فاسد شدن حدود یک هزار و ۲۰۰ تن سیب درختی با ارزش تقریبی ۱۲ میلیارد تومان در دماوند خبری است، که ابتدا در تاریخ ۲ مرداد ۹۸ با عنوان «صادرات ۲۰۷۰ تن سیب درختی به روسیه عراق واستان های اطراف دماوند» توجه مردم، رسانه‌ها و مسئولین را به خود جلب کرد و تبدیل به مطالبه عمومی برای یافتن دلیل این سیاستگذاری درباره ذخیره سیب شدند.

اما این واکنش‌ها و مطالبات همچنان نتوانسته به واکنش مسئولان کشوری منجر شود و مدیران استانی و کشوری ترجیح دادند، در این خصوص سکوت کنند.

فاسد شدن این میزان سیب درختی در پایتخت سیب ایران در حالی رخ می‌دهد، که تولید سیب دماوند به دلیل سرمازدگی فروردین ماه در سال ۹۷ نسبت به سال قبل خود کاهش ۴۰ درصدی داشت و به میزان ۱۴۰ هزار تن رسید.

اکنون نگهداری این سیب‌ها در سردخانه به گفته مسئول بازرسی صنعت معدن و نظارت بر سردخانه‌های دماوند صرفه اقتصادی ندارد و روزانه حدود ۱۰۰ تن از آن از سردخانه‌ها خارج شده و برای تولید آبمیوه و کنسانتره به کشورهای عراق و استان‌های همجوار ارسال می‌شود.

علی یزدان پرست که با خبرنگار مهر در این خصوص سخن می‌گفت، توضیح داد: این سیب‌های درختی سهمیه شب عید مردم ایران بوده و باید در ایام نوروز در اختیار مردم کشورمان قرار می‌گرفت، اما جای آن بر سر بسیاری از سفره‌ها خالی بود و اکنون نیز تحت عنوان سیب استراتژیک ملی می‌بایست صادر شود.


سیب‌های فاسد شده ربطی به دماوند ندارد

اما اعلام این خبر بازتاب گسترده‌ای در میان مسئولان دماوندی داشت، مدیر جهاد کشاورزی در اولین واکنش سعی کرد، توپ را از زمین اداره خود خارج کند و به خبرنگار مهر گفت: سیب‌های فاسد شده مربوط به تعاون روستایی کل کشور بوده و ربطی به دماوند و استان تهران ندارد.

حسین اردلانی اضافه کرد: میوه‌های سهمیه دماوند در شب عید به طور کامل بین مردم توزیع شد و هیچ سهمیه‌ای در سردخانه‌ها باقی نماند که فاسد شود.


نماینده مردم دماوند: به وزیر کشاورزی تذکر می‌دهم

اظهارات اردلانی هرچند تاحدودی اداره متبوع وی را از اتهام بی مدیریتی مبرا کرد، اما توپ همچنان در زمین تعاون روستایی کشور، که از زیر مجموعه‌های وزارت جهاد کشاورزی است، باقی ماند و همین امر سبب موضع گیری نماینده مردم شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه در مجلس شورای اسلامی علیه وزیر جهاد کشاورزی شد.

قاسم میرزایی نیکو که با خبرنگار مهر در این خصوص سخن می‌گفت، اظهار داشت: بنده ۲ ماه قبل با خبر شدم، که مقداری سیب درجه یک در سردخانه‌های دماوند در حال فاسد شدن است، که این امر را شخصاً به بازرسی وزارت جهاد کشاورزی و مسؤولان اجرایی مربوطه خبر دادم.

وی با بیان اینکه ۲۵ تیرماه امسال نیز در صحن علنی مجلس شورای اسلامی تذکر شفاهی در این خصوص دادم، گفت: باید با خاطیان برخورد لازم صورت گیرد.
این نماینده مجلس سپس با انتقاد از وجود فساد قدیمی در مقوله خرید، نگهداری و توزیع میوه در دماوند گفت: تا حصول نتیجه و برخورد با افرادی که سبب وارد آمدن چنین ضرری به بیت المال شده‌اند، این امر را رها نخواهم کرد.


دلایل دست و پا شکسته فرماندار دماوند

به کار بردن عبارت «فساد قدیمی» توسط نماینده مردم شهرستان‌های دماوند و فیروزکوه در مجلس شورای اسلامی خوشایند مجید صفری فرماندار دماوند نبود و وی به سرعت در این خصوص واکنش نشان داد و به خبرنگار مهر گفت: فساد قدیمی در خرید، نگهداری و توزیع میوه در شهرستان دماوند صحت ندارد.

وی سخنان مدیر جهاد کشاورزی دماوند را تکرار کرد و گفت: فاسد شدن سیب‌های درختی اصلاً مربوط به دماوند و استان تهران نیست و به اتحادیه سراسری تعاونی‌های کشاورزان باغداران ایران زیر نظر سازمان مرکزی تعاونی روستایی ایران مربوط است.

صفری به طور تلویحی اقدام به توجیه فاسد شدن سیب‌ها کرد و گفت: این سیب قابل مصرف به صورت تبدیلی است و شاید به طور کلی برنامه و سیاست مسئولین مربوطه استفاده تبدیلی از این محصول بوده است.
واکنش امام جمعه دماوند: وزیر کشاورزی پاسخ دهد

شدت نگرانی و ناراحتی عمومی از چنین ضرری به بیت المال در حدی بود، که حجت الاسلام کاظم فتاح دماوندی در خطبه‌های نماز جمعه روز گذشته دماوند خواستار پاسخگویی وزیر کشاورزی و مسئولین کشوری در خصوص فاسد شدن سیب‌های درختی در دماوند شد.

حالا توپ در زمین وزیر کشاورزی، رئیس سازمان تعاونی روستایی و مسئولان کشوری است، که به مردم پاسخ دهند، سیبی که می‌بایست شب عید در سفره‌های مردم باشد، چرا باید در حالت گنداب انداخته تبدیل به آبمیوه و کمپوت شود.