پاسخ آیتالله مکارم شیرازی به استفتاء درباره مسابقه «برندهباش» | آیا فرار رو به جلو شبکه سه صورت مساله را پاک می کند؟
به گزارش پایگاه فرهنگی اطلاع رسانی راسخون به نقل از خبرگزاری تسنیم، برنامه «برندهباش» چند صباحی است با اجرای محمدرضا گلزار از شبکه سه سیما پخش میشود. از همان روزهای ابتدایی هم منتقدین و صاحبنظران اعتقاد داشتند این مسابقه با جوایز میلیونیاش شبههبرانگیز است که این هزینهها را از کجا بهدست میآورد و دستمزد میلیونی هر برنامهای که مجری (محمدرضا گلزار) دریافت میکند نیز حاشیهبرانگیز بود.
اصولاً چرا باید چنین جایزههایی بدهند که راه کارکردن و کارآفرینی بسته شود و فرد از صبح تا شب در این اپلیکیشنها فعالیت کنند تا به پولهای هنگفت برسند؟ ناراحتکنندهتر اینکه چنین مسابقهای روی آنتن رسانه ملی اتفاق میافتد. فلسفه برنامهسازی و اجرای مسابقه، سرگرمی است و با بختآزمایی تفاوت دارد. مردم انتقادهای دیگری هم داشتند که در این موقعیت سخت و شرایط اقتصادی، فقرا پای گیرندههای تلویزیون مینشینند و چنین فضاهای اصطلاحاً لاکچریها واقعاً زیبنده نیست.
چندی پیش در گفتگویی با مهدی سالم رئیس شبکه امید هم این نکته عنوان شد که "رهبر انقلاب در سال 83 یک مصاحبهای دارند و در آن مصاحبه اعلام میکنند مسابقههایی از این جنس را تأیید نمیکنند و این گفتار معظمله در همهجا وجود دارد و در عیان توضیح دادند و پیگیری کردند"؛ ایشان بهصراحت فرمودند: «شخصی تماس میگیرد و بهخاطر هیچی، به او جایزه میدهند. یک روز من دیدم در یک برنامه تلویزیونی پنج میلیون تومان به یک نفر جایزه دادند؛ برای اینکه به چند سؤال جواب داد! این سرگرمىِ خیلی جالبی نیست. پنج میلیون تومان، تقریباً حقوق دو سه سال یک کارمند متوسط است (سخنان مربوط به سال 1383 است).
استفتاء و پاسخ حضرت آیتالله مکارم شیرازی درباره برنامه «برنده باش» از روز گذشته در فضای مجازی منتشر و دست به دست میشود که با پیگیریهای دفتر نمایندگی خبرگزاری تسنیم در استان قم صحت این استفتاء تأیید شد.
سؤال این بود: «مسابقهای حضوری با عنوان "مسابقه بزرگ برندهباش" از طریق شبکه سه سیمای جمهوری اسلامی ایران در حال اجرا و پخش است که به شرکتکنندگان در این مسابقه بهازای پاسخ صحیح به هر سؤال، مبلغ قابلتوجهی بهصورت پلکانی (تا سقف 100 میلیون تومان) اعطا میکند که با کمک مجری برنامه و فرصتهایی که در اختیار هر شرکتکننده قرار میگیرد، مبلغ جایزه غالباً از 5 میلیون تومان کمتر نیست. شرط حضور در این برنامه خرید سؤال و پاسخ درست به آنها از طریق اپلیکیشن مخصوص است و در صورت درست بودن جوابها، در یک رقابت فشرده، 4 نفر به مسابقه حضوری دعوت خواهند شد.
آیا برگزاری این نوع مسابقات جایز است؟
آیا شرکت در این نوع مسابقات جایز است؟
آیا شرکتکننده، مالک شرعی جایزه خواهد شد؟
پاسخ آیتالله مکارم شیرازی: " بسمهتعالی ــ این کار قمار است و کسانی که شرکت میکنند مالک آن جوایز نمیشوند. همیشه موفق باشید".
البته پیش از این هم استفتاهای دیگری از مراجع انجام شده بود و اغلب مراجع اعتقاد دارند این بختآزمایی و شیوه اجرای چنین مسابقاتی اشکال دارد. این گونه است که دفاتر مراجع معظم تقلید، این شیوه اعطای جایزه به برندگان را از کل یا بخشی از پول جمعشده شرکتکنندگان دارای اشکال دانستند و حتی برخی نیز آن را به قمار یا امری نزدیک به قمار تشبیه کردند.
گفتنی است پیش از این مسابقه برنده باش که پربیننده ترین برنامه تلویزیون در دی ماه 97 شناخته شده، تا سقف 200 میلیون جایزه به برندگان خود می داد، تهیه کننده این مسابقه خبر از تغییر و سقف 100 میلیون تومان ( اعلام شده در فرض سئوال بالا) داده بود.
واکنش شبکه سه به قمار معرفی شدن مسابقه برنده باش
پس از انتشار گسترده خبر قمار بودن مسابقه برنده باش در رسانه ها، روابط عمومی شبکه سه سیما نسبت به این خبر واکنش نشان داده و در صفحه اینستاگرام این شبکه نوشت :
در پی انتشاراستفتائی پیرامون مسابقه برنده باش به اطلاع میرساند فرض مطرح شده در سوال استفتاء کامل نیست و طبیعتا فرض ناکامل، جایگاه سوال را مخدوش می سازد.
آیا فرار رو به جلو شبکه سه می تواند صورت مساله را پاک کند؟
به نظر می رسد شیوه صحیح برخورد با استفتاء یک مرجع بزرگ تقلید راهی نیست که شبکه سه سیما رفته است؟ مراجعی که نظراتشان قبل از انقلاب و در همه نظام های دنیا مورد احترام بوده و هستند. زیبنده است نظراتشان بیشتر در دوره طلایی حاکمیت جمهوری اسلامی مورد توجه قرار گیرد.
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}