به گزارش راسخون به نقل از خبرگزاری صدا و سیما؛ مذاکرات دوجانبه ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان روسای جمهور روسیه و ترکیه، پس از ۶ ساعت و ۲۰ دقیقه پایان یافت. اردوغان امروز برای گفتگو با پوتین امروز به سوچی سفر کرد.
 

واکنش رئیس جمهور سوریه به توافق روسیه و ترکیه

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما از دمشق، رئیس جمهور سوریه گفت: شبیخون به قلمرو سوریه، به هر بهانه‌ای که باشد مردود است.

دفتر مطبوعاتی نهاد ریاست جمهوری سوریه در بیانیه‌ای اعلام کرد بشار اسد در تماس تلفنی با ولادیمیر پوتین همتای روسی خود افزود: کسانی که افکار جدایی طلبانه در سر دارند، مسئولیت رسیدن به وضع کنونی را بر دوش می‌کشند.

وی بر ضرورت بازگشت اهالی به مناطق خود تاکید کرد و گفت: با هر گونه تلاشی برای تغییر بافت جمعیتی مقابله خواهد شد، تلاش‌هایی که برخی طرف‌ها بر عملی کردن آن پافشاری می‌کنند.

بشار اسد اضافه کرد: سوریه همچنان جنگ علیه تروریسم و اشغالگری را در سرتاسر خاک این کشور و با استفاده از همه ابزار‌های قانونی ادامه خواهد داد.
براساس بیانیه نهاد ریاست جمهوری سوریه، پوتین نیز در این گفتگوی تلفنی با بشار اسد، بر یکپارچگی خاک سوریه و وحدت و حاکمیت ملی این کشور تاکید کرد.

وی گفت: هرگونه توافقی میان مسکو و آنکارا بر ریشه کنی تروریسم و مقابله با جلوه‌های آن تاکید می‌کند.

به گفته رئیس جمهور روسیه، دو کشور همچنین همه پرونده‌های جدایی طلبانه در سرتاسر خاک سوریه را متلاشی خواهند کرد.
 

متن کامل توافقنامه روسای جمهور روسیه و ترکیه درباره شمال سوریه

پایگاه اینترنتی الجزیره انگلیسی متن کامل توافقنامه روسای جمهور روسیه و ترکیه درباره شمال سوریه را منتشر کرد.

رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه پس از مذاکراتی طولانی در شهر سوچی در روسیه بر عقب راندن نیروهای کرد از منطقه امن در مرز ترکیه با سوریه موافقت کردند.

مفاد توافقنامه بین دو کشور در زیر آمده است:
رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور فدراسیون روسیه بر روی موارد زیر توافق کردند:

۱- دو طرف بر تعهد خود برای حفظ اتحاد سیاسی و تمامیت ارضی سوریه و محافظت از امنیت ترکیه تأکید کردند.

۲- آن‌ها بر تلاش خود برای مبارزه با تروریسم در تمامی اشکال و جلوه‌های آن و جلوگیری از برنامه‌های تجزیه‌طلبانه در شمال سوریه تأکید کردند.

۳- در این رابطه، وضعیت فعلی ایجاد شده در منطقه عملیات موسوم به «چشمه صلح» شامل تل‌ابیض و رأس العین به عمق ۳۲ کیلومتر حفظ خواهد شد.

۴- هر دو طرف اهمیت توافق آدانا را تأیید می‌کنند. دولت روسیه، اجرای توافق آدانا را در شرایط فعلی تسهیل خواهد کرد.

۵- از ساعت ۱۲:۰۰ ظهر تاریخ ۲۳ اکتبر ۲۰۱۹، پلیس نظامی روسیه و نیرو‌های حفاظت مرزی سوریه وارد سمت سوری، مرز ترکیه -سوریه، در خارج از منطقه عملیات چشمه صلح خواهند شد تا خروج عناصر وای پی جی و سلاح‌های آن‌ها تا عمق ۳۰ کیلومتری از مرز ترکیه با سوریه را تسهیل کنند که این مسئله باید در ۱۵۰ ساعت آینده نهایی شود. در آن زمان، گشت مشترک روسیه و ترکیه در غرب و شرق منطقه عملیات چشمه صلح تا عمق ۱۰ کیلومتری، به استثنای شهر قامشلی آغاز خواهد شد.

