اسدالله شمس ملک آرا
ملیت : ایرانی
-
قرن : 14
منبع : شرح حال رجال سیاسی و نظامی معاصر ایران (جلد دوم)
معروف به شهابالدوله پسر عبدالحسین میرزا شمسالشعراء از نوادههاى فتحعلىشاه قاجار است. در 1250 ه.ق در تهران تولد یافت. تحصیلات مقدماتى را در دارالفنون تهران به پایان رسانید و سپس به لندن رفت و شش سال در آنجا به تحصیل اشتغال داشت. پس از ورود به تهران، وارد خدمت دولت شد و در تلگرافخانه سمت مترجمى گرفت و مظفرالدینشاه به او لقب شهابالدوله داد.
بعد از صدور فرمان مشروطیت، چون تحصیلكردهى خارج بود و افكار آزادیخواهى داشت، از طرف شاهزادگان به نمایندگى مجلس برگزیده شد. در مجلس اول به علت احاطه به نطق و بیان، مورد توجه مردم قرار گرفت به طورى كه بعد از استبداد صغیر نیز وكیل مردم تهران در مجلس شوراى ملى گردید.
در سال 1289 ش در كابینهى مستوفى- الممالك به وزارت پست و تلگراف منصوب شد و در ترمیم كابینه همچنان وزیر پست و تلگراف بود. بعد از سقوط دولت مستوفى به حكومت یزد رفت ولى حكومت وى دوام زیادى نكرد و معزولا به تهران آمد و تحت محاكمه قرار گرفت. در 1292 مجددا در دو كابینهى مستوفىالممالك وزارت پست و تلگراف را بر عهده داشت. یك سال بعد كه مجددا مستوفى براى بار سوم به نخستوزیرى رسید، او به وزارت فوائد عامه معرفى شد. در 1334 ه.ق در كابینهى عبدالحسین میرزا فرمانفرما، وزارت معارف و اوقاف و صنایع مستظرفه را بر عهده گرفت. بعد به حكمرانى كردستان منصوب شد و چند سالى در آنجا خدمت كرد و بالاخره در 1298 به ریاست تشریفات دربار سلطان احمدشاه منصوب گردید و هنگام كودتا این سمت را داشت. بعد از عزل سید ضیاءالدین و تبعید او از ایران، شهابالدوله فرمان نخستوزیرى قوامالسلطنه را در زندان قصر به او ابلاغ كرد و سایر زندانیان را از زندان به قصر فرحآباد برد. از سال 1304 به بعد كه انقراض قاجاریه اعلام شد، ملكآرا در مشاغل مختلف مملكتى قرار گرفت. مدتى استاندار كرمانشاه و چند سالى نیز حكمران كردستان بود و زمانى نیز بر فارس حكومت داشت. دو دوره نیز سناتور انتصابى گردید و سرانجام در سال 1338 ش در سن 88 سالگى درگذشت. وى مردى
نویسنده و نطاق و دانشمند بود، غالب خاطرات سیاسى خود را در زمان حیات انتشار داد. او در اواخر عمر با وجود كهولت، تمام خاطرات سیاسى خود را مو به مو بیان مىكرد و چون به نطق و خطابه تسلط داشت، هر كسى را تحت تاثیر قرار مىداد. وى در دو سفر احمدشاه به اروپا، از همراهان او بود و طى مقالاتى كه منتشر كرده است، مقاومت احمدشاه را در قبال عدم تنفیذ قرارداد 2919 مورد تایید قرار مىدهد. وى در جوانى با خواهر امانالله ضیاءالدوله (پدر سپهبد جهانبانى) ازدواج كرد. یكى از فرزندان وى مهندس شمس ملكآرا به ریاست دانشكده فنى رسید. یكى دیگر از فرزندانش سرتیپ شد.
فعالیت ها : : مشاهیر / سیاست
تازه های مشاهیر
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}