احمد هرتمنی
ملیت : ایرانی
-
قرن : 14
خلاصه : احمد هرتمني معروف به ارچنگ (1293- 1369 شمسي) هنرمند نقاش و طراح فرش اصفهاني است. وي استعداد شگرفي در طراحي داشت ، وي نزد برخي از استادان بنام اصفهان از آن جمله استاد غلامحسين اسليمي طراح فرش و نصراله دخاني (معروف به گچكار) تلمذ نمود. از وقايع مهم و تاثير گذار در زندگي وي همراهي او با پرفسور پوپ بود كه اين فرصت براي هنرجوي جوان پيش آمد تا در نقش و نگارهاي صفوي دقت نمايد و با طرحهاي آنها آشنا گردد. استاد ارژنگ در دو مسابقه در كنار استادان بنام طراحي شركت نمود و در هر دو طرح برگزيده را ارائه داد.
گروه : هنر
رشته : فرش
گرايش : طراحي و بافت
والدين و انساب : احمد هرتمني در اصفهان و در خانوادهاي مذهبي در سال 1293 شمسي بدنيا آمد. پدرش مردي روحاني به نام شريعتمدار بود و مادرش نيز در هنر تذهيب دستي داشت.
تحصيلات رسمي و حرفه اي : احمد هرتمني در ابتدا براي آموزش سواد به مسجد ميرزا باقر واقع در بيدآباد اصفهان فرستاده شد. توجه وي به دستگاه قاليبافي و ساخت يك نمونه از آن ، مورد توجه خانواده قرار گرفت و موجب شد كه او را نزد استاد غلامحسين اسليمي هنرمند قاليباف بفرستند و احمد يك هفته نزد وي تعليم گرفت. در اين مدت كم او توانست استعداد خود را آشكار سازد. پس از آن نزد استاد گچكار با رنگ و نقطه گذاري آشنا شد.
خاطرات و وقايع تحصيل : زماني كه احمد هرتمني براي يادگيري سواد به بيدآباد اصفهان ميرفت روزي بجاي نوشتن مشق بر روي لوح حلبي تصوير معلم را كشيد و به خاطر اين كار تنبيه گرديد. از آن پس نقاشي كششي خاص براي او ايجاد كرد ، بطوري كه همة وقت بيكاري خود را به نقاشي گذراند . وي در يكي از تعطيلات به كارگاه قاليبافي ميرزا مهدي كازروني رفت و با ديدن دستگاه هاي بافت قالي و نقشه هاي فرش ذوق اين هنر در وي زنده شد بطوري كه پس از بازگشت يك دستگاه بافندگي درست كرد. احمد در كارگاه استاد گچكار مشغول بكار بود كه روزي پرفسور پوپ از آن كارگاه ديدن ميكند و كار احمد ارچنگ مورد توجه وي قرار ميگيرد. پوپ از احمد ميخواهد كه در ندت سه ماهي كه در اصفهان است همراهش باشد. اين ملازمت موجب ميشود احمد با بسياري از طرحهاي هنر ايران آشنا شود. در سال 1313 در مسابقه اي كه از طرف باستان شناسي براي طرح كاشيكاري پشت و بغل ميدان نقش جهان اصفهان برگزار شد ، شركت مي كند و برنده مسابقه ميشود. با برگزيده شدن طرح فرش وي در مسابقه تهران ، از شهرت بسياري نزد هنرمندان برخوردار مي شود و اين معروفيت در تهران موجب دعوت هاي متعدد از وي مي شود ولي ارژنگ در تهران نمي ماند و به اصفهان باز ميگردد.
فعاليتهاي ضمن تحصيل : احمد هرتمني پس از پايان دوره سربازي عازم تهران شد تا در مسابقهاي كه براي طراحي فرشي كه توسط شركت فرش بافته مي شد شركت نمايد. اين مسابقه زير نظر استاد حسين طاهرزاده بهزاد اجرا ميشد و استادان بنامي شركت داشتند، طرح احمد ارژنگ برگزيده شد.
استادان و مربيان : احمد هرتمني ارچنگ پس از آموزش مقدماتي كه نزد ميرزاباقر در مسجد بيدآباد اصفهان فرا گرفت. به قاليبافي روي آورد و استاد وي در اين زمينه غلامحسين اسليمي بود. پس از آن نزد استاد نصراله دخاني معروف به گچكار با رنگ و نقطه گذاري آشنا مي شود.
هم دوره اي ها و همکاران : احمد هرتمني در كنار استادان به نام آن زمان از جمله استاد مصورالملكي، استاد سيد هاشم نقاش، استاد صانعي و استاد دخاني در مسابقه طرح كاشيكاري ميدان نقش جهان شركت نمود. همچنين در مسابقه طرح فرش در تهران در كنار استاداني چون ميرزا آقا امامي، حاج ميرزا عبدالرحيم امامي و برادرش، حاج مهدي خان حقيقي صفدري قاليباف ، حاج احمد عجمي قاليباف ، عبدالخالق شورشي قرار گرفت.
همسر و فرزندان : احمد هرتمني ارچنگ صاحب نه فرزند شد كه هر كدام خود از استعداد پدر بهرهاي بردند.
زمان و علت فوت : احمد هرتمني ارژنگ در روز دوشنبه 17 ارديبهشت 1369 به ديار باقي شتافت.
مشاغل و سمتهاي مورد تصدي : احمد هرتمني پس از موفقيتي كه در ارائه طرح براي شركت فرش كسب نمود، فرش را در اصفهان بافت و در سال 1321 شمسي به پايان رساند. فرش به وسيله فرماندار اصفهان به تهران فرستاده شد و سخت مورد توجه قرار گرفت.
آرا و گرايشهاي خاص : احمد هرتمني ارچنگ در اصفهان بناها و طرح هاي زيباي صفوي را مورد توجه قرار داد و مبتكر شيوهاي شد كه هنر دلنشين ايراني را عرضه مي دارد. شيوه كار وي شيوهاي است برداشته از طرح هاي صفوي و شامل لچك و ترنج.
آثار :
1 طرح و نقشه هاي فرش
ويژگي اثر : از استاد احمد ارژنگ صدها طرح نفيس و نقشه هاي ارزشمند فرش بافي باقي مانده است كه امروز الگو و سرمشق اكثر نقاشان اين هنر مي باشد. [سرمدي، عباس. دانشنامه هنرمندان ايراه و جهان اسلام. تهران،هيرمند.1380 ]
تازه های مشاهیر
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}