محققین با استفاده از روش CRISPR/cas9 موفق به حذف کامل دی‌ان‌ای HIV-1 از بدن موش‌های مورد آزمایش شدند.
 

به گزارش راسخون به نقل از زومیت ، پیدا کردن راه درمانی موثر و دائمی برای مبارزه با عفونت ناشی از ویروس HIV به دلیل ویژگی‌های خاص این ویروس و پنهان شدن آن در دی‌ان‌ای فرد تا به امروز نتیجه‌ی چشم‌گیری نداشته است. با این حال پژوهشگران دانشکده‌ی پزشکی دانشگاه Temple با همکاری گروهی از دانشگاه پیتزبورگ با استفاده از تکنیک‌ CRISPR توانسته‌اند که دی‌ان‌ای ویروس اچ‌آی‌وی را از ژنوم یک موجود زنده جدا کنند. نتیجه‌ی این آزمایش می‌تواند امید‌ها برای پیدا شدن راهی برای درمان بیماری ایدز را افزایش دهد.
 

بنابر اطلاعات ارائه شده، برای اولین بار این گروه موفق به توقف کامل فرآیند همانندسازی دی‌ان‌ای HIV-1 و حذف ویروس از سلول‌های عفونی میان موجودات زنده شده‌اند. نتایج بدست آمده به وسیله‌ی تکنیک کریسپر- cas9 میسر شده است. تکنیک کریسپر (CRISPR) روشی برای ویرایش محتوای ژنوم به حساب می‌آید که می‌تواند آینده‌ی درمان بسیاری از بیماری‌ها را متحول کند.
 

در سال ۲۰۱۶، همین گروه تحقیقاتی با انتشار مقاله‌ای ادعا کرده بودند که می‌توان با استفاده از روش کریسپر و آنزیم cas9 دی‌ان‌ای ویروس اچ‌آی‌وی را از بیشتر سلول‌های آلوده در یک موش تراریخته‌ حاوی دی‌ان‌ای ویروس در ژنوم خود پاک کرد. اگرچه این مقاله وارد فاز عملی نشده بود، اما مقاله‌ی تازه منتشر شده با عملیاتی کردن روش نشان می‌دهد که تکنیک CRISPR در پاک‌سازی ژنوم موثر است. دکتر هو در این مورد بیان می‌کند:
 

در نمونه‌ی اول که شامل یک موش تراریخته بود، پژوهشگران موفق به از کار انداختن دی‌ان‌ای HIV-1 و کاهش سرعت فرآیند همانندسازی RNA این ویروس تا ۹۵ درصد شدند. در موش‌های مبتلا به عفونت حاد EcoHIV (مشابه نمونه‌ی انسانی HIV-1) نیز نتیجه‌ای مشابه گرفته شد.  دکتر خلیلی از دیگر اعضای گروه تحقیقاتی اضافه می‌کند:
 


دکتر هو در مورد گروه سوم که به وسیله‌ی سلول‌های انسانی آلوده به ویروس، شامل سلول‌های T، مبتلا به عفونت شده بودند توضیح می‌دهد:
 


در تمامی این سه گروه، محققین از ذرات نوترکیب  adeno-associated vector یا rAAV به منظور جابه‌جایی آنزیم‌ cas9 استفاده کردند. دکتر هو دلیل این انتخاب را بیان می‌کند:
 


اما موفقیت این روش چگونه ارزیابی شد؟ پژوهشگران این گروه از نوع جدیدی از سیستم تصویربرداری زیست‌تابی یا bioluminescence استفاده کردند. دکتر خلیلی در مورد این روش می‌گوید:
 


مطالعه‌ی حاضر جهشی بلند به سمت درمان قطعی بیماری ایدز به حساب می‌آید. دکتر خلیلی ادامه می‌دهد:
 


/117/