۶- همه عناصر وای پی جی و سلاح‌های آن‌ها از منبج و تل‌رفعت خارج خواهند شد.

۷- هر دو طرف تدابیر لازم را برای جلوگیری از نفوذ عناصر تروریست به کار خواهند بست.

۸- تلاش‌های مشترک برای تسهیل بازگشت پناه‌جویان به شکلی ایمن و داوطلبانه انجام خواهد شد.

۹- یک ساز و کار مشترک نظارتی و راستی‌آزمایی برای نظارت بر اجرای این تفاهم‌نامه و هماهنگی‌ها برای آن تشکیل خواهد شد.

۱۰- دو طرف تلاش‌ها برای یافتن یک راهکار سیاسی ماندگار برای پایان دادن به درگیری‌های سوریه در چارچوب روند آستانه را ادامه خواهند داد و از فعالیت کمیته قانون اساسی حمایت خواهند کرد.
 

نشست خبری روسای جمهور روسیه و ترکیه

پوتین: ترکیه با روسیه درباره حفظ تمامیت ارضی سوریه هم عقیده است
رئیس جمهور روسیه از یافتن راه حل های مهم در گفتگو با همتای ترکیه ای خود خبر داد. وی اعلام کرد ترکیه در این خصوص که باید تمامیت ارضی سوریه حفظ شود، با روسیه هم عقیده است.

ولادیمیر پوتین در پایان مذاکرات با رجب طیب اردوغان، همتای ترکیه ای، در سوچی، در نشست خبری مشترک، با بیان این مطلب افزود: نگرانی‌هایی ترکیه از تروریست‌های حاضر در مرز‌های مشترک با سوریه را درک می‌کنیم و به دلیل افزایش خطر تروریسم در این منطقه و افزایش اختلافات نژادی، در این نگرانی با ترکیه همراهیم.
 
وی با بیان اینکه درگیری‌های اخیر (در مرز مشترک ترکیه - سوریه) از سوی طرف سومی، به شیوه‌ای مصنوعی پررنگ‌تر شده است، افزود، آنچه در این زمینه با اهمیت‌تر است اینکه سازمان‌های تروریستی و اسرایی که در زندان‌های نیرو‌های کرد به سر می‌برند از رفتار‌های اخیر ارتش ترکیه سوء استفاده نکنند.
 
رئیس جمهور روسیه ادامه داد، خاک سوریه باید از حضور نظامی بیگانگان خلاص شود,، زیرا بدون حفاظت از امنیت و وحدت سرزمینی سوریه، رسیدن به صلح و ثبات در این کشور ممکن نیست، این موضع اصولی ماست که در مذاکرات با رئیس جمهور ترکیه بر آن تاکید کرده ایم و شرکای ترکیه‌ای نیز در این زمینه با ما هم عقیده هستند.
 
پوتین تحقق ثبات و امنیت در مرز مشترک میان سوریه و ترکیه را نیازمند تلاش هر دو طرف دانست و گفت، علاوه بر این تلاش‌ها باید شاهد آغاز گفتگوی گسترده میان دولت سوریه و کرد‌های مقیم شمال شرق این کشور باشیم. پر واضح است در چارچوب تلاش‌ها برای حفظ تمامی حقوق و منافع کردها، که بخشی جدا نشدنی از مردم سوریه به شمار می‌آیند، چنین گفتگو‌هایی را می‌توان مهم ارزیابی کرد.
 
