کارشناس فوتبال ایران با بیان اینکه انتخاب فدراسیون و اتاق فکر آن هوشیارانه بود، گفت: ویلموتس را نباید با کی روش مقایسه کرد چون این مربی با مخروبه ای روبروست که حداقل برای معماری جدید به یک پروسه ی یک ساله نیازمند است.
 
جلال چراغپور در گفتگو با خبرنگار ورزشی راسخون، در خصوص انتخاب مارک ویلموتس به عنوان سرمربی تیم ملی فوتبال ایران اظهار داشت: موضوع حضور ویلموتس را از چند جهت باید بررسی کرد. از لحاظ رزومه و وزن کاری انتخاب خیلی هوشیارانه ای بود و تائید می کنم. بلژیک یکی از فوتبال هایی است که با اینکه در درون اروپای مرکزی قرار گرفته و در محاصره ی سبک های فوتبال است اما تحت تاثیر هیچکدام از آن سبک ها قرار نگرفته است. سبک فوتبالش خاص است. خود را از سبک فوتبال آلمان بیرون کشیده است. از آن طرف با فرانسه و دیگر کشورها هم قاطی نشده است.
 
تبریک به اتاق فکری که ویلموتس را انتخاب کرد
وی ادامه داد: تولیدات فوتبال این کشور هم کامل است. مثل لوکاکو و دی بروینه. این مربی از سبک معقولی آمده است و برای فوتبال آلمان مربیگری کرده است. سرمربی تیم ملی بلژیک هم بوده است. جاهایی که سرمربیگری کرده قابل قبول بوده و از لحاظ بازیگری هم فوتبالیست خوبی بوده است. از لحاظ سنی هم شرایط خیلی خوبی دارد. برای تیم ملی ما که با مربی 66، 67 ساله 8 سال کار کرده بود، سن ویلموتس طوری است که در اوج اکتیو و فعال بودن قرار دارد. باید بابت این انتخاب به فدراسیون و اتاق فکری که ویلموتس را انتخاب کرده، تبریک گفت.
 
ویلموتس را با کی روش مقایسه نکنیم
کارشناس فوتبال ایران تصریح کرد: قسمت دوم این مسئله این است که در حال حاضرچه چیزی داریم که به ویلموتس بدهیم و بگوئیم این تیم ملی ماست. پس از بازی با ژاپن به خاطر حوادثی که در زمین اتفاق افتاد، تاروپود تیم ملی ما از هم گسست. ما چه داریم که می خواهیم به ویلموتس بدهیم. مردم باید بدانند که چه چیزی در اختیار سرمربی جدید قرار داده ایم و چه چیزی از او انتظار داریم. آن وقت اگر یکی دوماه گذشت، نگوئیم که کی روش بهتر بود. ما نباید این مربی را با کی روش مقایسه کنیم.
 
کی روش در تیم ملی جزیره درست کرده بود
چراغپور گفت: بعد از بازی با ژاپن طومار 8 ساله ی حضور کی روش در فوتبال ایران پیچیده شد. تیم ملی بعد از این بازی 3 قسمت شد. قسمت اول، پایان کار بازنشسته های تیم کی روش بود. این مربی به دلیل اینکه تفکری را به آنها یاد می داد و برای فوتبال خود جزیره ای درست کرده بود که با لیگ، مربیان و جامعه ی درونی تماس نداشت. در این جزیره سن برخی بازیکنان از سن بازی گذشته بود. مثل شجاعی، دژاگه، حاج صفی و پژمان منتظری. اما اینها چون کم و بیش در این جزیره ی فکری حضور داشتند، کی روش این مجموعه را تا بازی با ژاپن حفظ کرد. پس اولین چیزی که نداریم، بازنشسته ها هستند.
 
ویلموتس با مخروبه روبروست
وی ادامه داد: در مرحله ی دوم، کی روش خودش می دانست که پایان ماجراست و مذاکراتش را با کلمبیا هم شروع کرده بود. هرچند تکذیب کرد. از درگیری های او با مطبوعات و فدراسیون و بقیه معلوم بود، که می رود. به خاطر همین موضوع هیچ کاری برای آینده ی تیم ملی نکرده بود و نمی کرد. در نتیجه نوع دوم بازیکنانی که در تیم ملی بودند، بازیکنان بینابینی بودند. یعنی برای جام ملت های آسیا بد نبودند ولی برای بازی های2022 پیر می شدند و به مرز 32، 33 سال می رسند. این در حالی است که عمر فوتبال دنیا رو به پائین می رود. مثلا کاپیتان آژاکس 19 ساله است. بزرگترین بازیکن این تیم 21، 22 ساله است و دیدید که همه ی تیم های بزرگ را حذف کردند و شگفتی ساز شدند. اگر بازیکن 32، 33 ساله به جام جهانی 2022 ببریم، یعنی اینکه تیم پیر داریم. در نتیجه بازیکن بینابینی هم در تیم ما زیاد است. در این شرایط ویلموتس با مخروبه ای مواجه خواهد شد به نام تیم ملی. مخروبه ای که الان ممکن است همه را دعوت کند و بگوییم تیم ملی داریم اما برای آینده آنها را نداریم.

