برنامه‏ ها و اقدامات اجرایی سازما ن غذا و دارو در راستای سیاست‏های کلی اقتصاد مقاومتی تشریح شد.
 
 
به گزارش راسخون به نقل از ایرنا به نقل از پایگاه خبری و اطلاع رسانی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ، سازمان غذا و دارو براساس بند 2 سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی،حمایت از شرکت‏های دانش بنیان برای تولید دارو و تجهیزات و ملزومات پزشکی به خصوص تجهیزات گران قیمت وارداتی را در دستور برنامه ها و اقدامات خود قرارداد.
 
همچنین به منظور تحقق بند 6 سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی حمایت از تولیدات محصولات باکیفیت ایرانی و کاهش 30 درصدی واردات دارو نسبت به سال 92 (900 میلیون دلار در سال 93 به یک میلیارد و 300 میلیون دلاردر سال 92) و نیز برنامه ریزی برای کاهش واردات دارو در سال 94 به میزان یکصد میلیون دلار و خودکفایی در تولید صافی دیالیز با افتتاح خط دوم تولید صافی دیالیز و کیسه خون در سال 93 از جمله اقدامات سازمان غذا و دارو بوده است.
 
بر این اساس، تولید 12 قلم داروی ضد سرطان وارداتی تا آخر سال 93 در کشور، جایگزینی دو قلم داروی تولید داخل برای درمان کم کاری تیرویید و ضد التهابی به جای مشابه خارجی با قیمت و کیفیت مناسب صورت گرفته است.
 
 
 
**کاهش واردات روغن پالم 
 
سازمان غذا و دارو به منظور تحقق بند هفت سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی، اقداماتی از جمله تامین داروهای مورد نیاز بیماران در بیمارستان در راستای طرح تحول نظام سلامت و کاهش چشمگیر ارجاع بیماران به خارج از بیمارستان نسبت به سال قبل، کاهش هزینه های پرداختی(فرانشیز) بیماران سرطانی و صعب العلاج به 10 درصد در سال اخیر و تلاش برای رایگان شدن این 10 درصد در سال 94 و کاهش 50 درصدی قیمت داروهای تولید داخل برای بیماری های خاص، صعب العلاج و مزمن در سال 93 را انجام داده است. 
 
ضمن اینکه این سازمان نسبت به کاهش واردات روغن پالم از 700 هزار تن به 300 هزار تن در سال جاری در راستای ارتقای کیفی مواد غذایی، افزایش پنچ هزار نفری دسترسی بیماران مبتلا به ام اس در سال 93 نسبت به سال قبل به دلیل تسهیل دسترسی و فراهم نمودن داروها اقدام کرده است.
 
افزایش دو برابری دقت و سرعت تشخیص سموم محصولات سلامت محور در کشور، کاهش تعداد کمبود اقلام دارویی از 270 قلم به کمتر از 30 قلم و کاهش ورود داروهای تک نسخه ای از 194 میلیون دلار به 44 میلیون دلار از دیگر اقدامات این سازمان به شمار می آید.
 
 
 
**راه اندازی سامانه رهگیری دارو 
 
بر اساس بند هشت سیاست‏های کلی اقتصاد مقاومتی، اقداماتی چون افزایش آگاهی های عمومی و آموزش به مردم درارتباط با مضر بودن داروی قاچاق و بدون مجوز، راه اندازی سامانه رهگیری دارو برای شناسایی تقلب و کنترل قاچاق در تمام حوزه های غذا و دارو انجام شده است.از طرفی با وجود افزایش پنج هزار نفری دسترسی بیماران به داروها، شاهد کاهش یک هزار بیمار ام.اس استفاده کننده از داروهای خارجی نسبت به سال 92 بوده ایم.
 
ضمن اینکه استفاده از کالاهای قاچاق و فاقد کیفیت با اجرای طرح تحول نظام سلامت در جهت تهیه ملزومات پزشکی در داخل بیمارستان و ارجاع ندادن بیمار به خارج از بیمارستان و ملزم کردن بیمارستان برای تهیه کالای با کیفیت و مجاز کاهش یافته است.
 
بنا بر اعلام سازمان غذا و دارو، شیوه نامه مبارزه با قاچاق، ویژه تجهیزات پزشکی با همکاری اداره کل تجهیزات پزشکی و وزارت بهداشت برای مقابله با ورود تجهیزات غیرمجاز به مراکز درمانی ابلاغ شده است.
 
