مراسم افتتاحیه سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر، در سالن همایش‌های برج میلاد برگزار شد.

 

به گزارش راسخون به نقل از ستاد خبری جشنواره فیلم فجر، این مراسم از ساعت 19 و بدون تأخیر با پخش سرود جمهوری اسلامی ایران شروع شد و سپس آیاتی از قرآن مجید تلاوت شد. در ادامه «احسان کرمی» مجری مراسم افتتاحیه روی سن آمد و در سخنانی، درگذشت «کاظم افرندنیا» بازیگر قدیمی سینمای ایران را تسلیت گفت. او همچنین گفت: جشن سینمای ملی است اما در همین افتتاح، یادی می کنیم از آتش‌نشانان و مرزداران عزیز کشورمان که حادثه اتفاق افتاده برای آنها موجب غمگینی جامعه ما شد.

 

پخش کلیپی ازحادثه پلاسکو از دیگر بخش‌های آغازین افتتاحیه امسال بود.

 

«محمد حیدری» دبیر سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر در ابتدای مراسم افتتاحیه این دوره از جشنواره روی سن حاضر شد و در سخنانی گفت:  آغاز می‌کنیم آیین جشنواره فیلم فجر را با یاد جان‌فشانان آتش‌نشان و مرزداران. امیدواریم سال جدید سال خوبی برای سینمای ایران باشد؛ سال نوی سینمای ایران مبارک.

 

در بخش اول مراسم افتتاحیه جشنواره فیلم فجر با حضور «حجت‌الله ایوبی» رئیس سازمان سینمایی، «سیدرضا صالحی‌امیری» وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و حجت‌الاسلام مازنی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس از خانواده شهید کنانی قدردانی شد.در این بخش مادر  شهید کنعانی شهید مرزبان به روی صحنه آمد و مورد تشویق حضار قرار گرفت و  از طرف جشنواره فیلم فجر و به نمایندگی از طرف جامعه هنری، لوح تقدیر تقدیم مادر این شهید شد.

 

احسان کرمی در ادامه مراسم گفت: عکس‌هایی که از فاجعه پلاسکو دیدیم، تنها بخش کوچکی از این حادثه بود که  موجبات ناراحتی همه ما شد. از یکی از آتش‌نشانان خواهش کردیم تا در این مراسم حضور داشته باشد.

 

او در این بخش از «امیر مهدیان» به عنوان نماینده  آتش‌نشانان دعوت کرد تا به روی سن بیاید. سپس با حضور مهدیان روی صحنه، لوحی به یادگار از سوی جشنواره فیلم فجر و با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ، رئیس سازمان سینمایی و عضو کمیسیون فرهنگی مجلس تقدیم او شد. وقتی امیر مهدیان روی سن آمد، حضار برایش دست زدند و برای رفتگان حادثه پلاسکو فاتحه خواندند و صلوات فرستادند.


وقتی امیرمهدیان روی صحنه حاضر شد و لوح خود را گرفت، با بغض گفت: «این گل‌ها پر پر شدند اما همه مردم کمک کردند و ما توانستیم آواربرداری کنیم. مانند تفحص شهیدان. این لوح تقدیر و تشویق‌ها برای همه شهیدانی است که جان خود را دادند. ما این شغل را انتخاب کردیم و جان‌مان را برای شهروندان گذاشتیم و می‌گذاریم.»

 

اولین بزرگذاشت مراسم افتتاحیه به «محمد کاسبی» اختصاص داشت که این بزرگداشت با پخش یک کلیپ آغاز شد. برای بزرگداشت محمد کاسبی، مجید مظفری و همایون ارشادی دو بازیگر سینمای ایران به روی صحنه آمدند.

 

«محمد کاسبی» در مراسم بزرگداشت خود طی سخنان کوتاهی گفت: «این جشن به همه خانواده سینمای ایران مبارک باشد. برای همه شما از خداوند، خواستار آرامش هستم.» در این بخش سیمرغ و لوح تقدیر به «محمد کاسبی» اهدا شد و همسر وی نیز  روی صحنه آمد و با اهدای لوحی از وی نیز تقدیر به عمل آمد.

 

در ادامه مراسم حجت‌الله ایوبی رئیس سازمان سینمایی گفت: من هم مثل شما تحت‌تأثیر بخش اول جشنواره هستم. در جشن بزرگ سینمای ایران، از کسانی که از ما محافظت می‌کنند تقدیر شد. او گفت: از همه شما تشکر می کنم که حضور دارید.