رئیس جمهور روسیه، تلاش‌های سیاسی در سوریه را از دیگر محور‌های مذاکراتش با ریاست جمهوری ترکیه خواند و در توضیح سخنانش گفت، مقصود روندی است که سوری‌ها تحت نظارت سازمان ملل متحد و در چارچوب کمیته بازنویسی قانون اساسی سوریه، که حاصل تلاش سال‌های گذشته طرف‌های مختلف سوری است، آن را اجرایی می‌کنند، معتقدیم اتفاقات میدانی نمی‌تواند در آغاز به کار این کمیته که زمان آن ۲۹ همین ماه در ژنو اعلام شده است، تاخیر ایجاد کند.
 
ولادیمیر پوتین، محور دیگر گفتگوهایش با اردوغان را درباره موضوعات انساندوستانه دانست و تصریح کرد، معتقدیم کمک به آوارگان سوری، ضروری است، این کمک‌ها می‌تواند بار سنگینی را که کشور‌های همسایه از جمله ترکیه در این زمینه بر دوش کشیده اند، سبک‌تر کند. از سازمان ملل متحد و سازمان‌های بین المللی نیز می‌خواهیم بدون تبعیض، بدون سیاسی کاری و بدون هیچ پیش شرطی، به همه آوارگانی که به سوریه باز می‌گردند کمک کنند.
 
وی ادامه داد، با استفاده از فرصت، درباره همکاری‌های دوجانبه تبادل نظر داشتیم، سال گذشته تبادل تجاری میان دو کشور شاهد رشد شانزده درصدی بود، یقین داریم رشد حجم تبادلات تجاری، با استفاده از ارز‌های ملی دو کشور، می‌تواند در توافقات مشترکی که در چارچوب کمیته مشترک دولتی خواهد شد اثر بخش باشد. خواسته ماد این است که در تبادلات میان دو کشور از روبل روسیه و لیره ترکیه و همچنین کارت‌های بانکی میر (MIR) استفاده شود، این روند می‌تواند در مسیر توسعه گردشگری، گام رو به جلو تلقی شود.
 
پوتین ادامه داد، همچنین درباره روابط دو کشور در ابعاد مختلف از جمله پروژه‌های بزرگ که به خوبی توسعه یافته اند تبادل نظر داشتیم، همکاری‌های فنی - نظامی دو کشور نیز در مسیر رشد و پیشرفت قرار دارد. در هر حال جا دارد به خاطر مذاکرات شفافی که داشته ایم از آقای رئیس جمهور و هیئت همراهشان تشکر کنم. ما دوست داریم روابط ما در آینده با تکیه بر اصولی، چون حسن همجواری و احترام به منافع همدیگر پویاتر شود، تلاش‌های پیگیر ما موجب شد تا تصمیمات مناسبی داشته باشیم که وزرای امور خارجه دو کشور درباره آن‌ها توضیح خواهند داد، این تصمیمات می‌توانند حل برخی از مسائل پیچیده را که امروز در مرز‌های سوریه و ترکیه رخ داده است به دنبال داشته باشند.
 

اردوغان: خواسته ما حفظ وحدت سرزمینی سوریه است

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه نیز در نشست خبری با همتای روس خود مدعی شد ترکیه هیچ طمعی به خاک سوریه ندارد و همه اقدامات انجام شده در عملیات موسوم به چشمه صلح نیز برای بازگرداندن ثبات و امنیت به این کشور، برچیدن بساط گروه‌های تروریستی و تامین شرایط لازم برای بازگشت داوطلبانه آوارگان صورت گرفته است.