ویلموتس باید معماری جدیدی را شروع کند
کارشناس فوتبال ایران تاکید کرد: قسمت سوم این است که ویلموتس باید برای ساختن تیم جدید، معماری را شروع کند اما در معماری هم دچار اشکال خواهد شد. یعنی اینکه باید به او وقت لازم را بدهیم. کار سختی در پیش دارد. بعد از آلمان که مربی تیم ملی خود را 8 تا 10 سال نگه می دارد، ایران اولین کشوری بود که 8 سال مربی غیربومی داشت. این یعنی تمام تفکر تیم ملی تبدیل شده بود، پرتغالی و کی روش. حالا که ویلموتس آمده و هیچ مناسبتی فوتبال بلژیک و پرتغال ندارند، او علاوه بر اینکه با معماری مجدد مواجه است، با سبک و استایل هم مواجه است و باید آنرا تغییر دهد.
 
معماری جدید یک سال طول می کشد
جلال چراغپور گفت: برای بازی با سوریه یا حتی تیمی ضعیف تر باید همه ی بازیکنان را دعوت می کردند تا این مربی بتواند موجودی را ببیند. فیلم های 2 سال گذشته ی تیم ملی را باید به او بدهند و حتما او این کار را می کند. در یکی دوماه اول، روزی 5، 6 ساعت او فقط باید فیلم بازی ها را ببیند تا متوجه شود فوتبال ایرانی یعنی چی و شناخت پیدا کند. بعد از انجام این کارها، یک سال دیگر چرخ های تیم ملی با بازیکنان جدیدی که دعوت می کند، به حرکت در می آید و تیم ملی نو می شود. در راس آن مدافعان وسط عوض می شوند. دفاع های راست و چپ تغییر می کند. در زمان کی روش، بعضی ها بازی نمی کردند و تیم نداشتند، اما در تیم ملی بودند و بازی می کردند. اینها همه اصلاح خواهد شد. به این ترتیب باید منتظر یک پروسه ی یکساله باشیم و در این یک سال هم نباید انتقاد کنیم چون او باید یک نوبت همه را به تیم ملی دعوت کند. یادم می آید علی دایی که سرمربی تیم ملی بود، در اردوی اردبیل برای پیدا کردن یک سانتر فوروارد، حدود 11 سانتر فوروارد را دعوت کرد و خط زد. حالا ویلموتس هم باید این پروسه را طی کند.
 
بازی دوستانه با کره جنوبی اشتباه است
وی افزود: بازی دوستانه با کره ی جنوبی به صلاح نیست چون احتمالا ویلموتس با یک باخت کارش را در تیم ملی شروع کند. کما اینکه خود کی روش حتی برای جام جهانی می دیدید که چه تیم هایی را انتخاب می کرد تا باخت نداشته باشد. از محلات اوگاندا یک تیم مثلا از قهوه خانه جمع می کرد، می گفت یک تیم است و با آنها بازی می کرد تا با باخت به جام جهانی یا جام ملت ها نرود. تا الان مسئولین با انتخاب ویلموتس خوش فکری کردند. نگه داشتن و حفظ شخصیت این مربی با فدراسیون و برنامه های فدراسیون است. فکر نکنند تیم دارند. آن تیم برای کی روش بود و برای او بازی می کرد. تا تیم بیاید برای ویلموتس بازی کند، وقت می برد. این بازی کره جنوبی را اگر امکان دارد، لغو کنند و به جای آن یک بازی آسان تر بگذارند.
 
بازی با کره هیچ سودی برای تیم ملی ندارد
کارشناس فوتبال ایران تصریح کرد: کی روش در بازی های دوستانه 7، 8 تعویض می کرد یا نیمه ی دوم تیم دیگری به زمین می فرستاد. حالا چطور بعد از بازی با ژاپن که تیم ملی دور هم جمع نشده، یک دفعه باید تیم مقابل کره جنوبی بازی کند؟ به نظرم اشتباه است. بازی با کره ی جنوبی هیچ سودی برای تیم ملی ندارد حتی اگر ببریم چون خیلی برای مقدماتی جام جهانی 2022 زود است. اگر ببازیم چه کسی پاسخگوست؟ مردم می گویند کی روش 100 بازی کرد، 7 باخت آورد اما ویلموتس بازی اول را باخت. دیدید که چطور کی روش آمار درست می کرد.
 
حضور کی روش باعث شد فدراسیون تجربه کسب کند
جلال چراغپور در خصوص اینکه آیا فدراسیون نباید مربی ایرانی برای دستیاری ویلموتس به او پیشنهاد بدهد؟ گفت: وجود 8 ساله ی کی روش در ایران برای فدراسیون فوتبال هم تولید تجربه کرد. فدراسیون متوجه شد که نباید حفره هایی در قرارداد مربیان اروپایی و خارجی وجود داشته باشد. آنها مثل ما نیستند که با یک دست دادن یا علی بگویند و کار را پیش ببرند و روی تیم های پایه هم نظارت کنند. کی روش اصلا راه نداد که مربی ایرانی روی نیمکت بشیند. گفت که مربی ایرانی اگر می خواهد با من همکاری کند، برود اون گوشه بایستد. چرا می توانست این کار را بکند؟ چون در قراردادش نبود. برای ارتقای تیم ملی ایران باید خودمان برنامه ای تنظیم می کردیم و برای امضاء کردن جلوی کی روش می گذاشتیم. فدراسیون این تجربه را نداشت. حالا امیدواریم فدراسیون از قرارداد کی روش این تجربه را پیدا کرده باشد و طوری قرارداد و برنامه را پیش ببرد که از حضور ویلموتس فوتبال ما تکانی رو به جلو خورده باشد.
 
سید مجتبی سیدی