به گزارش راسخون، علیرضا رئیسی روز چهارشنبه در نشست خبری در محل وزارت بهداشت در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا افزود: دوره پنهان بیماری کرونا حداکثر چهار روز است و اگر یکی از این دانشجویان بیمار باشد تا شنبه مشخص می شود. این افراد همگی دانشجو هستند و ۱۶ نفر آنها با خانواده هستند. یک کودک نیز همراه آنان است. فقط یکی از دختران دانشجو به خاطر ترس دچار لرز شده بود اما مشخص شد که مشکل و بیماری ندارد.

وی گفت: در محل اسکان این دانشجویان تیم اورژانس، بهداشت محیط و یک پزشک آقا و یک پزشک خانم مسقر است و هر روز وضعیت آنها کنترل می شود. البته خود این دانشجویان نیز آگاه هستند و طبق عادت مدام دستهای خود را می شویند و اغلب در چین با دوستان خود نیز مراوده نداشته اند و غذایشان را هم خودشان تهیه می کردند.

معاون وزیر بهداشت در پاسخ به خبرنگار ایرنا گفت: همه پروازهای رفت و برگشت مستقیم به چین لغو شده، البته وزارت بهداشت از دولت خواسته است پروازهای اختصاصی برای بازگرداندن سایر ایرانیان مقیم چین نیز برقرار شود و حتی امکان بازگشت چینی ها به کشورشان فراهم شود.

رئیسی ادامه داد: در مورد پروازهای غیر مستقیم از چین نیز با استقرار دوربین های حرارتی، کنترل های سختگیرانه در همه فرودگاههای کشور انجام می شود و البته همه مسافران خارجی در فرودگاهها کنترل می شوند و مرزهای زمینی و دریایی نیز تحت مراقبتهای بهداشتی برای پیشگیری از ورود کرونا است.

معاون وزیر بهداشت گفت: تاکنون هیچ مورد ویروس کرونا در کشور وجود نداشته و دلیلی هم برای پنهانکاری وجود ندارد و همان طور که در مورد آنفلوانزا هفته آمار اعلام می کردیم در مورد این بیماری که مرگ آوری کمتری دارد نیز هر واقعه ای را به مردم گزارش می کنیم.

رئیسی ادامه داد: همراه با ۵۷ دانشجوی ایرانی و در این پرواز ۶۵ عراقی و ۲۴ سوری نیز بودند که هیچکدام وارد ایران نشدند و از فرودگاه به کشور خودشان رفتند.

وی گفت: از سازمان هواپیمایی کشور برای کمک به نصب دوربین های حرارتی در فرودگاه امام خمینی (ره) و کنترل مسافران خارجی قدردانی می کنیم و به زودی دوربین های حرارتی در سایر فرودگاههای بین المللی کشور نیز نصب می شود.
 

آماده باش ۸ بیمارستان در تهران

معاون وزیر بهداشت درباره تمهیدات لازم برای درمان بیماران احتمالی کرونا گفت: فعلا در فاز پیشگیری هستیم و در مرحله بیماری کرونا یا بحران نیستیم اما اگر نیاز باشد امکانات بیمارستانی لازم برای بستری بیماران احتمال فراهم و آماده شده است. در تهران علاوه بر بیمارستان شهدای یافت آباد، هشت بیمارستان دیگر نیز که در بین آنها بیمارستانهای خصوصی و بیمارستانهای نیروهای مسلح نیز هست، تخت هایی را برای بستری این نوع بیماران آماده کرده اند.

وی افزود: در هر استان نیز یک بیمارستان آماده شده است و به تناسب جمعیت هر استان، تعدادی تخت برای ایزوله بیماران کرونا فراهم شده است. البته بیماران تنفسی حاد همواره وجود دارند. برخی از این بیماران به آی سی یو نیاز دارند که به صورت طبیعی این خدمات به بیماران در کشور ارائه می شود.