اردوغان گفت: در دیدار‌های امروز ما، موضوع اصلی گفتگو‌های ما تحولات سوریه بود. در کنار این موضوع، فرصتی نیز پیش آمد تا درباره روابط دو جانبه نیز گفتگو‌هایی داشته باشیم. در حوزه اقتصادی، همانطور که پیشتر نیز اشاره شد افزایش مبادلات دو طرف با واحد پول‌های خود مورد توافق گرفت. این توافق برای رسیدن به هدف گذاری صد میلیارد دلاری در مبادلات دو کشور صورت می‌گیرد که نقش بسیار مهمی خواهد داشت. همکاری‌های دو جانبه بین ترکیه و روسیه در خصوص نیروگاه هسته‌ای در آک کویو و نیز مسائل مرتبط با اس ۴۰۰ نیز همچنان ادامه دارد. در خصوص روابط دو جانبه، همکاری‌های دو کشور با قدرت تمام ادامه می‌یابند.

رئیس جمهور ترکیه ادامه داد: «همچنین در خصوص صنایع دفاعی، گام‌های بسیار جدی برمی داریم و این رویه ادامه می‌یابد. با آقای پوتین، در خصوص ادامه صلح و ثبات در سوریه نیز صحبت کردیم و تاکید کردم که به این منظور، خواه در چارچوب همکاری‌های دو جانبه یا در قالب همکاری‌های آستانه باشد، تحرکاتی بسیار جدی لازم است. در نتیجه تلاش‌هایی که انجام داده ایم و همزمان با توافقی که در سوچی انجام گرفت، تصمیم‌هایی بسیار جدی و مهم گرفته ایم.
 
در نشست شانزدهم اوت در آنکارا، تاسیس کمیته تدوین قانون اساسی اعلام شد. در سی ام اکتبر نیز این کمیته برای نخستین بار تشکیل جلسه خواهد داد. انتظار ما از کمیته تدوین قانون اساسی سوریه، تامین خواست‌های مشروع مردم سوریه و تغییرات اساسی در این کشور است. همچنین کاستن از تنش‌ها و درگیری‌ها در این کشور نیز از جمله برنامه‌های دیدار ما بود. آرامش نسبی در ادلب جریان دارد و کاهش حملات در این مناطق مایه خرسندی است.
 
ترکیه خواه برای پاسخ دادن به نگرانی‌های دوستان روس و خواه به عنوان تلاش برای تامین امنیت و ثبات، همه تلاش خود را انجام خواهد داد. در دیدار با رئیس جمهور روسیه، تازه‌ترین تحولات مربوط به عملیات چشمه صلح را بررسی کردیم. به آقای پوتین درباره اقدامات انجام شده اطلاعاتی جامع ارائه کردم. همانطور پیشتر نیز گفتم، دلیل اصلی این اقدامات برچیده شدن کامل نیرو‌های تروریستی وای. پی جی (یگان‌های مدافع خلق) و بازگشت پناهجویان سوریه است. در عین حال، تلاش ما در این اقدامات برداشتن تهدید‌های تروریستی از منطقه و تامین و تضمین یکپارچگی ارضی و حاکمیت سوریه است.
 
ما هیچگاه چشم طمعی به خاک و حاکمیت سوریه نداشته ایم. ما گام‌هایی که تا کنون برداشته ایم، با دقت انجام داده ایم. در عملیات سپر فرات و شاخه زیتون نیز منطقه‌ای نزدیک به چهار هزار کیلومتر را از وجود تروریست‌ها پاکسازی کردیم. نزدیک ۳۶۵ هزار سوری به صورت داوطلبانه از کشور ما به خاک خود بازگشته اند. بر اثر اقدامات ترکیه، بخش‌هایی عمده از خاک سوریه بعد از سال‌ها بار دیگر شاهد امنیت و ثبات است.
 
همین الگو را می‌توانیم در دیگر مناطق سوریه نیز انجام دهیم. ما همان کشور و ملتی هستیم که هشت و نیم سال است سه میلیون و ششصد و پنجاه هزار برادر سوری را در خاک خود پذیرفته ایم که نزدیک به سیصد و پنجاه هزار نفر از این افراد کرد بودند. زمان آن فرا رسیده بود که با توجه به حسرتی که این برداران برای بازگشت به خاک خود داشتند، گام‌هایی باید برمی داشتیم. یکی از اهداف ما در اقداماتی که در عملیات چشمه صلح انجام دادیم، تامین این خواسته بود.
 