 

سپاس  از حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و مدیرانی که با ما همراه هستند. جای سپاس دارد  از دبیر جشنواره فیلم فجر که توانا و دانا این دوره را برگزار می‌کند.  اگر امنیت و آرامش وجود دارد برای خون دل و خون‌جگرهایی است که می‌خورند تا این بوستان‌های زیبا را داشته باشیم. فیلمسازانی که با خون‌دل فیلم می‌سازند و سینمای ایران را با افتخار مطرح می‌کنند. امسال چهارمین سالی است که برای برگزاری جشنواره در خدمت شما  هستم. روزهای اول بسیار سخت بود. چقدر شمس و مولانا خواندم تا شما را امیدوار کنم! اصناف چندین پاره بودند مخاطبان سینما زیر خط فقر قرار داشتند اما امروز با فهم متقابل شما، جشنواره امسال جشنواره سینمای امید است و سینمای امید تحقق پیدا کرده است.

 

ایوبی ادامه داد: امسال وقتی فیلم‌های شما فیلمسازان را دیدم، خستگی‌ام در رفت و خیالم راحت شد. عمرم را در کنار شما گذاشتم. او خطاب به وزیر ارشاد گفت: آقای صالحی‌امیری، این فیلم‌ها برای جوانان است که نشان دادند سینما ادامه دارد و در زیر چتر بزرگان سینما قرار گرفتند.

 

رئیس سازمان سینمایی  در ادامه  گفت: در فیلم‌های سینمایی امسال امید موج می‌زند و فیلم‌های اجتماعی زیاد است. جوانان فیلم‌های ساده و کم هزینه ساخته‌اند و همچنین درفیلم‌های دفاع مقدس،  خواهران و مادران شهید را به تصویر کشیده‌اند. یقین دارم مردم از دیدن این فیلم‌ها لذت خواهند برد، همانطور که رهبر انقلاب پشتوانه ما در سینما بودند.ما باید  قدر سینما را بدانیم چرا که سینما از جلوه‌های قدرت ما است.

 

وی در ادامه سخنانش با اشاره به اقدام اخیر «ترانه علیدوستی» ادامه داد: موجب افتخار است که یک بانوی ایرانی اسکار را تحریم کرد .

 

ایوبی گفت: امروز از مرزداران تجلیل کردیم و بسیار کار خوبی است. سینماگران ما مرزداران هویت و فرهنگ ما هستند و بگذارید عرض کنم در جهان امروز عباس کیارستمی و اصغر فرهادی که بخشی از این فرهنگ و تمدن را به جهان می‌برند و می گویند این است مرز اسلام ایرانی و فرهنگ ایرانی. کشورهای منطقه نمی‌توانند این مرز را مشخص کند. افتخار می کنم که خادم کوچک شما هستم.

 

دومین بزرگداشت مراسم افتتاحیه جشنواره فیلم فجر به «غلامرضا موسوی» تهیه‌کننده سینما اختصاص داشت که با پخش کلیپی آغاز شد. برای بزرگداشت «غلامرضا موسوی»، «فرشته طائرپور» و «محمدمهدی دادگو» به روی صحنه آمدند.
در ادامه، «غلامرضا موسوی» به همراه همسرش به روی سن آمد و در آغاز سخنان خود گفت: ابتدا از دکتر ایوبی و محمد حیدری دبیر جشنواره و شورای سیاستگذاری جشنواره تشکر می کنم. از علی مرادخانی، مهدی مسعودشاهی و محمدمهدی حیدریان تشکر می‌کنم که در طول این سال‌ها به من کمک زیادی کردند.


همچنین از «ترانه علیدوستی» بابت اقدام اخیرش تشکر می‌کنم. کلاهم را از سر برمی‌دارم و از او تشکر می‌کنم و آخرین تشکر من از همسرم است که 38 سال من را تحمل کرده است. او در بخشی از سخنانش نیر گفت: مسئولان مقدرات صنف را در اختیار کسانی بگذارند که سابقه‌شان را می‌دانیم...

 

در بخش دیگری از این مراسم، «احسان کرمی» از حضار خواست تا «صدیقه کیانفر» بازیگر قدیمی سینمای ایران را به نمایندگی از طرق پیشکسوتان تشویق کنند.