رئیسی در پاسخ به پرسش دیگر ایرنا گفت: وضعیت بیماری کرونا در ایران مثل چین نمی شود اما امکانات لازم برای تشخیص و مراقبت از این بیماران تدارک دیده شده است. کیت تشخیصی ویروس کرونا که کیت pcr است و خانواده ویروس کرونا را تشخیص می دهد نیز به اندازه کافی در کشور وجود دارد. کیت اختصاصی ویروس جدید کرونا را فقط آلمان، هلند و چین تهیه کرده اند که تعداد معدودی از این کیت نیز خریداری شد و تعداد دیگری هم خریداری می شود.

وی افزود: البته این کیت اختصاصی برای مرحله سوم تست است و قبل از آن از افراد مشکوک دو بار تست گرفته می شود. یکی از این تست ها ویروس سارس را که ۷۰ درصد شبیه کروناست تشخیص می دهد اگر جواب این تست ها منفی بود نیازی به تست اختصاصی کرونا نیست.

رئیسی گفت: ویروس کرونا تاکنون ۶نوع ویروس مختلف دارد. چهار نوع آن سرماخوردگی معمولی ایجاد می کند و ممکن است افرادی عادی که در کشور دچار سرماخوردگی می شوند به این نوع ویروس مبتلا باشند. نوع چهارم آن ویروس سارس است که در سال ۲۰۰۲ در چین از خفاش به گربه و از گربه به انسان منتقل شد و ۱۰درصد مرگ آوری داشت. این ویروس از تابستان سال ۲۰۰۴ دیگر دیده نشده است. ویروس پنجم ویروس مرس است که در سال ۲۰۱۲ در عربستان دیده شد و از خفاش به شتر و از شتر به انسان منتقل شد و هنوز هم در عربستان وجود دارد. مرگ آوری ویروس سارس حدود ۳۰ درصد است.

وی افزود: ویروس کرونای جدید هنوز ناشناخته است و داروی اختصاصی و واکسن ندارد  اما مرگ آوری آن کمتر از سارس و مرس و حدود سه درصد است اما چون معلوم نیست در آینده این ویروس چه رفتاری را از خود نشان دهد باید مراقب باشم به خصوص اینکه بیماری زایی و انتقال آن بیشتر از سارس و مرس است و هر نفر می تواند سه تا پنج نفر را مبتلا کند در حالی که بیماری زایی سارس به ازای هر نفر ۱.۲ نفر به بیماری زایی مرس ۱.۴ نفر است.

معاون وزیر بهداشت گفت: علایم همه این بیماری های تنفسی شبیه هم است به همین علت تشخیص درست بیماری کار آسانی نیست. در مورد ویروس کرونای جدید تاکنون فرد زیر ۱۰ سالی مبتلا نشده است و میانگین سن افراد فوت شده ۶۰ سال است
 

صادرات ماسک ممنوع شد

معاون وزیر بهداشت درباره ماسک نیز گفت: ماسک برای افراد سالم و عادی نیاز نیست و فقط افراد مبتلا به بیماری تنفسی و کادر بهداشتی، درمانی به استفاده از ماسک نیاز دارند. مهمترین کار برای پیشگیری از این ابتلا به بیماری تنفسی این است که افراد مبتلا در فاصله دو متری دیگران عطسه نکنند و افراد سالم نیز به طور مداوم دست هایشان را با آب و صابون شست و شو دهند. با این حال صادرات ماسک از کشور ممنوع شده تا در صورت لزوم کمبودی در کشور به وجود نیاید.

رئیسی ادامه داد: دستورالعمل مراقبت از کرونا نیز به سراسر کشور و همه دستگاههای مرتبط ابلاغ شده است. دستورالعمل دوم نیز با امضای معاون بهداشت و درمان وزارت بهداشت به همه پزشکان ابلاغ شده است. این دستورالعمل به روزرسانی می شود و اکنون نسخه سوم آن در اختیار پزشکان است و پزشکان آموزش های لازم را برای کنترل کرونا دیده اند.

