به گزارش راسخون به نقل از خبرگزاری فارس، اگر چه سیلاب در روستاها و مناطق مختلف فروکش کرده و اهالی برخی از روستاها به خانه‌های خود بازگشته‌اند اما شرایط پسا سیل از بالا آمدن فاضلاب در مناطق شهری گرفته و آبگرفتگی و بلند شدن بوی نامطبوع از گندآبها تا شیوع پشه و برخی حشرات موذی  وضعیتی است که این روزها مردم مناطق سیل زده با آن دست و پنجه نرم می‌کنند.

قطعاً  دلیل تکثیرحشرات موذی در مناطق سیل زده وجود آب های آلوده و راکد است که با بالا رفتن درجه دما زندگی را برای مردم به ویژه کودکان سخت کرده است و با توجه به محیط آلوده‌ای  که حشرات در آن زندگی می‌کنند به زودی می‌توانند ناقل بیمارهای عفونی، باکتریایی و واگیردار و... باشند.
 
پس از بالا آمدن دبی رودخانه‌ها و ورود سیلاب به روستاها اهالی بسیاری از مناطق با گسترش حجم گسترده‌ای از این حشرات موذی مواجه شدند و عکس‌های زیادی از اثر گزیدگی حشرات بر روی پوست و صورت کودکان در فضای مجازی پخش شد به طوری که کاربران شبکه‌های اجتماعی در پیام‌های مختلف از مردم خواستند همراه با کمک‌های خود به سیل زدگان پماد و پشه‌بند به مناطق سیل زده ببرند.
پشه زدگی ربطی به وزارت بهداشت ندارد
چند هفته گذشته ایرج حریرچی، معاون کل وزارت بهداشت و درمان در پاسخ به یکی از خبرنگار‌ان در رابطه با وجود حشرات موذی در مناطق سیل زده و فقدان داروهای ضد گزیدگی و حساسیت گفته بود: پشه زدگی چه ارتباطی به دارو و وزارت بهداشت دارد؟ در این مناطق مسؤولان محلی به مردم توصیه کرده‌اند که مناطق را تخلیه کرده و در اردوگاه ها مستقر شوند، اما اهالی  به این مسئله توجه نکرده‌اند.
 

شیوع حشرات موذی موقت است

احمدرضا لاهیجان زاده مدیرکل حفاظت محیط زیست خوزستان  در این رابطه در گفت‌وگو با خبرنگار فارس می‌گوید: محیط مناطق مرطوب و محیط‌های آبی برای تکثیر حشرات مناسب‌تر است به همین دلیل زمانی‌که وارد تالاب می‌شویم میلیون‌ها نوع حشره را مشاهده می‌کنیم چرا که در تالاب سیستم زندگی کاملی برای آنها وجود دارد.

وی می‌افزاید: شیوع حشرات موذی موقت است چون طول عمر آنها کوتاه است و با افزایش دما از حجم تکثیر آنها کم می‌شود.

سید مهدی حسینی سرپرست مرکز بهداشت خوزستان اما نظر متفاوتی دارد؛ وی بیان می‌کند: زمانی که بارندگی و محل‌های آبگیر زیاد باشد حشرات در مناطقی خشک متمرکز می‌شوند به همین دلیل به سمت مناطقی که محل اسکان مردم هستند رفتند.
 

راه مقابله با  حشرات موذی فیزیکی است

وی با بیان اینکه راه مقابله با این حشرات موذی فیزیکی است، می‌افزاید: بهترین راه مقابله با این حشرات استفاده از پماد و پشه‌بند است که به اندازه کافی پماد و پشه بند از طریق هلال احمر  در اختیار سیل‌زدگان گذاشته شد؛ سیل تنها در تمرکز حشرات در مناطق خشک تاثیر گذاشته و ربطی به تکثیر و افزایش حجم آنها ندارد.

