شیوع ویروس کرونا در چین و تأثیر آن بر اقتصاد جهانی
به نظر میبرسد ویروس کرونا دوباره نگرانیهای مربوط به اقتصاد جهان را احیا کرده است.
قبل از شیوع این بیماری اسرارآمیزِ تنفسی در مرکز چین، که تأثیر مهلکی بر پرجمعیتترین کشور جهان بر جای گذاشته است، نگرانی در خصوص اقتصاد جهانی کاهش یافته بود و نسبت به روند آن کارشناسان اقتصادی ابراز رضایت و خوشبینی میکردند.
آمریکا و چین پس از یک دوره طولانی جنگ تجاری چند صباحی بود که به یک توافقی رسیده بودند. اگرچه اقتصاد اروپا رشد اقتصادی نسبتا ثابتی به خود گرفته است، اما آلمان از خطر رکود خارج شده است.
اما اکنون دوباره دنیا نسبت به اقتصاد جهانی نگران شده است.
شیوع بیماری کرونا در چین و ابتلا افراد حتی فراتر از چین و در کشورهای دیگر، وحشت تازهای به راه انداخته است و بازارها را به سمت یک سردرگمی در سرمایهگذاری کشانده است. همین موضوع موجب شده تا این نگرانی به وجود بیاید که آیا اقتصاد جهانی ممکن است با شوک دیگری روبهرو شود؟ نگرانیهای مانند خنثی کردن اثر توافق تجاری که صورت گرفته و اینکه آیا با خثنی شدن اثر این توافق، به مشاغل و خانوادهها آسیبی میرسد یا خیر؟
روز دوشنبه، سرمایهگذاران سرمایههای خود را از آسیا به اروپا و از آنجا به آمریکای شمالی منتقل کردند. آنها پول خود را به بنگاههای سنتی امن سپردند؛ که همین امر موجب افزایش قیمت دلار، ین و طلا در بازار شد. آنها از ترس اینکه اقتصادهای ضعیفتر تقاضای کمتری برای سوخت خواهند داشت، قیمت نفت را کاهش دادند.
به طور خلاصه، کسانی که از در رأس قدرتهای اقتصادی هستند از یک بحران فزاینده در کشور 1.4 میلیاردی چین سخن گفتهاند که مصرفکنندگان و مشاغلش محرک اصلی رشد اقتصادی در سراسر جهان هستند.
تا اواخر دوشنبه، ویروس کرونا جان بیش از 100 نفر را در چین گرفته است. بیش از 4500 نفر به این ویروس مبتلا شده اند. این در حالی استکه این ویروس هم اکنون هنگ کنگ، ژاپن، ماکائو، مالزی، نپال، سنگاپور، کره جنوبی، تایوان، تایلند، ویتنام، استرالیا، کانادا و آمریکا را نیز درگیر کرده است.
یک کارشناس اقتصادی در این باره گفته است: «اینکه اقتصاد جهانی نسبت به این ویروس چگونه واکنش نشان خواهد داد کاملاً نامشخص است.» وی ادامه داد: این موضوع به شدت، میزان شیوع و مدت شیوع این بیماری بستگی دارد و «ما واقعاً حتی جواب هر یک از این سوالات را نمیدانیم.»
بازار بورس در ژاپن و اروپا تا کنون از زمان آغاز شیوع این بیماری بیش از از 2 درصد کاهش داشته است. در نیویورک هم با توجه به اینکه سهام بیشتر شرکتهاییی که فروش آنها به چین وابسته است، کاهش 1.6 درصدی را شاهد بوده است. و این در حالی است که ارزش سهام در ماکائو بیش از 8 درصد کاهش داشته است!
ویروس کرونا یاد بیماری مرگباری به نام سارس که در سال 2002 _ 2003 شیوع یافته بود را زنده میکند. بر اثر آن بیماری بیشاز 800 نفر جان خود را از دست دادند.
یک کارشناس چینی در این باره میگوید: ما شاهد افزایش سریع تعداد مبتلایان هستیم. بیمارستانها غرق بیمار است و حتی پرسنل قادر به انجام آزمایش نیستند. به نظر میرسد تعداد مبتلایان رو به افزایش است.
