محققان دانشکده پزشکی دانشگاه مشترک‌المنافع ویرجینیا در قطر با همکاری «معصومه سیگارودی» از دانشگاه جورج میسون امریکا، با تحلیل بزاق بیماران مبتلا به سیروز کبدی پیش‌بینی کرده‌اند کدام یک از این بیماران از التهاب کبد رنج می‌برند و نیاز به بستری‌شدن دارد.

 

به گزارش راسخون به نقل از ایسنا ، این یافته‌ها هدف تحقیقاتی جدیدی را درباره بیماری سیروز کبدی می‌گشاید که سالانه جان بیش از 30 هزار تن را در ایالات متحده می‌گیرد.

 

این یافته‌ها می‌تواند منجر به تغییر در شیوه بررسی این بیماری مزمن کبدی و microbiota مرتبط با آن شود. microbiota، شبکه‌ای از موجودات زنده ریز در بدن انسان مانند باکتری‌ها و قارچ‌هاست که می‌توانند سیستم ایمنی را تقویت یا تضعیف کنند.

 

شکستن سیستم دفاعی مخاط روده مدت‌هاست نشان‌دهنده التهاب در افراد مبتلا به سیروز کبدی بوده و دانشمندان از مدت‌ها پیش معتقد بودند اکثر پاتوژن‌های سیروز در روده شروع می‌شوند. با این حال، یافته‌های جدید نشان می‌دهد بخش دیگری از بدن یعنی بزاق نیز می‌تواند علائم هشدار را تولید کند.

 

این واقعیت که بزاق به همراه مایع روده می‌تواند نشانگر التهاب باشد، نشان‌دهنده آن است که دانشمندان باید حفره دهان و ارتباط آن با بیماری کبد را بیشتر بررسی کنند.

 

سیگارودی و همکارانش یافته‌های خود را با بررسی بیش از 100 بیمار مبتلا به سیروز کبدی بدست آوردند که 38 تن از آن‌ها باید ظرف 90 روز باد بستری می‌شدند. همچنین بخشی از این تحقیق بر روی گروه دیگر بیش از 80 تن سالم یا مبتلا به سیروز متمرکز بود.

 

نتایج نشان داد افراد مبتلا به سیروز کبدی، سیستم دفاعی معیوبی در بزاق داشتند و این موضوع نشان‌دهنده نقص ایمنی روده بود. این داده‌ها نشان می‌دهد احتمالا تغییراتی در رابط ایمنی-مخاط کلی بیماران سیروز کبدی رخ می‌دهد که این موضوع، به میکروب‌های سمی بیشتری امکان ظاهرشدن در هر دوی حفره دهان و روده را می‌دهد.

 

علاوه بر استفاده از میکروب‌های دهانی برای پیش‌بینی وضعیت بیماران مبتلا به سیروز کبدی، یافته‌های جدید می‌تواند ابزاری کارآمد جهت آزمایش پروتکل‌های درمانی برای بیماران مبتلا به سیروز یا سایر بیماری‌های ناشی از التهاب باشد.

 

جزئیات این دستاورد علمی در مجله Hepatology ارائه شد.

 

/117/