وی در پاسخ به پرسشی درباره کمبود کیت تشخیصی ایدز نیز گفت: کیت ایدز دو نوع است یکی کیت تشخیص سریع یا rapidtest است که به تعداد کافی در کشور وجود دارد و در اختیار مراکزی که نیاز داشته باشند قرار می گیرد. کیت دوم کیت الایزاست که در اختیار آزمایشگاههای تشخیصی است و ممکن است کمبودهایی وجود داشته باشد که به دنبال رفع این کمبود هستیم. البته کیت دیگری نیز قرار بود به کشور وارد شود و در داروخانه ها توزیع شود که مردم خودشان تست کنند اما چون تولید کننده آن آمریکا بود، این کیت را به ایران ندادند و در صورت واردات این کیت در داروخانه ها توزیع می شود.
 

شیوع بیماری در بین سیل زدگان نداریم

معاون وزیر بهداشت در پاسخ به پرسش خبرنگار ایرنا درباره وضعیت بیماری و سلامت سیل زدگان استان سیستان و بلوچستان نیز گفت: تاکنون هیچ اپیدمی خاصی در بین سیل زدگان این استان گزارش نشده است اما افراد زیادی همچنان در چادر زندگی می کنند و هوا سرد است.

وی افزود: مهمترین اقدام برای پیشگیری از بیماری در مناطق سیل زده، تامین آب سالم است که با دقت این کار انجام می شود. کلرزنی آب و توزیع آب بطری برای همه سیل زدگان ادامه دارد اما مشکل اینجاست که مردم این منطقه محروم حتی در زمان عادی نیز خانه و کاشانه مناسبی ندارند. عده زیادی در خانه های کپری زندگی می کنند و درصد بالایی از این افراد در زمان عادی نیز به آب سالم و بهداشتی دسترسی ندارند و اقشار آسیب پذیر و فقیری هستند.
 

نان های سنتی کیفیت ندارند

رئیسی در پاسخ به پرسشی درباره بهداشت نانوایی ها و استفاده از دست کثیف یا خاکستر سیگار در تولید نان گفت: مشکل اصلی این است که هنوز مردم به نان سنتی علاقه دارند در صورتی که اگر مردم از نان صنعتی استفاده کنند امکان نظارت بیشتری بر این مراکز وجود دارد و اصول بهداشتی در تهیه نان های صنعتی رعایت می شود. نمی توانیم برای هر نانوایی یک مامور بگذاریم زیرا ممکن است نانوا در صبح اصول بهداشتی را رعایت کند اما بعد از ظهر قبل از زدن نان به تنور عطسه کند یا خاکستر سیگار بر روی نان بریزد.

وی ادامه داد: کیفیت آرد نانواها نیز مطلوب نیست، سبوس کافی ندارند و بسیاری از نانوایی ها هنوز برای پخت نان از جوش شیرین و افزودنی های دیگر استفاده می کنند که کیفیت نان را پایین می آورد اما ذائقه مردم این نوع نان ها می پسندد و چون جوش شیرین نان را ترد می کند و آرد بدون سبوس نیز سفیدتر است.
 

برنامه پزشک خانواده اجرا می شود

معاون وزیر بهداشت درباره اجرای برنامه پزشک خانواده گفت: زیرساخت اجرای این برنامه آماده شده است. مدل اجرای این برنامه نیز تدوین شده و آخر بهمن اعلام می شود. خدمات سطح یک برنامه پزشک خانواده از قبل در روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر اجرایی شده و خدمات سطح دو و سه که سطح خدمات تخصصی و بیمارستانی نیز آماده اجراست..

وی گفت: سیتسم خدمات الکترونیک در بیمارستانها آماده است و سازمان نظام پزشکی نیز برای اجرای این برنامه اعلام آمادگی کرده است و بخش خصوصی نیز در اجرای برنامه پزشک خانواده با وزارت بهداشت همکاری می کند.

رئیسی افزود: نسخه نویسی الکترونیک و نسخه پیچی الکترونیک نیز با همکاری انجمن داروسازان آماده اجراست و نرم افزار نسخه نویسی پزشکان در مطب ها نیز آماده شده است. مدل اجرایی این برنامه به این شکل است که سال آینده چهار دانشگاه علوم پزشکی به عنوان دانشگاههای پیشرو هر کدام سه دانشگاه علوم پزشکی ( سه استان) را برای نهایی این برنامه حمایت می کنند و این برنامه در ۱۶ استان اجرا می شود.

