كودكان صاحب آثار گوناگون است كه از میان این مى توان به كتابهاى زیر اشاره نمود: آواز فرشتگان یا شعر كودكان (1325)؛ قصههاى شیرین (مجموعه شعر، 1326)؛ گربههاى شیپورزن (مجموعه شعر، 1344)؛ دو كدخدا (1329)؛ برق و حریق (ترجمه)، روى زمین و زیر زمین (گیاهشناسى براى كودكان، اثر اریاوبر. ا.، 1336)؛ دنیاگردى جمشید و مهشید (1322)؛ بازى با الفبا، جزیرهى مرجان (اثر پلنتین، 1337)؛ داستان عروسك (با همكارى اسماعیل والىزاده، 1337)؛ بیژن و شیرین (ترجمه با همكارى دیگران)، كتاب اول دبستان؛ فرى به آسمان مىرود؛ آواى نوگلان؛ پرویز و آیینه؛ در میان ابرها گلهاى گویا (1350)؛ پورى و لباسهاى او؛ همسایهى عجیب، باغ نغمهها (1352)؛ آه ایران عزیز؛ دستمال گلدار و گنج بى صاحب؛ داستان خر و خركچى؛ كتاب توكا؛ خانه بابا على؛ شعر با الفبا (1363)؛ سیاهك و سفیدك؛ نیم قرن در باغ شعر كودكان؛ فارسى زبان ایرانى؛ پلنگ یكه تاز (1373).
عباس یمینى شریف در سالهاى 1333 و 1345 موفق به دریافت جایزهى سلطنتى بهترین كتاب كودكان و در سال 1346 نیز نایل به دریافت جایزهى بینالمللى یونسكو به مناسبت تألیف بهترین كتاب سال در ایران شده است.
تازه های مشاهیر
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}