حسینی با اشاره به نوع حشرات می‌گوید: گزش نوع اول این حشرات شهروندان را اذیت نمی‌کند؛ نوع دوم ایجا اثر یا حساسیت می‌کند و نوع سوم سبب انتقال بیماری سالک یا مالاریا می‌شود که مرکز بهداشت نوع سوم را با جدیت رصد می‌کند.
 

بیماری مالاریا در کشور در مرحله حصر است

حسینی می‌افزاید: در نوع سوم چک حشره شناسی را در کل استان  فعال کردیم و مناطقی که احتمال این بیماری می‌رود پایش شد که پس از انجام بررسی‌های مورد نیاز مورد خاصی پیدا نشد.

وی در رابطه با برخی از شبهات مبنی بر احتمال شیوع بیماری مالاریا، عنوان می‌کند:  بیماری مالاریا در کل کشور در مرحله حصر است و هیچ گاه مورد انتقال بیماری مالاریا در داخل کشور در چندسال گذشته نداشتیم چرا که بیماریابی در کشور نظام‌مند است و چرخه این بیماری که شامل آلودگی و فرد ناقل است را به وسیله درمان فرد بیمار از بین می‌بریم.

حسینی در رابطه با راه‌های پیشگیری از شیوع برخی بیماری‌ها می‌گوید: به منظور پیشگیری به سمت سمپاشی و کارهایی که محیط زیست را آلوده می‌کند نرفتیم چرا که بیماری مالاریا نوع سوم است و سلاح سمپاشی را برای نوع سوم گذاشتیم تا مبادا این بیماری نسبت به سم مقاومت پیدا کرده و زمانی‌که شیوع پیدا کند دست  ما برای مبارزه به آن خالی بماند.


خوزستان آمادگی مقابله با بیماری منتقل شده از پشه را دارد

حیدرعلی عابدی سخنگوی کمیسیون بهداشت و درمان مجلس با بیان این که «بیماری‌های ناقل از پشه خطرناک است» گفت: منطقه خوزستان آمادگی مقابله با این بیماری‌ها را دارد که باید جلوگیری های لازم صورت گیرد.
وی می‌افزاید: مالاریا و سالک دو بیماری است که ناقل آن پشه است به همین دلیل باید اقدامات پیشگیرانه گسترده‌ای صورت گیرد که در راس آن پیشگیری شخصی به خصوص استفاده از پشه بند برای کودکان و خانواده‌های سیل زده است؛ لذا باید پشه بند به عنوان اقلامی باشد که به مناطق سیل زده فرستاده می‌شود.
 
عابدی با بیان اینکه «باید مراکز بهداشتی و درمانی هشیاری لازم را برای انجام اقدامات پیشگیرانه داشته باشند» گفت: با توجه به این که مالاریا و سالک از قدیم ریشه داشته و مخزن‌های آن هم وجود دارد اگر دقت لازم صورت نگیرد احتمال اپیدمی آن وجود دارد.

یکی  از مشکلاتی که پس از سیل و آب گرفتگی مناطق سیل‌زده به آن گرفتار می‌شوند جمع شدن حیوانات و حشرات موذی به ویژه پشه‌ها است، گاهی پشه‌ها بسیار خطرناک هستند و عامل انتقال بیماری‌های رایج مناطق سیل‌زده مثل انواع بیماری عفونی و انواع تب می‌شوند که معمولاً برای در امان ماندن از نیش حشرات لباس‌های آستین دار باید پوشید تا از نیش حشرات در امان شد اما در خوزستان استفاده از لباس پوشیده و یا آستین دار با توجه به گرمی هوا سخت است.

 کثرت شیوع حشرات  به ویژه پشه در مناطق سیل‌زده هم زمان با بالا رفتن درجه دما و نبود امکانات سرمایشی وضعیتی را برای سیل زدگان به وجود آورده است که تحمل زندگی در این شرایط سخت را برای آنها طاقت فرسا کرده است.