 

در ادامه مراسم آغازین سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی روی صحنه رفت. سیدرضا صالحی امیری سخنان خود را با سلام به فرهیختگان آغاز کرد و گفت: امروز قبل از اینکه به دیدار شما بیایم فکر می کردم چه پیامی را برای جامعه بزرگ و نجیب و با شرافت سینما بیاورم از منظر انسانی، اجتماعی و اخلاقی چه پیامی باید داشته باشم و بازگو کنم . چند جمله‌ای که زبان دل است را یادداشت کردم امیدوارم آنچه در هدف‌گذاری و برنامه ریزی برای جامعه سینما داریم محقق شود. قبل از آمدن به این مراسم با رئیس جمهور ملاقات داشتم و حامل سلام ایشان به سینماگران هستم. آغاز به کار جشنواره فیلم فجر در آستانه دهه فجر به اصحاب هنر و جامعه فرهیخته و عموم علاقمندان به این هنر صمیمانه تبریک می گویم . جشنواره فیلم فجر یادآور نشاط و تحرک و پویایی و امید است. سینای ایران امروز زبان گویا و موثر جامعه‌ای است که در تحولات دهه چهارم انقلاب بیش از هر زمان دیگری رویکرد اجتماعی و جامعه محور دارد. مسایل اجتماعی و آلام جامعه در آینه سینما آشکار و هویدا است. اقبال گسترده به سینما نشان می دهد امروز توجه به این هنر به یک نیاز اجتماعی تبدیل شده است. افزایش مخاطبین و میزان بالای تولید و فروش در سینما در سال‌های اخیر موید این مطلب است.

 

او در ادامه اظهار داشت: امروز به خانواده بزرگ سینما که جملگی انسان‌های ارزشمند؛ دردآشنا و دلسوز فراتر از سرمایه فرهنگی نگاه می‌کنیم به مثابه یک سرمایه اجتماعی نگاه می‌کنیم. ما امروز صیانت از اصحاب سینما را وظیفه خود می‌دانیم. نقش این قشر فرهیخته در ارتقای سطح فرهنگ جامعه نقش بی‌بدیل و کم‌نظیر است. ما به این اصحاب اعتماد و باور داریم و معتقدیم به امید و نشاط اجتماعی و کاهش آسیب اجتماعی و ارتقاء فرهنگ عمومی و توسعه اخلاقی امیدوار باشیم.

 

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: این ضیافت را جشنواره امید و نشاط بنامیم . حضور جوانان  خلاق در هنرهای مختلف فضای پر امید را نوید می‌دهد و این واقعیت انتظارات و مسئولیت ما را سنگین تر می کند. ما وظیفه داریم زیر ساخت‌های مناسب را فراهم کنیم. عدالت فرهنگی را برای بهره مندی همه شهرها و نقاط کشور از شکوفایی سینما محقق سازیم. من به ضرورت تشکیل سازمان نظام صنفی هنر اعتقاد دارم. در دیدار با تشکل‌های سینما بیان کردم حداکثر توان خود را برای ایجاد این نهاد به کار خواهم بست. زیرا این مسیر کاهش مشکلات و موانع را هموار می‌کند. معتقدم از سطوح کودکان مدارس تا کلیه سطوح اجتماعی از عنصر سینما به بهترین نحو استفاده کنند. امروز باور دارم و یک تهدید بلکه فرصت دائمی می‌داند.

 

سینما می‌تواند این تنوع و تکثر را برای همدلی، هم‌نوایی و انسجام بیشتر نمایندگی کند. سینما می‌تواند با آغوش گسترده آینه شفاف باشد و گام موثر برای رفع آسیب‌ها و نشاط جامعه بردارد. امروز بستر مناسبی برای سینماگران فراهم است تا بتوانند پرچمداران حوزه فرهنگ و هنر باشند و نام ایران را اعتلاء ببخشند. استمرار حضور بین‌المللی ایران، به عنوان ثمره بزرگ سینمای ایران، حامل ارزش‌های اخلاقی، انسانی و کاستی‌های اجتماعی است. امیدوارم جشنواره امسال محلی برای گسترش تعامل و سازگاری و کانونی برای انسجام فرهنگ و هنر و جشنواره سی و پنجم جشنواره امید و نشاط باشد.

 

بخش بعدی مراسم افتتاحیه به اهدای جوایز بخش اقلام تبلیغاتی اختصاص داشت که محمد حیدری، منوچهر شاهسواری و جواد جلالی برای اهدای جوایز برگزیدگان به روی صحنه آمدند.

 

•  در بخش آنونس لوح تقدیر و سیمرغ بلورین به روح‌الله موحدی برای ساخت آنونس فیلم «سیانور» اهدا شد.  موحدی پس از دریافت جایزه خود گفت: با تشکر از سیدمحمود رضوی، از گروه «سیانور» برای همه سیمرغ‌هایی که نگرفتند تشکر می‌کنم و این سیمرغ را به همه گروه تقدیم می‌کنم.