ویروس سارس در آن سال شیوع به طور قابل توجهای رشد اقتصادی چین را کاهش داد.
گسترش ویروس کرونا مصادف شد با تعطیلات که صدها میلیون مسافر چینی برای دیدن خانوادههایشان به زادگاه خود رفتهاند.
با محدود کردن سفرهای هوایی، ریلی و جادهای در مرکز چین (برای کنترل گسترش بیماری) احتمالا اثر بدی روی درآمد هتلها، رستوران ها و سایر مشاغل مرتبط خواهد گذاشت.
برخی از اقتصاددانان بر این باورند به سرعت این تاثیرات بد از بین میروند و منجر به احیای دوباره اقتصاد این کشور خواهد شد. همانگونه که در سال 2003 بر اقتصاد چین روی داد.
یک اقتصاددان دیگر در آکسفورد نیز گفت: «مبنای ما بر این است که تاثیر این بیماری نسبتاً زیاد، اما کوتاه مدت است.»
با نگاهی امیدوارنده میشود گفت خسارت اقتصادیای به خاطر این بیماری روی میدهد توسط دولت چین با قرنطینه کردن شهر ووهان کنترل خواهد شد ـ لازم به ذکر است ووهان شهری با 11 میلیون جمعیت است.
اما باید این را هم در نظر داشت ووهان یک قطب صنعتی در چین است که بعضاً آن را شیکاگوی چین مینامند و به همین دلیل پیامدهای قرنطینه کردن این شهر برای اقتصاد ملی بسیار خطرناک است.
یک کارشناس اقتصادی میگوید: این بیماری واقعا بی سابقه است. اثرات اقتصادی این بیماری ممکن است بسیار بیشتر از ویروس سارس باشد. ووهان یک شهر بزرگ صنعتی است و اگر آن قرنطینه شود، تاثیر بسیار زیادی بر اقتصاد داشته باشد.
در حال حاضر نیز، دولت چین تعطیلات را به مدت سه روز تا 2 فوریه تمدید کرده است و کارگران فعلا به کار خود در کارخانهها باز نگردند؛ قطعا این مضوع موجب اختلال در تولید کارخانهها خواهد شد. سوژو، یک شهر بزرگ صنعتی در نزدیکی شانگهای، تعطیلات را حداقل تا 8 فوریه تمدید کرده است.
با توجه به اینکه اقتصاد منشاء تقریبا یکسوم رشد اقتصاد جهانی است، کاهش رشد اقتصاد این کشور مطمئنا بر کل اقتصاد جهان احساس خواهد شد.
به طور مشخص، همسایگان چین، به ویژه آنهایی که به گردشگران چین وابسته هستند، تاثیر شیوع این بیماری را بر اقتصاد خود حس خواهند کرد. از جمله این کشورها میشود نام فلیپین، سنگاپور، تایلند و ویتنام را نام برد.
اگر کارخانههای چینی با محدودیت در حوزه حمل و نقل نیز روبهرو شوند، میتواند منجر به یک اتفاق ناگوار جهانی شود. بدین معنا که به معادن سنگ آهن در استرالیا و همچنین هند که مواد اولیه کارخانههای ذوب فلز چین را وارد این کشور میکند، آسیب برساند. همچنین این امر میتواند فروش تراشههای رایانهای و صفحه نمایش را که در کارخانههای مالزی و کره جنوبی ساخته میشود، محدود کند.
این امر حتی میتواند فروش ماشینآلات کارخانه که در آلمان تولید شده و یا قطعات خودرو که در جمهوری چک، مجارستان و لهستان تهیه شده را با مشکل مواجه کند.
منبع: نیویورک تایمز
اخبار مرتبط
تازه های اخبار
ارسال نظر
در ارسال نظر شما خطایی رخ داده است
کاربر گرامی، ضمن تشکر از شما نظر شما با موفقیت ثبت گردید. و پس از تائید در فهرست نظرات نمایش داده می شود
نام :
ایمیل :
نظرات کاربران
{{Fullname}} {{Creationdate}}
{{Body}}