شمس الدین جزایری
ملیت : ایرانی
-
قرن : 14
منبع : شرح حال رجال سیاسی و نظامی معاصر ایران (جلد اول)
مدرس، مؤلف.
تولد: 1292، تهران.
درگذشت: اواخر مهر 1369.
سید شمسالدین جزایرى، فرزند سید حسن شوشترى، تحصیلات ابتدایى خود را در تهران به پایان رساند و سپس وارد مدرسهى دارالفنون گردید. پس از فراغت از تحصیل از دارالفنون به اروپا رفت و در رشتهى حقوق بینالملل تحصیل و به درجهى دكترى نایل گشت. رسالهى وى در مقطع دكترى بحران اقتصادى و تأثیرات آن بر ایران نام داشت كه در پاریس در سال 1938 به چاپ رسید.
دكتر شمسالدین جزایرى پس از مراجعت به ایران به استخدام وزارت فرهنگ درآمد و در دانشكدهى حقوق دانشگاه تهران به تدریس مشغول شد. وى در سال 1329 به عنوان وزیر فرهنگ دولت رزمآرا معرفى شد (كه از 6 تیر الى 17 بهمن همان سال وزیر فرهنگ بود). وى همچنین در دورهى هیجدهم قانونگذارى نیز به مجلس شوراى ملى راه یافت.
دكتر شمسالدین جزایرى بیشتر اوقات زندگى خود را به تدریس دروس مالیه، اقتصاد سیاسى، حقوق كار و بیمههاى اجتماعى در دانشكدهى حقوق دانشگاه تهران گذرانید و تألیفاتى نیز دارد كه عبارتند از اقتصاد اجتماعى (تهران، 1335، نشریهى 356 دانشگاه) حقوق كار و بیمههاى اجتماعى، قوانین مالیه و محاسبات عمومى و مطالعه بودجه از ابتداى مشروطیت تا به حال (تهران، 1335، نشریه 323 دانشگاه).
دانشگاهى، وزیر، نمایندهى مجلس، استاندار، امیرالحاج، مؤلف. فرزند حاج سید حسن شوشترى، متولد 1283. تحصیلات متوسطه را در دارالفنون تهران و تحصیلات عالى را در مدرسهى حقوق پایان برد و به خدمت فرهنگ درآمد. چندى در تهران و رشت دبیر بود، بعد به نظامت و مدیریت دبیرستان رسید. در 1312 از طرف دولت براى ادامهى تحصیل عازم اروپا شد. در پاریس در علم اقتصاد درجهى دكترا گرفت. در 1317 به تهران آمد و در دانشكدهى حقوق دانشیار شد. همزمان با تدریس در دانشگاه، ریاست دبیرستان شرف را عهدهدار گردید. پس از آن ریاست فرهنگ تهران به عهدهاش قرار گرفت. مدتى در وزارت دارائى صاحب مقاماتى شد، از جمله ریاست كارخانجات مؤسسهى دخانیات و اداره كل باربرى. پس از تأسیس سازمان برنامه، به عضویت شوراى عالى برگزیده شد.
در 1329 سپهبد رزمآرا نخستوزیر، او را به سمت وزیر فرهنگ معرفى كرد، ولى پس از چند ماه به دنبال غوغاى نفت كه غلامحسین فروهر وزیر دارائى، در مجلس اظهاراتى كرد كه مورد تصویب هیئت وزیران قرار نگرفت، به نطق وزیر دارائى شدیداً اعتراض كرد و كار آن دو به مشاجره كشید. جزایرى در مجلس به اظهارات فروهر پاسخ گفت. در مطبوعات نیز وزیر دارائى را به خودسرى متهم كرد و از عضویت دولت كناره گرفت. در انتخابات دورهى هیجدهم از تهران به وكالت رسید، بعد به استاندارى خراسان اعزام شد. جزایرى در جوانى در كسوت روحانیت بود. هنگام سفر به اروپا تغییر لباس داد. در سال 1341 با عنوان امیرالحاج به مكه معظمه سفر كرد. همیشه چند شغل را یدك مىكشید. در رشتههاى اقتصاد و مالیه تألیفاتى دارد. متجاوز از سى سال استاد دانشكدهى حقوق دانشگاه تهران بود. در 1369 در اروپا درگذشت.
تازه های مشاهیر
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}