همچنین کاهش مصرف روغن پالم در کشور با نظارت و پیگیری های سازمان غذا و دارو و برخورد با تولیدکننده های لبنیات متخلف و معرفی آنها به دستگاه قضایی از مهم ترین اقدامات سازمان غذا و دارو در راستای تحقق سیاست های کلی اقتصاد مقاومتی بوده است.
 
 
 
**سایر اقدامات حوزه غذا و دارو 
 
سیاست گذاری و اجرای برنامه های حمایت از تولید داخل، کنترل و محدود سازی واردات داروهای مشابه تولید داخل از طریق تغییر تعریف داروهای مصداق تولید داخل و تغییر سقف واردات داروهای مشمول این مصداق از اقدامات حوزه غذا و دارو در راستای اقتصاد مقاومتی به شمار می آید.
 
گذاشتن سقف واردات به میزان حداکثر پنج تا 10 درصد نیاز بازار برای داروهای برند اصلی و ممنوعیت واردات داروهای غیر برند اصلی در موارد مشابه تولید داخل، اعمال برنامه های ارتقاء GMP و کیفیت دارو در جهت افزایش رقابت پذیری با مشابه وارداتی و افزایش سهم داروی تولید داخل در بازار و افزایش صادرات و نیز اعلام اولویت های حمایتی تولید دارو و مواد اولیه در داخل کشور با محوریت توانمندسازی صنعت تولید داخل از دیگر اقدامات این حوزه است.
 
هماهنگی با سایر مراجع ذیربط دولتی و غیردولتی و سندیکاهای مربوطه در جهت اجرای برنامه های توانمندسازی، تشویق به مصرف داروهای تولید داخل با استفاده از ابزارهای مختلف و اقدامات موثر در این زمینه، تسهیل تامین منابع ارزی مورد نیاز تامین دستگاه ها و مواد اولیه مورد نیاز صنعت دارو در جهت افزایش توان تولید و رفع نیازهای دارویی کشور و نیز تشویق به مصرف داروهای تولید داخل در سطح شرکت های توزیع و داروخانه ها با اعطای حاشیه سود بالاتر به نسبت داروهای وارداتی از دیگر اقدامات سازمان غذا و دارو برای اقتصاد مقاومتی به شمار می آید.
 
سازمان غذا و دارو همچنین در راستای اقتصاد مقاومتی واردات مواد اولیه دارویی را کاهش داد اما حمایت از مواد اولیه دارویی تولید داخل با کمک های تعرفه ای از طریق درخواست های ایجاد یا افزایش میزان تعرفه واردات برای مواد اولیه تولید داخل به دفتر مقررات صادرات و واردات سازمان توسعه تجارت از برنامه های غذا و دارو به شمار آمد.
 
همکاری با سازمان جهانی بهداشت و تولید کنندگان داخلی جهت انتقال تکنولوژی واکسن IPV، صدور مجوز تاسیس سه پالایشگاه تولید فرآورده های مشتق از پلاسما به منظور خودکفایی در تامین این فرآورده استراتژیک، صدور مجوز تأسیس هفت مرکز جمع آوری پلاسما جهت تامین پلاسما به عنوان ماده اولیه داروهای تولیدی مورد نیاز کشور و تسریع ثبت ملزومات دارویی تولید داخل و فرآورده های ساخت قراردادی و تحت لیسانس از دیگر اقدامات غذا و دارو برای اقتصاد مقاومتی به شمار می آید.
 
برنامه ریزی و اجرای طرح ملی مصرف بهینه ضدعفونی کننده های بیمارستانی و نقش آن در کاهش مصرف آنتی بیوتیک ها و کنترل عفونت های بیمارستانی که منجر به کاهش ارزبری می شود، کاهش واردات فرآورده های دارویی طبیعی،کنترل واردات مکمل تغذیه ای با تعیین سقف قیمت و میزان واردات از جمله دیگر اقدامات سازمان غذا و دارو اعلام شده است.
 
براساس این گزارش ، نتایج اقدامات انجام شده در حوزه غذا و داروی وزارت بهداشت منجر به کاهش بیش از 300 میلیون دلاری واردات دارو (معادل بیش از 22 درصد) در سال 93 نسبت به سال 92 و افزایش حدود 40 درصدی صادرات دارو و فرآورده های دارویی(بیش از 50 میلیون دلار) در سال 93 نسبت به سال 92 شده است.
 
 
 
/987/