اولین رایانه کوانتومی جهان توسط گوگل ساخته شد
گوگل ادعا میکند که به تازگی به "برتری کوانتومی" دست یافته است و این در حالی است که محاسبات کوانتومی دنیا را تغییر خواهند داد.
محاسبات کوانتومی میتواند پیامدهای بسیار شگرفی در هر چیز دنیای دیجیتال امروز از هوش مصنوعی گرفته تا توسعه داروها داشته باشد. با این حال به نظر میرسد این رقابت برای دستیابی به برتری کوانتومی، یک رهبر پیدا کرده است.
گزارشها و ادعای خود گوگل نشان میدهد که این غول فناوری به "برتری کوانتومی" رسیده است.
ممکن است اصطلاح محاسبات کوانتومی را شنیده باشید و تصور کنید که این موضوع مربوط به فیلمهای علمی-تخیلی باشد. اما محاسبات کوانتومی یک چیز واقعی است و مردم از به حقیقت پیوستن آن هیجان زده خواهند شد.
به طور خلاصه، محاسبات کوانتومی از پدیده گیج کننده مکانیک کوانتومی برای تأمین نیروی محاسباتی فوق العاده خود بهره میبرد. یک رایانه کوانتومی میتواند به راحتی از برخی از ابررایانههای برتر جهان پیشی بگیرد و این قدرت پردازش را مدیون کیوبیتهای عجیب و غریب است.
رایانههای کنونی از بیتها استفاده میکنند که جریانی از پالسهای الکتریکی یا نوری نمایانگر ۱ یا ۰ هستند.
در پردازش کوانتومی یک کیوبیت یا بیت کوانتومی واحد پایهای پردازش کوانتومی و رمزنگاری کوانتومی بوده و مشابه بیت در رایانههای کلاسیک میباشند که کوچکترین واحد ذخیره اطلاعات و معیاری از مقدار اطلاعات کوانتومی است.
از نظر فیزیکی، کیوبیت یک سامانه کوانتومی دوحالتی است، یعنی سیستمی که توسط مکانیک کوانتومی به درستی قابل توصیف است و هنگام اندازهگیری یکی از دو حالت ممکن خود را اختیار میکند. مانند قطبش یک فوتون که در اینجا، جهتِ قطبشِ عمودی و جهتِ قطبشِ افقی دو حالت ممکن برای سامانه هستند. در یک سامانه کلاسیک، هر بیت در هر لحظه یا در حالت صفر یا در حالت یک است، اما اصلهای مکانیک کوانتومی به کیوبیت اجازه میدهند که در همان حال، حالتی را برابر با برهمنهی دو حالت اصلی نیز اختیار کند، یک ویژگی که در پردازش کوانتومی بنیادی است. به عبارتی، یک کیوبیت هم ممکن است در حالتهای کلاسیک صفر و یک وجود داشته باشد و هم میتواند در حالت ترکیب این دو قرار گیرد(یعنی همزمان دارای هر دو حالت صفر و یک باشد). در واقع همین پدیده، تفاوت اصلی بین بیتهای کلاسیک و کیوبیتها است. انتقال کیوبیتها بنیان دانش دورنوردی کوانتومی است.
معمولاً ذرات زیر اتمی مانند الکترون یا فوتون و کیوبیتها میتوانند به صورت گروهی به هم متصل شوند که امکان پردازش بیشتری از بیتهای باینری را فراهم میکند. یکی از این خصوصیات به عنوان برهمنهی(superposition) و دیگری به نام درهمتنیدگی(entanglement) شناخته میشود.
در هم تنیدگی کوانتومی میگوید «در سامانههای مرکب با وضعیتهایی مواجه میشویم که در آن اجزای سامانه دارای هیچ ویژگی نیستند بلکه فقط سامانهٔ کل دارای دستهای از ویژگیها است». به زبان ساده و به عنوان اولین مثال تاریخی، درهمتنیدگی، جفت شدن خواص مکانیکی دو ذره است، ذراتی که پیشتر با یکدیگر در اندرکنش بوده و سپس از یک دیگر جدا شدهاند.
در هم تنیدگی برای ذراتی همچون فوتونها، الکترونها و حتی مولکولها رخ میدهد. این اندرکنش فیزیکی مربوط به خواصی نظیر مکان، تکانه، چرخش، قطبش و غیره است به گونهای که با تعیین هر یک از خواص برای یکی از دو ذره همان خاصیت در دیگری تعیین میشود. به عبارت دیگر هر یک از ذرات جفت شده به خوبی توسط حالت کوانتومی مشابه توصیف میشوند.
ظاهراً رایانه کوانتومی گوگل قدرتمندتر از ابررایانههای برتر جهان است و عملکرد آن به تازگی این را اثبات کرده است.
به عنوان مثال رایانه کوانتومی گوگل یک محاسبه را که ابررایانه شرکت IBM موسوم به "سامیت"(Summit) که قدرتمندترین رایانه تجاری جهان است طی ۱۰ هزار سال انجام میدهد، در ۳ دقیقه انجام داد!
همانطور که توسط دانشمندان گوگل بیان شده است، گوگل موفق به انجام آزمایش اولین محاسباتی شده است که فقط میتواند بر روی یک پردازنده کوانتومی انجام شود.
رایانه گوگل در ابتدا در ماه مارس ۲۰۱۸ با قدرت محاسباتی ۷۲ کیوبیت رونمایی شد.
محاسبات کوانتومی میتواند در نحوه برخورد ما با موضوعات و معضلات جهانی و پروژههای تحقیقاتی مورد استفاده قرار گیرد و رویکرد ما را به کلی تغییر دهد.
اخبار مرتبط
تازه های اخبار
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}