حسین مهدوی
ملیت : ایرانی
-
قرن : 14
منبع : شرح حال رجال سیاسی و نظامی معاصر ایران (جلد سوم)
معروف به امینالضرب، فرزند حاج محمد حسن اصفهان، امین دارالضرب در 1289 ه.ق متولد شد. پدرش از تجار معتبر و سرمایهداران بزرگ ایران بود و قسمت اعظم صادرات ایران توسط او انجام مىگرفت و مدتى نیز ضرابخانه و ضرب مسكوكات دولتى در اجاره او بود و اولین كسى است كه كارخانه برق وارد ایران كرد. محمد حسین تحصیلات ابتدایى خود را نزد معلمین خصوصى آغاز كرد و پس از آموزش زبان فارسى و مقدمات عربى طبق معمول زمان دروس حوزهاى را بطور كامل فراگرفت و فقه و اصول و فلسفه را در حد سطح تحصیل كرد و ریاضیات و تاریخ و جغرافیا را نیز فرا گرفت. زبان فرانسه را نیز بخوبى بیاموخت و در مدتى كه آقا سید جمالالدین اسدآبادى در تهران به سر مىبرد و حاج محمد حسن اصفهانى میهماندار او بود زبان عربى را بطور كامل نزد او فرا گرفت و بطور كامل به آن تكلم مىنمود. از سن شانزده سالگى كار خود را در تجارتخانه بزرگ پدرش آغاز كرد و تدریجا به فوت و فن تجارت و ملكدارى واقف گردید و چون جوانى متین و باوقار و تحصیلكرده بود بیشتر كسانى كه با پدرش داد و ستد داشتند مایل به مذاكره با او بودند. چند سفر كوتاه مدت به اروپا رفت و مطالعات خود را در امور اقتصادى تكمیل نمود و تقریبا از سن بیست سالگى اداره امور تجارتخانه و املاك با او بود. در اوایل سلطنت مظفرالدین شاه حاجى محمد حسن امینالضرب را به علت تقلب در پول سیاه توقیف كردند. در آن تاریخ حاج محمد حسین كه در اروپا بسر مىبرد به تهران آمد و براى تصفیه حساب به صنیعالدوله وزیر خزانه و داماد شاه مراجعه كرد و صادقانه براى تصفیه حساب آمادگى خود را اعلام نمود و جمع دارایى پدرش را قریب دور كرور تومان تعیین كرد و مبلغ چهار صد هزار تومان طلاى مسكوك و غیرمسكوك به دولت داد و بدین ترتیب پدرش را از زندان آزاد نمود. در این مجرا چهل هزار تومان هم نصیب صنیعالدوله شد.
حاج حسین آقا امینالضرب به علت مسافرتهاى مكرر به اروپا و حشر و نشر با خارجیان داراى افكار بلند بود و حكومت قانون را براى مملكت ضرورى مىدانست. وقتى صحبت از تأسیس عدالتخانه پیش آمد، امینالضرب در بازار تهران پیشقدم شد و عده زیادى از تجار را با خود همراه ساخت و براى استقرار مشروطیت زحمات زیادى كشید و هم او بود كه فرمان مشروطیت را به متحصنین سفارت انگلیس ارائه داد و به پاس خدماتش در استقرار مشروطیت از طرف تجار تهران به وكالت مجلس انتخاب گردید. در تعیین هیئت رئیسه نیابت مجلس را گرفت و از عوامل بسیار مؤثر دوره اول مجلس بود و تمام كارهاى مجلس با نظر او حل و فصل مىشد. وقتى دولت لایحه قرضه از خارجى را به مجلس برد و مجلس با آن مخالفت كرد قرار بر این شد كه بانك ملى تأسیس شود. امینالضرب براى تأسیس چنین بانكى پیشقدم شد و چند كرور از سرمایه آن را فراهم كرد. در كمیسیونى كه مجلس براى تعدیل بودجه و افزایش درآمد تشكیل داد امینالضرب عضو مؤثر آن بود و خدماتى انجام داد.
پس از به توپ بستن مجلس مدتى مخفى بود ولى تدریجا در دفتر كار خود حضور یافته و به امور تجارتى مىپرداخت ولى میل به دخالت در امور سیاسى نداشت و به همین دلیل در ادوار بعدى مجلس كاندیدا نشد. در كودتاى 1299 از طرف سید ضیاءالدین بازداشت گردید و قریب صد روز در زندان بسر برد. پس از رهایى از زندان به امور تجارى و ملكدارى پرداخت و باز هم از سیاست كناره گرفت. در دوره هفتم مجلس شوراى ملى از تهران به وكالت انتخاب شد و در دوره هشتم نیز همچنان وكیل بود.
وقتى در تهران اتاق تجارت تشكیل شد تجار او را به ریاست انتخاب كردند. امینالضرب مردى مؤقر، باسواد، منصف و خیر بود. وفات او در 1311 در 62 سالگى اتفاق افتاد. فرزندانش به ترتیب حسن، محسن، دكتریحیى، و دكتر علىاصغر داراى ملكات فاضله و بعضى از آنان به مقامات سیاسى و بعضى به مقامات دانشگاهى رسیدند.
فعالیت ها : : مشاهیر / سیاست
تازه های مشاهیر
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}