امیدواریم در نشستی که با حضور کشور‌های دیگر خواهیم داشت، طرحی را که داریم و براساس آن بیش از یک میلیون سوری خواهند توانست به خاک خود بازگردند، در میان بگذاریم. در این خصوص، با دوستان روسمان تلاشمان خواهیم کرد، و از طرح‌هایی که بازگشت داوطلبانه را تسهیل می‌کند، حمایت می‌کنیم. همچنین امروز با آقای پوتین درباره ادامه مبارزه با تروریسم, (حفظ) تمامیت ارضی و حاکمیت سیاسی سوریه و بازگشت پناهجویان به کشور خود به توافق‌هایی تاریخی دست یافتیم. بر این اساس، ترکیه و روسیه در خاک سوریه، هیچ اقدام جدایی طلبانه‌ای را تحمل نخواهند کرد.
 
از بیست و سوم اکتبر، ساعت دوازده به بعد، طی صد و پنجاه ساعت، تروریست‌های وای پی جی و تسلیحات آن‌ها باید به خارج از محدوده سی کیلومتری منتقل و تاسیسات و تجهیزات مربوط به این سازمان نیز باید نابود شوند. در پایان این صد و پنجاه ساعت، گشت زنی‌های مشترک روسیه و ترکیه در عمق ده کیلومتری عملیات چشمه صلح در مرز‌های غربی و شرقی شروع می‌شود. ترویست‌های وای پی جی و تسلیحات آن‌ها نیز باید به خارج از این محدوده انتقال یابد.
 
برای جلوگیری از نفوذ تروریست ها، هر دو کشور اقدامات لازم را برای هماهنگی در زمینه اقدام مشترک صورت خواهند داد. به مانند آنچه که تاکنون صورت گرفته است، روسیه و ترکیه برای پایان دادن به بحران سوریه، تلاش‌های خود را برای رسیدن به راه حلی سیاسی ادامه خواهند داد. همچنین باور داریم که با همراهی دوستان روس، دوره‌ای جدید از حفظ تمامیت ارضی سوریه و پاکسازی این کشور از گروه‌های تروریستی را شروع کرده ایم. ما به عنوان همسایه سوریه و دوست مردم این کشور، برای استقرار دوباره صلح، امنیت و ثبات در این کشور، همه تلاش خود را صورت خواهیم داد.»
 

لاوروف: پوتین و اردوغان بر حفظ تمامیت ارضی سوریه تاکید کردند

خبرگزاری رویترز گزارش داد، سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد ولادیمیر پوتین رئیس جمهور این کشور و رجب طیب اردوغان رئیس جمهور ترکیه درباره اهمیت احترام به تمامیت ارضی سوریه توافق کردند.

لاوروف افزود روسای جمهور روسیه و ترکیه توافق کردند به طور مشترک با هر گونه نشانه ای مبنی بر جدایی طلبی در خاک سوریه مخالفت کنند.

وی ادامه داد ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان توافق کردند روسیه موافقتنامه امنیتی آدانا بین سوریه و ترکیه مصوب سال ۱۹۹۸ را به نحوی نو اجرا کند.

وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد این کشور و ترکیه به طور مشترک اوضاع را رصد خواهند کرد تا اطمینان حاصل کنند توافق دو طرف درباره سوریه اجرا شود.

وی گفت: اطمینان حاصل خواهد شد که جنگجویان کرد با سلاح هایشان ۳۰ کیلومتر از مرز سوریه-ترکیه عقب نشینی کنند. کرد‌ها ۱۵۰ ساعت فرصت دارند عقب نشینی کنند.

لاوروف افزود پوتین و اردوغان توافق کردند که عملیات جاری ترکیه می‌تواند در منطقه‌ای محدود تا ۳۲ کیلومتر داخل مرز سوریه ادامه یابد.