مجید رضائیان
ملیت : ایرانی
-
قرن : 14
مجید رضائیان در سال 1340 در تربت جام به دنیا آمد. وی دارای مدرک لیسانس علوم سیاسی، فوق لیسانس روابط بینالملل و دکترای روزنامهنگاری است
رضائیان فعالیت حرفهای خود را از سال 1359 زیر نظرمرحوم دکتر محمد حسین هدی در روزنامه جمهوری اسلامی - ویژه نامه پنجشنبهها و صفحه مقالات خارجی این روزنامه - آغاز کرد. پس از آن با روزنامههای صبح آزادگان، کیهان هوایی و کیهان تا سال 71 همکاری داشت.
وی از بنیانگذاران روزنامه نگاری پس از جنگ به شمار میآید: بنیانگذاری روزنامه ایران توسط او در سال 73 که برای اولین بار از ماکت موضوعی و مطبوعاتی متفاوتی برخوردار بود، توانست سبک تازهای را به عنوان «سبک خبری - گزارشی» به جامعه روزنامهنگاری عرضه نماید.
رضائیان برای اولینبار در صفحه اول روزنامه ایران از تیترهای کوتاه و عکسهای بزرگ استفاده کرد و در طراحی تحریریه روزنامه ایران برای نخستینبار سرویسهای نظرسنجی و سرویس آیینه در کنار سرویس حوادث با نگاه به خبرهای شیرین حادثهای مانند آزادی زندانیان بدهکار و...، به همراه صفحه آموزش و باشگاه خوانندگان - برگرفته از مدل روزنامه لوموند و فرانکفورتر الگماینه - ایجاد کرد.
وی پس از مذاکره و دیدار با سردبیران موفق اروپا و مطالعه روی روزنامهنگاران حرفهای نسلهای اول و دوم ایران (دهه 40 و دهه 50) تئوری به کار گیری«سه نسل مطبوعاتی» در کنار هم در یک تحریریه را در روزنامه ایران عملی کرد.
وی به پشتوانه همین مطالعه، طرح «واگذاری آگهی های روزنامه به بخش خصوصی» را عملی کرد که پس از آن به الگویی موفق تبدیل شد و افزون بر آن، مدل متفاوتی از «توزیع متمرکز مطبوعاتی» را که از روزنامه فیگارو الهام گرفته بود، درشکل بومی آن پیاده کرد.
او پیش از بنیانگذاری روزنامه ایران که سمت جانشین مدیر مسئول و سردبیر را عهده دار بود، در سال 71 مدیر کل پژوهش ایرنا شد و پس از انتشار روزنامه در سال 73، در سال 76 به عضویت شورای 5 نفره «تاسیس دانشکده خبر» درآمد.
رضاییان، نخستین معاون پژوهشی دانشکده خبر بود و در سال 77 در راس هیات مدیره و مدیر عامل شرکت خدمات خبری عصر ایران - وابسته به ایرنا- قرار گرفت. وی در نیمه دوم سال 77 «سبک روزنامه خبری-ت حلیلی» را برای نخستینبار در مطبوعات ایران با بنیانگذاری روزنامه انتخاب، کلید زد و در این روزنامه تا سال 79 با سمت معاون هماهنگ کننده مدیر مسئول و سردبیر فعالیت کرد.
وی در طراحی کمپین تبلیغاتی روزنامه انتخاب با اسلوگان (شعار) «انتخاب حق شماست» وبرای روزنامه ایران ازاعضای اصلی شورایی بود که زیر نظر خود او اسلوگان «بخوان، ایران بخوان، ایران» طراحی و اجرا شد و در روزنامه جام جم «دو روزنامه در یک روز» از اسلوگانهای او به شمار میآید.
وی سپس برای سردبیری روزنامه جام جم دعوت به همکاری شد و ضمن ارائه طرحی متفاوت با تاکید بر «ماکت مطبوعاتی فرهنگی- اجتماعی»، در راهاندازی آن مشارکت داشت و تا پایان سال 85 به فعالیت ادامه داد. از جمله کارهای ویژه رضاییان در این دوران، تیترهای یک یا دو کلمهای از شب اول حادثه 11 سپتامر تا 28 شب بود. وی از ابتدای سال 86 به دلیل ادامه تحصیل در مقطع دکترا، تنها عضویت شورای تیتر روزنامه جام جم را بر عهده دارد.