•  در بخش پوستر لوح تقدیر و سیمرغ بلورین به طاها ذاکر برای فیلم «فصل باران‌های موسمی» رسید.  طاها ذاکر در این بخش گفت: بیش از هرچیزی از خانواده‌ام تشکر می‌کنم و معتقدم این جایزه‌ها نیستند که به ما اعتبار می‌دهند و ما هستیم که به جایزه‌ها اعتبار می‌دهیم. این جایزه را به «کیانوش عیاری» تقدیم می‌کنم.


•  در بخش عکس دیپلم افتخار و سیمرغ به مریم تخت‌کشیان برای فیلم «نیم‌رخ‌ها» رسید.

 

در بخش بعدی مراسم افتتاحیه سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر، «علیرضا قربانی» به همراه گروه‌اش به روی صحنه آمد و قطعاتی را اجرا کرد.

 

ادامه مراسم  به بزرگداشت «تورج منصوری» اختصاص داشت که در این بخش ایرج رامین‌فر و محمود کلاری به روی صحنه آمدند.

 

محمود کلاری گفت: خودم می‌خواستم اینجا باشم و در این لحظه باشکوه در کنار تورج باشم، زیرا او سهم زیادی در زندگی کاری من دارد. من از فیلمبرداری هیچ‌چیز نمی‌دانستم و درکنار او کار یاد گرفتم و به نوعی، او اولین استاد و راهنمای من است. من که هیچ نمی‌دانستم را تحمل کرد و ذهن پویای او به من منتقل شد. با تمام وجود از او سپاسگزارم. او در سینمای ایران نقش زیادی دارد. نه تنها من، بسیاری از همکاران من از او آموخته‌اند.

 

در این بخش دو فرزند تورج منصوری برای حضور در مراسم بزرگداشت پدر به روی صحنه آمدند. منصوری گفت:  از همه شما خواهش می‌کنم که ساختمان پلاسکو را فراموش نکنید و از یاد نبرید. هوای تهران و برخی شهرهای بزرگ دیگر، ممکن است پلاسکوی بعدی باشد.

 

آخرین بزرگداشت مراسم افتتاحیه سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر به فرهاد توحیدی اختصاص داشت که شهرام اسدی و شادمهر راستین در این بخش به روی صحنه آمدند.

 

راستین در سخنانش درباره توحیدی گفت: توحیدی نمونه‌ای از فیلمنامه نویس ایرانی است. دورانی که در خانه سینما مشکل داشتیم، او پیک صلح بود و در بالاترین درجه نویسندگی و فعالیت صنفی حضور داشت. فرهاد توحیدی آرتیست است و در همه فعالیت‌های اجتماعی حضور دارد.

 

در ادامه فرهاد توحیدی به همراه همسرش به روی صحنه آمدند. توحیدی گفت: من 40 سال پیش با محمد کاسبی هم‌کلاس بودم. از محمد حیدری و دکتر ایوبی تشکر می‌کنم. از همسرم که همای سعادت زندگی من است، از پسر هنرمندم که موثر است، از مادرم که انرژی مثبت‌اش همیشه همراه من است و برای موازنه از مادر همسرم تشکر می‌کنم.

 

وی ادامه داد: اظهار تاسف می‌کنم از اینکه برخی از بزرگ‌ترین سینماگران ایران که فیلم داشتند، در جشنواره نیستند و مخصوصا یکی از بافضیلت‌ترین سینماگران ایرانی، کیانوش عیاری. آقای وزیر خودم را خادم سینمای ایران می‌دانم . دلمان می‌خواهد مانند سازمان نظام پزشکی، یک سازمان نظام صنفی هنر داشته باشیم زیرا صنعت با خود فرهنگ مطابعت از قانون می‌آورد.

 

توحیدی ادامه داد: به عنوان یک فعال صنفی عرض می‌کنم که از وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی مطالبه می‌کنم این حق را به خارج از سینما تفویض نفرمایید. اقتدار خود را به عنوان وزیر فرهنگ ناشی از اقتدار هنرمندان کشور بدانید.

 

احسان کرمی در بخش پایانی مراسم گفت: امشب عزیزی در بین ما است؛ اجازه دهید مراسم افتتاحیه امشب را با آرزوی سلامتی برای همه اهالی هنر به پایان برسانیم و مخصوصا؛ «اصغر شاهوردی».

 

/117/