محمدباقر محقق
ملیت : ایرانی
-
قرن : 14
محمدباقر محقق در سال 1298 ، در رشت به دنيا آمد.وي پس از گذراندن دوره ابتدايي ، علوم قديمه را در حوزه علميه زادگاه خود گذراند و در پانزده سالگي در حوزه علميه قم دنبال نمود و از محضر اساتيد آنجا استفاده برد. وي پس از اخذ ديپلم متوسطه ، تحصيلات خود را در دانشكده الهيات ( معقول و منقول ) ادامه داد و با كسب رتبه اول موفق به اخذ درجه ليسانس گرديد . پس از آن دوره دكترا با رساله « حقوق مدني زوجين ، در زمان زنا شويي دائم از نظر قرآن » با موفقيت طي نمود. استادمحمدباقر محقق در كسوت قرآن پژوه،مفسر، فيلسوف، مورخ و مترجم شناخته شده است و آثاري به طبع رسانده است.
گروه : علوم انساني
رشته : حقوق
والدين و انساب : محمد باقر محقق ، فرزند شيخ علي در رشت به دنيا آمد.
تحصيلات رسمي و حرفه اي : محمدباقر محقق پس از به پايان بردن دوران ابتدايي ، علوم قديمه را در حوزه علميه رشت گذراند. در پانزده سالگي به حوزه علميه قم رفت و از محضر اساتيد آنجا استفاده برد. بعد ازشش سال تحصيل در حوزه علميه ، رهسپار تهران شد. و پس از اخذ ديپلم متوسطه ، تحصيلات خود را در دانشكده الهيات ( معقول و منقول ) ادامه داد. در سال 1334 با كسب رتبه اول موفق به اخذ درجه ليسانس گرديد و جهت ادامه تحصيل بار ديگر عازم قم شد. پس از اين دوره او براي گذراندن دوره دكترا در سال 1344 به تهران بازگشت و با طي نمودن اين دوره ، رساله دكتراي خود را در « حقوق مدني زوجين ، در زمان زنا شويي دائم از نظر قرآن » نوشت.
استادان و مربيان : محمدباقر محقق علوم قديمه را ابتدا نزد شيخ مهدي سبط در حوزه علميه رشت فراگرفت ، سپس به حوزه علميه قم رفته و نزد امام خميني (ره) ، آيت الله مرعشي نجفي ، آيت الله سيدمحسن حكيم كسب فيض نمود.استادان وي در دانشگاه آيت الله محمود شهابي ، آيت الله سيدمحمد مشكاه ، استاد بديع الزمان فروزانفر ، آيت الله ذو المجدين و آيت الله مهدي الهي قمشه اي بودند.
مشاغل و سمتهاي مورد تصدي : محمدباقر محقق پس از انقلاب در مشاغل مختلف علمي خدمت كرد كه اهم آن عبارت است از : معاونت آموزشي دانشگاه علامه طباطبايي ، عضويت در ستاد انقلاب فرهنگي و رياست دانشكده ادبيات و علوم انساني .
فعاليتهاي آموزشي : محمدباقر محقق با اخذ مدرك ليسانس و كسب علوم حوزوي مدتي به تدريس در ادبيات و علوم ديني در رشت اشتغال ورزيد. او پس از انقلاب مدتي در مشاغل مختلف انجام وظيفه نمود ، سپس از مسووليت هاي اداري كناره گيري كرد و به تدريس اشتغال ورزيد.
تفسير المحقق در دو مجلد به زبان فارسى و به شيوه ادبى و استدلالى شامل بخشى از قرآن كريم است. مؤلف در مقدمه اثر درباره خصوصيات قرآن، و نامهاى قرآن، معناى سوره و آيه، و استعاذه، و تعداد سوره و آيات قرآن بحث كرده است. سپس به تفسير سوره حمد مى پردازد. مجلد دوم شامل تفسير سوره هاى علق، مدثر, فلق، ناس است. مؤلف پس از ذكر آيه به بحثهاى تحليلى از نظر لغت و صرف و نحو و معانى و بيان مبادرت مى كند سـپـس اخـبـار و روايـات طـريـقـين عامه و خاصه را بيان مى كند و به طور مفصل به تفسير آيه مى پردازد. اين تفسير در تهران به طبع رسيده است. مؤلف همچنين اثر قرآن پژوهى ديگرى به نام دايرة الفرايد در فرهنگ قرآن دارد.
--------------------------------------------------------------------------------
آثار :
1 تفسير المحقق
2 جداول ارث
ويژگي اثر : ترجمه- شيخ حر عاملي
3 دايره الفرائد
ويژگي اثر : در فرهنگ قرآن؟، بيست و پنج مجلد
4 رساله اي در تاريخ فقه و فقها
5 رساله علم منطق و متدولوژي
6 رساله فلسفه اسلامي
7 رساله مباني فلسفه
8 قرآن و امام حسين(ع)
9 كنز العرفان في فقه القرآن
ويژگي اثر : ترجمه- فاضل مقداد
10 گنجينه احكام قرآني
11 ناسخ و منسوخ
ويژگي اثر : ترجمه- ابن متوج بحراني
12 نمونه بينات در شان نزول قرآن
تازه های مشاهیر
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}