رضاییان علاوه بر بنیان گذاری سبک روزنامه نگاری خبری- تحلیلی، از بنیانگذاران «جشنوارههای تخصصی مطبوعات» به شمار میآید که از سال 80 کلید خورد و تا کنون داوری دهها جشنواره و ریاست هیات داوران را بر عهده داشته است. در سومین دوره این جشنواره، با ساختن فیلمی از او، برایش مراسم نکو داشتی گرفتند.
وی از ابتدای تاسیس دانشکده خبر تا کنون در این دانشکده تدریس داشته و هم اکنون علاوه بر دانشکده خبر، در مرکز مطالعات و برنامهریزی رسانهها و دانشکده ارتباطات سوره تدریس دارد.
مواد تدریس وی شامل تیتر نویسی- مدیریت ویراستاری اخبار- نقد و مقاله در مطبوعات- تکنیکهای اقناع - بازاریابی و ارتباطات است. وی از طرف مرکز مطالعات تا کنون چندین دوره تیتر نویسی و خبر پیشرفته در مطبوعات و خبرگزاریها تدریس کرده است.
رضاییان از سال 80 تا کنون همت خود را بر «توسعه روزنامه نگاری تخصصی» متمرکز کرده و تا کنون به عنوان طراح و یا مشاور در تاسیس و راه اندازی نشریات وسایتهای تخصصی ایفای نقش کرده است.
برخی طرحهای مهم پژوهشی او در دوره مسئولیت اداره کل پژوهشی ایرنا به شرح زیر است:
مجموعه 8 جلدی بررسی اطلاعات در خبر
مجموعه دو جلدی بررسی پیام در خبر
نظر سنجی درباره علل گرایش شهروندان تهرانی نسبت به اخبار رسانههای خارجی
نظر سنجی درباره سلایق مخاطبان نسبت به موضوعات مطرح در مطبوعات ایران
پژوهش و مطالعه میدانی با تاکید بر رسانههای موفق در اروپا( با هدف رسیدن به یک مدل و مهندسی حرفهای پیش از راه اندازی روزنامه ایران)
جدای از دهها مقاله و مصاحبه تخصصی در زمینه روزنامهنگاری، از جمله میتوان به مقاله «تیتر تحلیلی» در فصلنامه رسانه ویژه آموزش روزنامهنگاری اشاره کرد. وی همچنین کنفرانسی پژوهشی در سال 2011 در زمینه «رابطه روزنامه نگاری و ادبیات معاصر» در دانشگاه سنپترزبورگ داشته که به دعوت گروه ایران شناسی این دانشگاه صورت پذیرفت. .همچنین از او در سال 2010 در دانشکده روزنامهنگاری دانشگاه ملی تاجیکستان دعوت شد تا درباره روزنامهنگاری تحلیلی کنفرانسی پژوهشی ارائه کند.
موضوع پایان نامه او روزنامه نگاری تحلیلی، با تاکید بر مقایسه نگاه مطبوعات امریکا،اروپا،روسیه به واقعیت ایران معاصر است که شامل 11روزنامه میشود .او 3کتاب در دست تالیف دارد.
وی، عضو انجمن منتقدان و نویسندگان تئاتر ایران است و در طول 10 سال فعالیت این انجمن ، 6 سال داوری بخش مسابقه مطبوعاتی این انجمن را بر عهده داشت. هیات مدیره انجمن در مهر ماه1390 با ساختن فیلمی از رضاییان تقدیر از او را به عنوان یکی از اساتید برتر روزنامهنگاری به همراه 4 چهره برتر تئاتری، آقایان داود رشیدی، بهروز غریب پور، مهدی هاشمی و فرشید ابراهیمیان را تصویب و اجرا کرد.
تازه های مشاهیر
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}