معاون وزیر بهداشت ادامه داد: از شهریور سال آینده به هر یک از این گروهها پنج دانشگاه علوم پزشکی دیگر اضافه می شود و ۲۰ استان دیگر به استانهای مجری برنامه پزشک خانواده اضافه می شود و تا سال ۱۴۰۰ این برنامه در ۷۸ درصد کشور اجرا می شود و از سال ۱۴۰۱ نیز باید این برنامه تکمیل و در کل کشور اجرا شود.
وی افزود: این برنامه هم اکنون برای ۲۷ میلیون نفر در روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار نفر اجرا می شود. چالش اساسی اجرای این برنامه برای ۵۰ میلیون نفر ساکن شهرهای بزرگتر است و بعد از آن در کلانشهرها اجرا می شود. داروخانه ها، مراکز آزمایشگاهی و تصویربرداری به سامانه سیب و خدمات الکترونیک سلامت متصل شده اند و زیرساخت لازم برای اجرای این برنامه فراهم است.

رئیسی گفت: البته برای اجرای این برنامه بزرگ به فرهنگ سازی و کمک رسانه ها نیاز داریم زیرا این سیستم خدمات سلامت را منظم می کند و ممکن است برخی مردم از آن به عنوان محدودیت یاد کنند زیرا دیگر ارجاع به متخصص از طریق پزشک خانواده خواهد بود.

معاون وزیر بهداشت درباره مالیات دخانیات نیز توضیح داد: سازمان بهداشت جهانی مهمترین اقدام برای کاهش مصرف دخانیات را افزایش مالیات آن اعلام کرده است. در هیچ جای دنیا بسته سیگار زیر یک دلار وجود ندارد اما در ایران هست. ترکیه و مصر مالیات سیگار را به ۱۰۰درصد افزایش دادند اما نمایندگان مجلس بعد از چند سال تازه میزان مالیات سیگار را ۴۰ درصد تعیین کرده اند در حالی که پیشنهاد وزارت بهداشت که مالیات پایه دو سال پیش ۵۰ درصد تعیین شود و هر سال ۱۰ درصد به آن اضافه شود تا به ۷۰ درصد برسد.
 

سن مصرف قلیان دختران به ۱۴ سال رسید

وی گفت: امیدواریم نمایندگان مجلس در دور آینده به سلامت مردم بیشتر بها بدهند و مالیات سیگار را افزایش دهند. سالانه ۷۵ میلیون نخ سیگار در کشور مصرف می شود. سن مصرف دخانیات پایین آمده و سن مصرف قلیان بین دختران به ۱۴ سال رسیده و به راحتی در رستوان در کنار خانواده قلیان می کشند.

رئیسی افزود: مجلس مصوبه ای داشت که قهوه خانه ها را مراکز خصوصی اعلام می کرد و نه عمومی اگر این مصوبه اجرا می شد یک فاجعه بود یعنی ماموران وزارت بهداشت حتی برای نظارت بر املت این مراکز نیز نمی توانستند نظارت کنند چه برسد به عرضه قلیان که خوشبختانه با رأی مجمع تشخیص مصلحت نظام این مصوبه لغو شد.

معاون وزیر بهداشت گفت: دستاوردهای و پیشرفتهای کشور را گفتیم دو مشکل و نقطه ضعف کشور را هم بگوییم که مورد توجه سازمان بهداشت جهانی است. یکی میزان پایین مالیات دخانیات و دوم ضعف ما در بیماریابی افراد مبتلا به HIV است. اگر این افراد را شناسایی نکنیم می گویند چرا شناسایی نمی کنید اگر هم مانند لردگان بیماریابی کنند سر و صدا به پا می شود البته به دنبال تصویب برنامه ملی ایدز هستیم که این مشکل نیز حل شود.


منبع: خبرگزاری ایرنا