به گزارش راسخون به نقل از خبرگزاری تسنیم، فرهاد دژپسند در حاشیه جلسه امشب شورای گفت‌وگوی دولت با بخش خصوصی، که در خصوص بررسی موضوعاتی درباره اخذ مالیات و اصلاح مواردی برگزار شده بود، با اشاره به موضوعاتی مطرح شده در این جلسه اظهار کرد: در شرایطی که دولت به سمت قطع بودجه نفت حرکت می‌کند طبیعی است که منابع خود را از طریق مالیات تامین کند. لذا زمانی که بخواهیم این کار را به سرعت انجام دهیم، ممکن است فشارهایی به برخی فعالان اقتصادی وارد شود.

وزیر اقتصاد با تاکید بر اهمیت مالیات در علم اقتصاد و ارتباط آن با رشد اقتصادی، گفت: در جلسه امشب شورای گفت‌وگو چند دستورالعمل مورد بحث و بررسی قر ار گرفت که اولین آن در خصوص صادرات بود، چرا که با توجه به این که در سنوات گذشته منابع حاصل از صادرات، از مالیات بر ارزش افزوده معاف بودند و به محض اعلام وصول، سازمان امور مالیاتی موظف بود ظرف مدت 30 روز این مالیات را مسترد کند ولی در سال گذشته و امسال با توجه به شرایط ویژه اقتصادی، قانونگذار برای بازگشت ارز صادراتی به چرخه اقتصادی این شرط را اضافه کرد که باید برای معافیت مالیاتی و استرداد مالیات بر ارزش افزوده، از بازگشت ارز به چرخه اقتصادی اطمینان حاصل شود.

وی ادامه داد: اما در ضوابط اجرایی این موضوع، مواردی وجود داشت و امروز مباحثی مطرح شد و مقرر گشت که بانک مرکزی و سازمان امور مالیاتی ظرف دو هفته پیشنهاد مطرح شده در این جلسه را بررسی کنند که بر مبنای آن دست صادر کنندگان بازتر شود و در صورتی که صادر کننده‌ای نتوانست در مدت 4 ماهه ارز صادراتی خود را به کشور بازگرداند، در مقاطع دیگر بتواند این کار را انجام دهد.
 

صادرات غیر نفتی 61 میلیارد دلاری در 18 ماه / بازگشت تنها 27 میلیارد دلار ارز به کشور

دژپسند اضافه کرد: در شرایطی که در 18 ماه گذشته صادرات غیرنفتی ما حدود 61 میلیارد دلار بوده که عدد بسیار خوبی است ولی از سوی دیگر براساس آخرین آمار تنها 27 میلیارد دلار ارز صادراتی به کشور بازگشته است، این یعنی حدود 45 درصد ارز صادراتی به چرخه اقتصادی بازگشته است.

وزیر اقتصاد خاطر نشان کرد: ما اطمینان داریم که صادر کنندگان سابقه‌دار و ریشه‌دار تمام هم و غم خود را برای بازگشت ارز صادراتی خود به کار گرفته‌اند و از همین رو تلاش داریم تا با همکاری بخش خصوصی کاری کنیم که ارز بیشتری به کشور بازگردد.

وی تاکید کرد: نکته حائز اهمیت این است که اگر تنها نیمی از 55 درصد ارز صادراتی که تاکنون به کشور بازنگشته به کشور برگردد، بخش قابل توجهی از مشکلات ما برطرف خواهد شد.

دژپسند در خصوص دومین تصمیم اتخاذ شده در جلسه شورای گفت‌وگو، گفت: دستورالعمل دوم این جلسه مربوط بود به موضوعی که از نظر ما یک برداشت اشتباه از سوی دستگاه‌های اجرایی و ذیربط بوده و بر این اساس تعریف تسهیلات بانکی به صدور ضمانت‌نامه‌های بانکی تسری داده شده بود. لذا بحث‌های مفصلی برای رفع این موضوع مطرح شد و مقرر گردید دستگاه‌های مربوطه ظرف یک هفته مبانی متقن خود را ارائه دهند و در غیر این صورت دستورالعمل و ضوابط اجرایی فعلی اصلاح می‌شود به نحوی که صدور ضمانت‌نامه‌های بانکی از موارد مشمول تسهیلات بانکی خارج شود.
 

فرار مالیاتی 30 تا 40 هزار میلیارد تومانی در سال

وزیر اقتصاد در پاسخ به سوال خبرنگار تسنیم، در مورد آمار دقیق فرار مالیاتی خاطر نشان کرد: محاسبه فرار مالیاتی از یک سو به مقاطع زمانی این محاسبه مرتبط است و از سوی دیگر به این بستگی دارد که آیا جرائم مربوطه را شامل آن بدانیم یا خیر.

وی اضافه کرد: در حال حاضر سازمان مالیاتی اقدام خوبی انجام داده و فرصتی را نیز مقرر کرده که اگر مودیان مالیاتی تا پایان مهرماه بدهی مالیاتی خود را پرداخت کنند جرائم آنها بخشوده خواهد شد.

دژپسند تاکید کرد: به هر حال بدون در نظر گرفتن جرائم مالیاتی، میزان فرار مالیاتی در حال حاضر حدود 30 تا 40 هزار میلیارد تومان است.

وزیر اقتصاد در خصوص دامنه 10هزار میلیارد تومانی این آمار گفت: علت این دامنه آن است که از یک سو برخی از موارد را باید مالیات معوق تلقی کرد نه فرار مالیاتی و از سوی دیگر در مباحث همچون تراکنش‌ها و موضوعات این چنینی تفاسیر مختلفی وجود دارد که از یک جهت این موارد را مشمول مالیات می‌داند و از سوی دیگر این موارد مشمول مالیات نیستند. لذا این دامنه ناشی از عدم دقت نیست بلکه ناشی از نوع تفسیری است که برای اجرا داریم.
 

خبر خوش مالیاتی برای مودیان خوش‌ حساب

وی در ادامه درباره در دست بررسی بودن تسهیلاتی برای مودیان خوش‌حساب مالیاتی، اظهار کرد: به منظور بهبود فضای کسب و کار و سهولت کار فعالان اقتصادی که کارنامه مشخص و قابل قبولی دارند و در پرداخت مالیات‌های خود دقت می‌کنند پیشنهادی مطرح شده تا چنین افرادی در مسیر سبز مالیاتی قرار بگیرند.

دژپسند تاکید کرد: بر همین اساس ما از رئیس سازمان امور مالیاتی خواهش کردیم تا دستورالعملی را تدوین کند تا مودیان خوش‌حساب برای رسیدگی به امور مالیاتی خود و همچنین اخذ گواهینامه‌های مورد نیاز هیچ مشکلی نداشته و برای‌شان تسهیلاتی در نظر گرفته شود، تا این اقدامات با سهولت بیشتری انجام شود.