یک کارشناس مسائل آموزشی گفت: استفاده از کارنامه آزمون سراسری وجه مهم مشترک در هر دو انتخاب رشته آزاد و سراسری و ملاک برتری دانش آموزان بر یکدیگر است.

پس از تمام شدن انتخاب رشته در دانشگاه‌های آزاد سراسری این روزها داوطلبان کنکور 94 مشغول انتخاب رشته در دانشگاه آزاد اسلامی هستند. دانشگاهی که برای بسیاری از متقاضیان ورود به دانشگاه اولویت دوم پس از سراسری است. در مورد روند انتخاب رشته در دانشگاه آزاد و سوال‌هایی که ممکن است برای داوطلبان پیش آید با مهداد صالحی کارشناس مسایل آموزشی و مشاور تحصیلی به گفت‎وگو نشستیم که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.

باشگاه خبرنگاران: انتخاب رشته در دانشگاه آزاد چه شباهت‌ها و چه تفاوت‌هایی با دانشگاه سراسری دارد؟
ملاصالحی: وجه مهم مشترک در هر دو انتخاب استفاده از کارنامه آزمون سراسری است یعنی ملاک برتری دانش آموزان بر یکدیگر این است که رتبه و نمره بهتری در آزمون سراسری کسب کرده باشند. اما در روند انتخاب رشته، عنوان رشته‌ها و ظرفیت پذیرش تفاوت اساسی وجود دارد. در دانشگاه آزاد تعداد انتخاب‌ها بسیار محدودتر است و به جای 150 کد رشته فقط 20 کد رشته را می‌توانیم انتخاب کنیم. پس انتخاب‌ها باید دقیق‌تر و در محدوده‌ای باشد که شانس قبولی با توجه به رتبه وجود دارد. تنوع رشته‌ها در دانشگاه آزاد بطور کلی کمتر است و فقط به رشته‌های پر متقاضی توجه دارد اما ظرفیت پذیرش در این دانشگاه نسبت به رشته مشابه در دانشگاه‌های سراسری بیشتر است.
باشگاه خبرنگاران: آیا شانس قبولی دانش آموزان در دانشگاه آزاد نسبت به سراسری بیشتر است؟
ملاصالحی: با توجه به اینکه تعداد قابل توجهی از متقاضیان یک رشته خاص در دانشگاه سراسری جذب می‌شوند طبیعی است که برای دانش آموزانی که در رتبه‌های پایین‌تر قرار می‌گیرند این شانس افزایش می‌یابد. اما این در صورتی است که انتخاب رشته با دقت و درستی انجام گیرد. با توجه به کاهش تعداد رشته شهرها به 20 انتخاب در دانشگاه‌ آزاد و کمتر بودن تعداد مراکز آموزشی نسبت به دانشگاه‌های سراسری، اگر داوطلبان در انتخاب رشته خود دقت کافی نداشته باشند نخواهند توانست از این موقعیت به درستی استفاده کنند. انتخاب رشته شهرهایی که شانس قبولی در آنها وجود ندارد باعث می‌شود 20 انتخاب بسرعت پر شود و نتوانیم از رشته‌هایی که شانس قبولی بیشتری در آنها داریم به تعداد بیشتری انتخاب کنیم. 
باشگاه خبرنگاران: اولویت در چیدمان رشته‌های انتخاب شده باید بر چه اساسی باشد و آیا باید تمام 20 رشته را انتخاب کرد؟
ملاصالحی: همانطور که گفته شد تمام رشته شهرهایی که انتخاب کرده‌ایم باید متناسب با رتبه و نمره کسب شده باشد یعنی درآن شانس قبولی وجود داشته باشد. انتخاب‌ها به ترتیب خوانده می‌شود و برای هر انتخاب نمره در زیر گروه مربوط به همان انتخاب ملاک مقایسه خواهد بود. مثلا انتخاب رشته پزشکی با نمره زیر گروه 1 تجربی و یا انتخاب مهندسی شیمی با نمره در زیر گروه 2 ریاضی و یا انتخاب مدیریت مالی با نمره در زیر گروه 3 انسانی انجام می‌شود چیدمان این رشته شهرها هم باید به ترتیب علاقه باشد و هر انتخاب بالاتر نسبت به انتخاب بعدی برای داوطلب انتخاب بهتری باشد به طوری که اگر درآن انتخاب پذیرفته شد برای انتخاب بعدی مزیت بیشتری قائل نباشد. انتخاب‌ها باید همگی از یک مجموعه باشند همان مجموعه‌ای که در آن در آزمون سراسری شرکت کرده مثلا یک داوطلب رشته تجربی باید تمام انتخاب‌های خود را از مجموعه شماره 2 انتخاب کند. پر کردن تمام 20 انتخاب ضروری نیست؛ اما برای اکثریت داوطلبان کم است. کافی است متقاضی بیش از سه رشته در دو شهر بزرگ باشید، انتخاب‌های شما بیش از 20 انتخاب خواهد بود و مجبور به حذف برخی از انتخاب‌ها می‌شوید و این به معنای کاهش شانس قبولی خواهد بود. 
باشگاه خبرنگاران: رشته‌های پاره وقت در دانشگاه آزاد چگونه‌اند و چه ویژگی‌هایی دارند؟
ملاصالحی: گزینش پاره وقت در دانشگاه آزاد برای دانشجویان شاغل و یا کسانی که برای شرکت در تعداد کلاس‌های زیاد مشکل دارند، در نظر گرفته شده بود. این گروه می‌توانند با انتخاب واحدهای درسی کمتر و با زمان طولانی‌تر تحصیلات خود را تمام کنند اما اگر نخواهند می‌توانند مانند دوره‌های تمام وقت زمان تحصیل خود را تمام کنند.
با توجه به کاهش داوطلبان واجد شرایط در این نوع گزینش ظرفیت پذیرش پاره وقت بسیار کاهش پیدا کرده است و در چند رشته محدود به استان البرز و تهران باقی مانده است. توصیه می شود اگر رشته مورد علاقه داوطلبان در رشته شهرهای پاره وقت وجود دارد حتما با انتخاب این رشته‌ها شانس قبولی خود را بالاتر ببرند. اسامی پذیرفته شدگان تمام وقت و پاره وقت هم زمان اعلام می‌شود و داوطلبان می‌توانند هر کدام را که مایل بودند انتخاب کنند.
/117/