ملیت :  ایرانی   -  قرن : منبع : کتاب زنان نامدار شیعه به اهتمام احمد عیسی فر

فاطمه دختر ناصر صغیر حسین بن حسن علی بن حسن بن علی ... حسین علیه السلام و نوه ناصر کبیر و مادر سید رضی و سید مرتضی علم الهدی است. همسرش ابواحمد ملقب به طاهر ذی المناقب است.

وی بانویی جلیل القدر و دانشمند و پرهیزکار بود و در دوری پدر در تربیت فرزندانش بسیار می کوشید. شیخ مفید (قدس سره) بسیار از او تجلیل می کرد و هرگاه فاطمه وارد می شد، شیخ با تمام قامت پیش پای او بلند می شد. کتاب احکام النساء را برای وی تألیف کرد. چنانکه در مقدمه کتاب چنین می نویسد: «از احوال این بانوی محترم و دانشمند که خدا بر عمر و عزتش بیفزاید-دانستم که علاقه مند کسی است که کتابی در دسترس داشته باشد که همه احکام مورد نیاز بانوان در آن باشد، بنابراین، این کتاب را برای او تألیف کردم.»

نسب پاک فاطمه به امام سجاد علیه السلام می رسد. می گویند شیخ مفید شبی در خواب حضرت فاطمه علیه السلام را در خواب می بیند که دست فرزندان خود را گرفته وارد مسجد می شود و از شیخ می خواهد آنان را فقه بیاموزد. شیخ پریشان از خواب بلند می شود. صبح فاطمه دختر ناصر به همراه فرزندان خود مرتضی و رضی وارد مسجد می شود و از شیخ می خواهد فرزندانش را فقه بیاموز و شیخ با جدیت به تعلیم آنان می پردازد به طوری که هر دو از علمای بزرگ شیعه می شوند. سید رضی مؤلف نهج البلاغه است که در آن سخنان و کلمات قصار امام علی علیه السلام را جمع آوری کرده است.